Home Fortumbloggen Er det trygt å sitte i elbilen når det lyner?

Vi har alle hørt det utallige ganger – bilen er det tryggeste oppholdsstedet når det lyner. Men gjelder dette også elbiler?

Det er to ting man ofte lærer om lyn som barn. Man skal trekke ut ledningene til elektriske gjenstander og bilen er det tryggeste stedet å oppholde seg. Dette gjelder også elbiler – de er som oftest et trygt oppholdssted under tordenvær, og husk å trekke ut bil-laderen når det begynner å lyne.

Karosseriet beskytter deg - ikke gummidekkene

Først av alt må én myte oppklares. På tross av hva man kanskje har vokst opp med å høre, er det ikke gummihjulene på en bil som gjør de til et trygt oppholdssted. I stedet er det faktisk metallet i bilens karosseri.

Karosseriet virker som et beskyttende felt ved lynnedslag, hvor lynet vil reise over overflaten og så treffe bakken. Geir Forsetlund, elektroingeniør i Fortum, sammenlikner dette med et Faradays bur. Siden de fleste elbiler har karosseri laget av strømledende metall betyr det at også elbiler er ganske trygge.

Det kan likevel være en fordel å vite at lynet kan starte en brann i det elektriske anlegget i alle biler, så det er fremdeles ikke fullstendig trygt.

Endringer i materiale kan svekke effekten

Selv om de fleste biler er ganske trygge å sitte i ved lyn, gjelder det ikke alle biler. En utfordring er at endringer i materialet på bilens karosseri vil føre til at denne beskyttende effekten svekkes. Det er det mange som ikke er klar over, særlig fordi mange har lært at det er gummihjulene som gjør bilen trygg.

- Bilens karosseri skaper en føringsvei til jord. Der bilens karosseri er av ikke-ledende materiale vil ikke effekten være den samme, sier Forsetlund.

Det betyr at i biler hvor karosseriet ikke er laget av metall, vil altså bilens strømavledende effekt avta. Dette gjelder både for vanlige biler og elbiler. Det fører til at biler slik som kabrioleter eller biler med karosseri laget av plastikk ikke er trygge. For at den beskyttende effekten skal være der, må vinduene på bilen dessuten være lukket.

Ikke trygt å kjøre bil i lyn

I motsetning til hva man kanskje skulle tro, er det ikke trygt å kjøre en bil mens det lyner. Kun å sitte i den. Det er fordi lynet kan slå inn på bilens mange elektriske systemer. Uansett hvilken bil man kjører, bør man så lenge det ikke skaper farlige situasjoner på veien, kjøre til siden og skru av motoren når man kjører inn i et tordenvær. Man bør også legge hendene i fanget og unngå å være nær bilens inventar slik som ratt, radio og dørhåndtak.

Grunnen til dette er at mange av tingene i bilen inneholder metall og er koblet til bilens elektrisitet. Når stormen kommer bør du vente til den er over igjen, før du tar på noe, på tross av at det er kjedelig å vente.

Oppsummering

  • Det er karosseriet av metall som gjør bilen trygg, ikke gummidekkene
  • Det er også trygt å sitte i en elbil under tordenvær
  • Man bør ikke kjøre bilen mens det lyner, med mindre det å stoppe skaper farlige situasjoner
  • Lynet kan slå ut i bilens elektriske anlegg, så forsøk å ta på så lite som mulig

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen