Årets største handledager er rett rundt hjørnet, og en av de mest populære kategoriene er elektronikk. Vi ønsker å hjelpe deg med å ta gode valg. Tenker du over energimerking og holdbarhet? Og hva med å kjøpe brukt eller reparere det du har?
Da støvet hadde lagt seg etter Black Friday i fjor, var tallenes tale klar: Sammenlignet med 2021 så økte salget med hele 18 prosent. Til tross for økende renter og strammere økonomi er det nok mange som vurderer å kjøpe noe nytt også under årets Black Week, enten til eget bruk eller julegaver.
I denne artikkelen får du noen tips til hva det er lurt å tenke på ved kjøp av elektronikk. Bedre elektroniske apparater kan spare energi og strøm, og da senkes både belastningen på nettet samt størrelsen på strømregningens sluttsum.
Husk imidlertid på at elektronisk avfall er en stor belastning for miljøet, og nordmenn er på forbrukstoppen innen elektronikk. Derfor anbefaler vi alle å vurdere om man virkelig trenger produktet man ønsker seg. Videre kan brukte produkter være et supert alternativ enten det er til deg selv eller andre. Mange av oss kan nok også bli flinkere til å reparere det vi allerede har.
Tips 1: Sjekk prisutviklingen over tid – ikke alle tilbud er tilbud
For å unngå forhastede kjøp på Black Friday kan det være smart å sjekke prisutviklingen over tid på produktene du er interessert i. Mange produkter øker i pris i forkant av Black Week, spesielt elektronikk som TV, mobiltelefoner, hodetelefoner og lignende.
Bruk prissporingstjenester til å sammenligne prisutviklingen det siste året. Da kan du gjøre et mye mer informert valg og være sikker på at tilbudet faktisk er bra. For øvrig kommer ofte de beste tilbudene på selve Black Friday, ikke dagene før, så det kan være lurt å ha litt is i magen i løpet av Black Week. (Kilde: tek.no)
I samme slengen kan du også sjekke anmeldelser av produktet da det ble lansert, for å se hva profesjonelle testere tenker om det.
Tips 2: Undersøk når produktet ble lansert
Spesielt for elektroniske produkter som telefoner, nettbrett og datamaskiner kan det være lurt å sjekke når produktet ble lansert. Eldre produkter kan være betydelig rimeligere på grunn av teknologiske fremskritt og lansering av nyere modeller, men det er det også en grunn til.
Kanskje er det nye funksjoner i nyere produkter som er avgjørende for behovet ditt, eller kanskje de vil vare betydelig lenger på grunn av nye materialer eller teknologier. Som en tommelfingerregel er ikke dette tilfelle. De teknologiske fremskrittene går ikke raskt nok til å veie opp for de ofte svært stive prisene splitter nye produkter lanseres med.
Det du derimot bør være obs på, er hvorvidt produktet vil få programvareoppdateringer og sikkerhetsoppgraderinger i årene som kommer. Apple lover som regel dette i fire–fem år på sine telefoner, mens mange Android-modeller ikke får dette i mer enn to–tre år. Sjekk derfor gjerne hva produsenten selv lover, før du går for et knalltilbud på en eldre modell.
Tips 3: Vurder energimerkingen
Tilbud er vel og bra, men det er også viktig å kjøpe produkter som er energieffektive – både for miljøet og lommeboka. Heldigvis hjelper energimerkingen deg. Regelverket om energimerking av forbruksvarer er hjemlet i EUs rammeforordning for energimerking, som du kan lese mer om på Forbrukerrådets nettsider.
Merkingen rangerer fra A (best) til G (verst). Tidligere fantes også kategoriene A+, A++ og A+++, men dette er nå faset ut fra og med 2021. På noe eldre produkter vil du likevel kunne finne disse merkene.
Produkter med høyere energieffektivitet kan spare deg for betydelige kostnader på lang sikt, spesielt om det er enheter som trekker mye strøm. Dette gjelder eksempelvis vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og tørketromler. Finelektronikk som skjermer og høyttalere trekker mindre mengder strøm, og du vil dermed ikke oppleve like stor effekt av å velge den aller beste energimerkingen.
Tips 4: Kjøp brukt
Du trenger ikke nødvendigvis bare lete etter gode tilbud under selve Black Week eller Black Friday – de beste tilbudene kan fort dukke opp rett etterpå, for eksempel på Finn.no eller andre nettsteder for kjøp og salg av brukte varer.
Etter Black Friday er det nemlig mange som velger å selge produktene de nettopp har erstattet, eller til og med ting de kjøpte på tilbud, men som de ikke trengte likevel.
Ved å kjøpe brukt kan du spare betydelige summer, og det er bedre for miljøet. Husk å være oppmerksom på selgerens omdømme og produktets tilstand før du foretar et kjøp, slik at du kan være trygg på kvaliteten. Sjekk også Forbrukerrådets ekspertråd når det kommer til bruktkjøp.
Tips 5: Kanskje du kan reparere det du allerede har?
Før du kaster deg ut i Black Friday-bonanzaen, kan du jo vurdere om produktene du allerede eier, kan repareres eller oppgraderes. Det finnes mange dyktige fagfolk og organisasjoner som tilbyr reparasjonstjenester, og det er ofte mye billigere å reparere enn å kjøpe nytt.
Organisasjoner som Restarters Norway avholder dessuten fiksefester der folk kan ta med sine egne elektriske dingser og få dem fikset av frivillige – så sjekk om dette skal avholdes nær deg.