Dec 8, 2022 12:45:00 PM
3 Min

Fem grønne tiltak som effektiviserer strømforbruket ditt

Disse enkle tipsene sørger for at strømforbruket ditt hjemme blir både smartere og mer miljøvennlig.

Sammen med kildesortering, er effektivisering av strømforbruket vårt blant de enkleste tiltakene vi kan innføre for å gjøre livsstilen vår litt grønnere.

Dersom vi bruker strømmen vår mer effektivt i hverdagen, vil det daglige energibehovet vårt synke, og det samme vil klimagassutslippet fra kraftsektorene. Og fordelene ved effektiviseringen slutter ikke på en global basis. Et smartere strømforbruk vil selvsagt også merkes på personnivå når strømregningen kommer.

Under har vi samlet fem gode tips til hvordan du kan få et mer effektivt strømforbruk i hverdagen din.

1. Aktiver økomodus for enhetene dine

TV-er og datamaskiner som kun kan plugges inn i støpselet og slås av og på tilhører en svunnen tid.

Dagens smart-TV-er og PC-er leveres i dag med et mylder av funksjoner som lar deg tilpasse hvordan de forbruker strøm og hva du ønsker å prioritere; ytelse eller strømsparing.

Ofte finner du disse valgmulighetene under et fengende merkenavn som for eksempel «økomodus», «green mode» eller simpelthen «sparemodus».

Ved å utnytte slike muligheter for enhetene dine, kan du sørge for at produktene dine er optimalisert med tanke på strømforbruk.

Blant annet kan disse øko-funksjonene kutte i strømforbruket ditt ved å skru ned lysstyrken noen hakk, dempe bakgrunnsbelysning og gjøre fargene mindre intense. Funksjonene kan også sørge for at enhetene automatisk går i dvalemodus etter en viss tid.

2. Øv på å slå av strømslukerne

Å gå fra påslått teknologi er en uvane mange av oss har. På samme måte som du ikke går fra støvsugere eller hårfønere i full gang, bør vi heller ikke forlate TV-er, datamaskiner eller spillkonsoller som kjører.

De bråker kanskje ikke like mye, og bruker kanskje mindre strøm enn både støvsuger og hårfønere, men små, unødvendig summer kan fort bli store.

Gjør det til en vane å slå av enhetene du bruker når du tar pauser eller forlater det du holder på med for en lengre periode.

Om du ikke ønsker å slå dem helt av, er dvalemodus et godt alternativ. Dette kutter enhetens strømforbruk samtidig som arbeidet vi holder på med forblir lett tilgjengelig.

Lurer du på hva du bruker strøm på? I Mitt Fortum-appen kan du se strømprisen time for time, følge med på strømforbruket ditt, se hva strømmen din går til – og mye, mye mer. Last ned appen her.

3. Tørk støv av de elektriske apparatene dine

Vi vet hva du tenker, men vent to sekunder før du avskriver dette tipset som poengløst. Dette er ikke et triks som skal lure deg til å ta en tidlig vårrengjøring.

Støv er nemlig ikke bare et irriterende fenomen som samles overalt, men også et hinder for at de elektriske apparatene dine skal fungere normalt.

Ser du for eksempel på kjøleskap, vil støv på kondensatoren (som finnes bak eller på undersiden av kjøleskapet) hindre den i å avkjøle kjøleskapet. Da kreves det mer strøm for å opprettholde de lave temperaturene du trenger i skapet.

Å rengjøre dette området innimellom vil sørge for at kjøleskapets kjøleelement fungerer normalt slik at energibehovet ikke øker. Dette kan du også gjøre med viften på PC-en din, enkelte panelovner og spillkonsoller.

NB: Vis alltid aktsomhet når du opererer med elektroniske apparater, og les deg grundig opp før du prøver å rengjøre disse. Ofte må du plugge ut apparatene før du prøver å rengjøre dem.

4. Installer koblingsur eller varmestyring

Smartteknologi kan være veldig hjelpsomt når det gjelder effektivisering av strømforbruket.

Spesielt praktisk kan den være når det kommer til oppvarming – området som sluker desidert mest strøm i norske hjem. Varmestyring er et godt eksempel på slik smartteknologi.

Med varmestyring i boligen din, kan du sørge for at oppvarmingen blir optimalisert og effektiv. Her kan du selv velge når boligen skal varmes opp, hvilke rom som skal varmes opp og hvilke temperaturer du ønsker.

Eksempelvis kan du starte oppvarmingen grytidlig om morgenen, før du selv har stått opp, når strømmen er billigst. Da vil huset nå ønsket temperatur innen dagen din starter, og du slipper å sprengfyre eller å kjøre intens oppvarming som kanskje rekker å varme opp boligen før du og familien går ut dørene.

Med varmestyring kan du dessuten sørge for at oppvarmingen alltid slås av når den ønskede temperaturen er nådd.

5. Skap komfortabel temperatur – ikke tropevarme

Når vi først er inne på oppvarming: Som regel er temperaturnivået som gir god komfort flere grader lavere enn det vi selv tenker at det er.

Det anbefales en romtemperatur på mellom 20 og 22 grader, men egen komfort bør likevel komme først.

Les også: Den store lufteguiden

Det anslås at for hver grad du senker temperaturen inne, så sparer du hele fem prosent av energien som brukes til oppvarming.

Her kan det dermed lønne seg å eksperimentere litt for å se at du ikke varmer opp mer enn det som egentlig er nødvendig for at du og familien skal ha det komfortabelt og lunt hjemme.

Bonustips:

  • Bruk LED-pærer
  • Bytt til sparedusj
  • Dusj med øko-nivå
  • Bruk gardiner for å holde på varmen

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen