Home Fortumbloggen Fem tiltak som effektiviserer strømforbruket ditt

Disse enkle tipsene sørger for at strømforbruket ditt hjemme blir både smartere og mer energieffektivt.

Sammen med kildesortering, er å effektivisere strømforbruket vårt noen av de enklere handlingene vi kan ta i bruk for å forbedre måten vi lever på.

Dersom vi bruker strømmen vår mer effektivt i hverdagen, vil det daglige energibehovet vårt synke. Fordelene ved effektiviseringen gjelder ikke bare på en global basis. Et smartere strømforbruk vil selvsagt også merkes på personnivå når strømregningen kommer.

Under har vi samlet fem gode tips til hvordan du kan få et mer effektivt strømforbruk i hverdagen din.

For å få mest ut av strømsparing, er det lurt å ha en strømavtale som følger strømprisene i markdet. På den måten kan du tilpasse strømforbruket ditt etter prisen. Du kan se strømprisene time for time ved å sjekke ut denne siden. Ønsker du å bestille strømavtale kan du gjøre dette her. 

1. Aktiver øko-modus for enhetene dine

TV-er og datamaskiner som kun kan plugges inn i støpselet og slås av og på tilhører en svunnen tid.

Dagens smart-TV-er og PC-er leveres med et mylder av funksjoner som lar deg tilpasse hvordan de forbruker strøm og hva du ønsker å prioritere; ytelse eller strømsparing.

Ofte finner du disse valgmulighetene under et fengende merkenavn som for eksempel «øko-modus», «green mode» eller simpelthen «sparemodus».

Ved å utnytte slike muligheter for enhetene dine, kan du sørge for at produktene dine er optimalisert med tanke på strømforbruk.

Blant annet kan disse øko-funksjonene kutte i strømforbruket ditt ved å skru ned lysstyrken noen hakk, dempe bakgrunnsbelysning og gjøre fargene mindre intense. Funksjonene kan også sørge for at enhetene automatisk går i dvalemodus etter en viss tid.

2. Slå av strømslukerne

Å gå fra påslått teknologi er en uvane mange av oss har. På samme måte som du ikke går fra støvsugere eller hårfønere i full gang, bør vi heller ikke forlate TV-er, datamaskiner eller spillkonsoller som kjører.

De bråker kanskje ikke like mye, og bruker kanskje mindre strøm enn både støvsuger og hårfønere, men små, unødvendig summer kan fort bli store.

Gjør det til en vane å slå av enhetene du bruker når du tar pauser eller forlater det du holder på med for en lengre periode.

Om du ikke ønsker å slå dem helt av, er dvalemodus et godt alternativ. Dette kutter enhetens strømforbruk, og hvis du bruker funksjonen på en datamaskin vil arbeidet du holder på med forbli lett tilgjengelig.

Lurer du på hva du bruker strøm på? Med Fortum-appen får du full kontroll over ditt strømforbruk og strømprisene time for time. Les mer om appen her!

3. Tørk støv av de elektriske apparatene dine

Vi vet hva du tenker, men vent to sekunder før du avskriver dette tipset som poengløst. Støv er nemlig ikke bare et irriterende fenomen som samles overalt, men også et hinder for at de elektriske apparatene dine skal fungere normalt.

Ser du for eksempel på kjøleskap, vil støv på kondensatoren (som finnes bak eller på undersiden av kjøleskapet) hindre den i å avkjøle kjøleskapet. Da kreves det mer strøm for å opprettholde de lave temperaturene du trenger i skapet.

Å rengjøre dette området innimellom vil sørge for at kjøleskapets kjøleelement fungerer normalt slik at energibehovet ikke øker. Dette kan du også gjøre med viften på PC-en din, enkelte panelovner og spillkonsoller.

NB: Vis alltid aktsomhet når du opererer med elektroniske apparater, og les deg grundig opp før du prøver å rengjøre disse. Ofte må du plugge ut apparatene før du prøver å rengjøre dem.

4. Å ta i bruk smartteknologi

Smartteknologi kan være veldig hjelpsomt når det gjelder effektivisering av strømforbruket. Spesielt praktisk kan den være når det kommer til oppvarming – området som sluker desidert mest strøm i norske hjem. Varmestyring er et godt eksempel på slik smartteknologi.

Med varmestyring i boligen din, kan du sørge for at oppvarmingen blir optimalisert og effektiv. Her kan du selv velge når boligen skal varmes opp, hvilke rom som skal varmes opp og hvilke temperaturer du ønsker.

Du kan sjekke morgendagens strømpriser både på nettsiden vår og i Fortum-appen som du kan lese mer om her. Morgendagens priser blir bestemt dagen før, så etter du har sjekket prisene kan du for eksempel planlegge når du ønsker å starte oppvarmingen om morgenen før du selv har stått opp. Huset vil dermed være godt og varmt før du starter dagen din, og du slipper å sprengfyre eller å kjøre intens oppvarming som kanskje ikke rekker å varme opp boligen din før du og familien går ut dørene.

Et annet område hvor smartteknologi kan bidra til å redusere strømforbruk og kostnader er ved lading av elbil. Smartlading sørger for at elbilen lades når strømprisen er lavest og kan redusere ladekostnadene opp til 20%. Smartlading fra Fortum aktiveres enkelt i appen vår og krever ikke noe nytt utstyr. Det er bare å lade bilen på samme måte som du ellers pleier.

5. Skap komfortabel temperatur – ikke tropevarme

Når vi først er inne på oppvarming: Som regel er temperaturnivået som gir god komfort flere grader lavere enn det vi selv tenker at det er.

Det anbefales en romtemperatur på mellom 20 og 22 grader, men egen komfort bør likevel komme først.

Les også: Den store lufteguiden

Det anslås at for hver grad du senker temperaturen inne, så sparer du hele fem prosent av energien som brukes til oppvarming. Med varmestyring kan du dessuten sørge for at oppvarmingen alltid slås av når den ønskede temperaturen er nådd.

Her kan det dermed lønne seg å eksperimentere litt for å se at du ikke varmer opp mer enn det som egentlig er nødvendig for at du og familien skal ha det komfortabelt og lunt hjemme.

Bonustips:

  • Bruk LED-pærer
  • Bytt til sparedusj
  • Dusj med øko-nivå
  • Bruk gardiner for å holde på varmen

 

Ved å ta i bruk disse fem tiltakene vil strømforbruket ditt gå ned og du vil betale mindre i strøm. Husk at som Fortum-kunde får du også opp til 97 strømsparetips tilpasset deg og din bolig i appen vår. Les mer om appen her.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen