Home Fortumbloggen Fem grønne tips for en fredfull jul

Du trenger ikke legge bort de grønne vanene selv om det er jul. Vær bevisst, tenk kreativt og gled deg over hvor lett det er å spare miljøet med små, enkle grep.

Julemat, julepapir, juletre, festantrekk og julegaver.

Det er mange ting å tenke på når det nærmer seg jul. Heldigvis kan man spare både kroner og miljøet hvis man bare stopper opp og tenker seg om. Trenger jeg egentlig en ny festkjole? Spiser vi virkelig opp ti kilo klementiner i løpet av noen dager? Er det noe jeg aldri bruker som jeg kan bort i gave?

Her er noen tips for å gjøre jula litt mer grønn:

1. Velg et kortreist juletre

De mest miljøvennlige trærne finner du naturlig nok i skogen. Kjenner du en grunneier og får tillatelse, er det supert å gå ut i skogen og hogge sitt eget juletre. Både gran og furu er fine juletrær.

Hvis det ikke er mulig å hogge selv, kan du kjøpe et kortreist juletre. I 2019 ble det importert over 200 000 juletrær fra Danmark, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. De fleste produserte juletrær er sprøytet, gjødslet og transportert. Alt dette belaster miljøet. Jo kortere transport, desto bedre, og derfor bør du velge et juletre som er produsert og hogget der du bor.

De siste årene har plasttrær blitt mer og mer populære, og det er årlige diskusjoner om hva som er mest miljøvennlig av plast og naturlige juletrær.

Selv om dyrkede juletrær belaster miljøet med blant annet transport, binder levende trær CO2 fra lufta, som igjen er med på å motvirke klimaendringene. Plast er laget av den ikke-fornybare ressursen olje. I tillegg faller mikroplast fra plasttrær av under transport, eller når trærne blir kasta, og ender til slutt i havet og truer dyrelivet der. Ikke særlig miljøvennlig, med andre ord.

Velger man likevel et tre av plast, bør du investere i et av god kvalitet som du tar godt vare på, og kan ha i mange år. Det går også an å kjøpe et brukt. I tillegg bør du velge et tre laget av PE-plast, og ikke PVC, som kan lekke ut stoffer som er farlige for dyr og natur.

Se vår samleside med gode tips til effektiv strømsparing her.

2. Lag, kjøp brukt eller gi bort opplevelser i gave

Vi handler ting og tang for over 50 milliarder kroner i desember, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det betyr rundt 10 000 kroner per person. Det er mye penger, og mange gaver som ender opp i en skuff eller bortgjemt i et skap.

De aller koseligste gavene lager du selv. Hjemmestrikkede skjerf, votter, grytekluter eller sokker blir alltid satt pris på. Mal et bilde, lag en collage, skriv et dikt eller eventyr. Husk at en gave ikke nødvendigvis trenger å være en fysisk gjenstand. 

Hvis du liker å lage mat, kan hjemmelaget kjeks, konfekt, boller, brød, syltetøy eller knekkebrød være fine gaver å gi bort. Krydderblandinger og urtesalt er varer som holder seg lenge. Er du flink til å snekre, kan du gi bort et hjemmelaget fuglebur, krakk eller nøkkelskap. Eller kanskje du kan gi et kurs i et instrument du spiller, eller en sytime? Bruk fantasien!

Brukte gaver er både miljøvennlig og trendy. Gå gjennom din egen bolig og se om det er noe du kan gi slipp på. Har du vinglass du aldri bruker? Bøker du aldri har lest? Kanskje en plante du kan ta en stikling av og gi videre? En genser som ville sett fantastisk ut på svigerfar? Finner du ikke noe hjemme, kan du finne masse brukt på Finn og Tise.

Opplevelser er en annen gavefavoritt som ofte settes stor pris på av mottaker. Kanskje en avtale om å gå ut og spise på restaurant, gavekort til et kurs, medlemskap i turistforeningen, gavekort på kino eller avtale om en fisketur.

Er dere en stor familie, blir det fort mange gaver å både gi og få. Da kan det være et alternativ å ha gavetrekning, der man bestemmer hvem i familien man skal gi gave til. Da blir det bare en i familien å gi gave til, og da kan man også gi en litt større gave.

3. Bruk resirkulerbart gavepapir

Det blir mye søppel etter julaften, men med små grep er det lett å endre på det. Glanset julepapir kan ikke resirkuleres som vanlig papir, men må kastes i restavfall. Det skyldes at julepapir blant annet inneholder mye fargestoffer som må renses ut i gjenvinningsprosessen. Kaster du julepapir i papiravfallet, vil det føre til at det nye, resirkulerte papiret blir av dårlig kvalitet.

For å slippe å kaste så mye, bør man tenke gjenbruk. Gråpapir kan gjenvinnes, og det har etter hvert kommet gråpapir med mange fine motiv i butikkene. Avispapir og papirposer fungerer også ypperlig til gaveinnpakning.

Bokser og små esker er veldig praktiske å putte gaver oppi, og kan ikke minst brukes om igjen av mottakeren. Tekstiler er også supert å pakke ting inn i. Har du et gammelt kjøkkenhåndkle du ikke bruker, eller en t-skjorte du ikke trenger? Pynt med et fint bånd eller hyssing med en julekule eller pepperkake, og vips har du en kjempefin julegave. Handlenett er nesten som to gaver i en, for det kan mottakeren bruke igjen og igjen.

4. Lag en restefest

Vi liker å kose oss ekstra i jula, og for sikkerhets skyld fyller vi opp kjøleskap og frysere til randen. Ofte fører det til at det blir for mye mat, noe som igjen fører til matsvinn.

Ha derfor en gjennomtenkt matplan for jula. Hva skal dere spise de ulike dagene? Skriv ned det du allerede har i kjøleskap og fryser, og skriv deretter handleliste. Hold deg til lista når du drar i butikken og handler.

Restemat er lettvint, hva med å invitere til restefest? Legg uansett inn egne restematdager, og nyt at det tar kort tid å gjøre klar middagen. Rester av grønnsaker og poteter blir en god stappe eller kan steikes i ovnen. Kjøttrester kan bli gryterett. Diverse rester gjør seg også godt som wrap med tortillalefse og en dæsj rømme på toppen.

Husk at mat kan fryses. Pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker og små-pølser kan puttes i fryseren selv om det har ligget noen dager i kjøleskapet. Veldig praktisk å ta fram og spise en hektisk ettermiddag i januar. Og ikke vær redd når datoen har gått ut på melka eller leverposteien. Bruk luktesansen - lukter det godt, er det trygt å spise.

5. Bytt klær

I jula vil vi helst pynte oss ekstra, men det trenger ikke være nytt hvert år. Du har helt sikkert et fint antrekk i skapet som du kan ta fram. Husk at det skal lite til for at antrekket føles som nytt. Kanskje et annet smykke, belte eller frisyre gjør susen?

Hvis ikke, kan du sjekke om det er noen antrekk på Finn eller Tise. Spør gjerne slekt og venner, som bruker omtrent samme størrelse som deg, om dere kan bytte klær.

Skal dere ha julenisse på julaften, er det lurt å sjekke hjemme før du drar ut og handler kostyme. Nissekostymene man finner i butikken er som regel laget av polyester, og ikke spesielt miljøvennlige. Finn heller fram en gammel ullgenser, en svart bukse, et par hjemmestrikka strømper og en rød lue, eller lån kostyme av naboen. Vær kreativ og bruk det du allerede har.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen