Hvordan skal du lade elbilen din før høstferieturen, hvor skal du lade på veien og hvilke lademuligheter finnes det der du skal bo? Og bør du pakke med noe ekstra utstyr? Vi har svarene.
Enten du skal tilbringe høstferien på hjemlige trakter, på hytta eller ta turen til et av våre naboland, så er sjansen god for at transportmiddelet ditt er en elektrisk bil. Vi nordmenn er tross alt et svært elbilentusiastisk folk; ifølge Statistisk sentralbyrå var fire av fem nye biler i 2022 elbiler.
Når du er ute på tur kan lading av elbil likevel innebære noen ekstra forholdsregler og planlegging i forkant. Dette for å sikre en behagelig og stressfri høstferie.
1) Benytt deg av Fortum Smartlading
Et godt tips du kan bruke hjemme før elbilturen eller andre steder med hjemmelading, er å benytte deg av Smartlading fra Fortum. Denne tjenesten finner du i Fortum-appen, og den gjør ladingen både enkel, smart og ikke minst rimeligere enn normal hjemmelading.
Alt du trenger å gjøre, er å plugge i bilen, og så vil Fortum Smartlading planlegge ladeøkten ut ifra når på døgnet strømprisen er lavest – helt automatisk. Trenger du å lade umiddelbart, kan du gjøre dette med et enkelt tastetrykk i Fortum-appen.
Har du Fortum Smartlading, kan du bruke dette alle steder som har tilgang til hjemmelading. Det eneste du trenger er å være Fortum-kunde, bestille Smartlading i Fortum-appen, og deretter registrere bil og ladelokasjon, som også gjøres i appen. Så om du er Fortum-kunde med Smartlading, vil du automatisk også kunne bruke Smartlading på hytta. Er du på besøk hos noen med hjemmelader, kan du også bruke Smartlading hos dem – så betaler vertskapet litt mindre for ladingen din enn de ellers ville gjort.
Videoen under illustrerer forskjellen mellom Fortum Smartlading og normal hjemmelading, og hvordan man kan spare penger ved å bruke tjenesten.
2) Lad når du kan – ikke når du må
Rekkeviddeangsten er et kjent fenomen, som heldigvis har blitt mindre påtrengende ettersom det har kommet stadig bedre og mer utholdende elbiler på markedet. De fleste elbiler i dag kan skilte med godt over 500 kilometer rekkevidde, og Norge har et godt utbygd ladenettverk.
Dessuten foretrekker elbiler flest at du lader litt her og der – ikke fra 0 til 100 på én gang. De fleste elbiler lader også raskest mellom 20 og 80 prosent. Siden de også har best ytelse og levetid mellom disse prosentene, er det ideelt å prøve å holde kapasiteten mellom disse to tallene. Det er derfor gunstig at du lader når du kan, i stedet for å lade når du må. Hvis du stanser for å at en kaffe eller strekke på beina, kan du like gjerne lade i samme slengen.
En annen ting å ha i bakhodet er at det begynner det å bli kaldere i været, og det påvirker bilbatterienes ytelse og ladeevne. Fordi ladingen er best når batteriet er varmt, bør du enten lade rett etter endt kjøretur, eller bruke elbilens batterivarmerfunksjon før du skal lade. Batteriet blir også raskere varmt om du lader fra en lavere prosent enn om du starter lading når det er mye batteri igjen. Husk likevel på tipset om å lade over 20 prosent kapasitet.
3) Få oversikt over ladestasjonene på reiseruten din
Det kan lønne seg å sette opp en plan for hvor og når du skal lade, for å kurere rekkeviddeangsten helt fullstendig. Da vet du også at du har gode marginer for uforutsette hendelser, som omkjøringer eller ulykker på veien.
Både for planlegging og for for umiddelbart behov for lading på veien kan du bruke Fortum Charge & Drive sin ladeapp, og raskt finne nærmeste ladestasjon når du trenger påfyll. I appen får du også tilgang til et bredt ladenettverk som inkluderer de største ladeoperatørene i Norge, Sverige og Finland, og dertil forutsigbarhet på både pris og tilgjengelighet. Dessuten kan man bruke Charge & Drive-appen i hele Europa, dersom elbilturen skulle føre deg dit.
Skal du bo på et hotell eller leie et sted å bo, er det lurt å forhøre seg på forhånd om lademulighetene. Kanskje må du reservere en ladeplass, eller be om tilrettelegging for strømuttak for bilen. Om lading ikke er mulig, bør du sørge for å lade godt før du ankommer, eller søke etter andre muligheter i nærområdet. Mange kjøpesentre, restauranter og fornøyelsesparker tilbyr eksempelvis lading på sine parkeringsplasser.
4) Ta med de riktige overgangene og kablene
Det er en liten jungel av ulike ladestandarder og plugger der ute. Derfor er det viktig at du har riktig utstyr på plass når du skal lade.
Når du skal på tur, kan du gjerne ta med en kabel for saktelading (stikkontakt), samt en kabel for normallading (type 2). Hvis du skal hurtiglade, trenger du som regel ikke egen kabel for dette – den sitter allerede fastmontert på hurtigladeren.
Skal du på høstferie utenfor Skandinavia, kan det være lurt å kjøpe en overgang til det landets plugg. Dette gjelder for eksempel i Storbritannia, Italia og Sveits.
Til sist er det også lurt å tenke på mer generelle tips til hvordan du pakker bilen. Her er noen tips:
- Tenk sikkerhet. Pakk alltid de største og tyngste tingene nederst i bagasjerommet, og sikre bagasjen godt.
- Ha så lite løse gjenstander som mulig i bilen.
- Sørg for at du har en CE-godkjent refleksvest, varseltrekant, førerkort og skademeldingsskjema med deg i bilen.
God høstferie!