Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Hva er forskjellen på solceller og solfangere?

Én omgjør solstråler til strøm, den andre til varme. Men hvem er hvem, hva er forskjellene og hva er mest fornuftig for private husholdninger i Norge?
Ved å utnytte energien i solstrålene kan vi både gjøre noe godt for naturen og finne mer økonomiske måter å lage strøm. To av måtene man har tilgjengelig for å utnytte denne energien er ved å omdanne energien i solstrålene til strøm som kan brukes eller lagres, eller ved å gjøre solstrålene direkte om til varme.

Hva er solceller?

Solceller er det flest i Norge kjenner til, og disse omdanner strålene fra sola til strøm. Ifølge Ragnhild Bjelland-Hanley fra Norsk solenergiforening leverer solceller omtrent 100-170 kWh strøm per kvadratmeter med installert solcelleareal i året. Solcelleanlegg lar deg lagre strøm i batterier for senere bruk, sende strøm til andre gjennom strømnettet eller så kan man bruke strømmen selv.

Hva er solfangere?

I stedet for å omdanne solstråler til strøm, kan man også omdanne energien fra sola direkte til varme. Solfangere leverer omtrent 300-500 kWh per kvadratmeter per år. Solfangeranlegg består av solfangere, rørføring, varmelager og styringssystem med pumpe. Hovedsakelig benyttes disse komponentene for å føre oppvarmet vann til det som skal være varmt, slik som varmtvann eller rom. Et eksempel på en veldig enkel solfanger er en solvarmedusj som ofte brukes på hytter eller til campingvogner. Her varmer solenergien opp vannet gjennom dusjen. I tillegg kan varmt vann føres gjennom varmeovner og skape varme i rom.

- I likhet med solceller kan solfangere integreres i bygningsfasaden eller taket, og slik erstatte andre bygningsmaterialer. De kan også plasseres utenpå tak og vegger eller på mark, sier Bjelland-Hanley.

Hva bør man tenke på om man skal installere?

Solceller og solfangere har både fordeler og ulemper som bør tas i betraktning om man ønsker å installere ett av anleggene for privat bruk. Her finnes det ingen fasit. I stedet bør man se an hva som faktisk er behovet.

- Hvis man har et stort varmebehov bør man satse på solfangere. Hvis man har et større behov for strøm generelt bør man satse på solceller og lagre strømmen frem til det trengs, sier Bjelland-Hanley.

Solceller versus solfangere

I beslutningen kan det derfor være lurt å huske noen ting om hvert alternativ. Ifølge Olje- og Energidepartementet utgjøres hele 78 prosent av energiforbruket for vanlige husholdninger av oppvarming. Om behovet ditt som forbruker hovedsakelig består av varme, slik som hos mange andre, kan det derfor lønne seg å satse på å gjøre solstrålene direkte om til varme.

Derimot bør man også være klar over at man med en solfanger ikke kan lagre varmen for senere bruk. Man er derfor avhengig av å kunne benytte seg av varmen når den produseres og solfangerne blir derfor ikke like brukbare i mindre solfylte måneder. Dette behovet er ikke der for solceller, siden man kan lagre strømmen i et batteri til et senere tidspunkt. Samtidig har solceller en fordel ved at strømmen også kan brukes til varme.

Last ned gratis sjekkliste: 10 tiltak for en tryggere bolig Last ned nå

Relaterte innlegg

Bolig

   |   
Hvis du ikke har byttet strømleverandør på en stund, kan det være på tide å undersøke om strømavtalen din fortsatt er en god deal.
Les mer

Bolig

   |   
For deg som er på jakt etter ny bolig er det mye som skal klaffe. Du har kanskje trålet så mange visninger at du allerede har en forståelse av hva du kan få innenfor ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
Din guide til elbil - CTA
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå