6. august 2021
2 Min

Førstegangsflytteren - slik bestiller du strøm

Den etterlengtede friheten – endelig skal du bo for deg selv. Flyttedagen nærmer seg, og du vet ikke helt hva som motiverer deg mest under pakkeskippertaket: Tanken på et helt nytt hjem, eller tanken på å slippe det evige maset om å skru av lyset etter deg når du har dårlig tid. Nå kan du gjøre akkurat som du vil, men det de færreste tenker på når de flytter hjemmefra for første gang, er strømmen som gjør drømmen til virkelighet.

Og siden du faktisk ikke kan trekke en skjøteledning hele veien fra huset til foreldrene dine, er det en del praktiske ting du må ha på stell i ditt nye, helt egne herredømme.

Bestill strøm til den nye boligen

«Hva? Må jeg ha to forskjellige strømleverandører? Når må jeg bestille dette?»

Først må du bestille strøm til boligen du tar over. Strømleverandøren ordner heldigvis alt det praktiske for deg. Det er flere leverandører å velge mellom, og det er lurt å sammenligne de forskjellige løsningene leverandørene tilbyr før du bestemmer deg. Er du opptatt av miljø, kan det for eksempel  denne strømavtalen være aktuell. 

Nettleie

Nå blir det litt mer komplisert, for du må også betale for noe som heter nettleie. Nettleie skal dekke kostnadene for å overføre strømmen gjennom det fysiske strømnettet i området der du bor. Nettselskap kan du ikke velge selv. Nettleien består av et variabelt ledd (øre per kilowatt-time) og et fast beløp. Desto mer strøm du bruker desto mer nettleie må du betale. Beløpet du betaler for nettleien kommer heldigvis på regningen fra din strømleverandør, slik at du skal slippe å motta to regninger. Dette kalles gjennomfakturering.

Les også: Hva er forskjellen på strøm og nettleie?

Hva er målepunkt-ID og hvordan finner du det?

Når du skal bestille strøm hos en strømleverandør, blir du som regel spurt etter målepunkt-ID. Alle norske strømmålere har et unikt identifikasjonsnummer som kalles målepunkt-ID. Du finner målepunkt-ID på strømregningen til boligen du tar over. Strømleverandøren kan hjelpe deg dersom utleier/selger ikke har nummeret. Målepunkt-ID står som regel ikke på strømmåleren. Der finner du det som kalles målernummeret, men det er ikke det samme som målepunkt-ID. Målepunkt-ID består av 10+8 siffer og starter med 7070575000.  De siste åtte er ditt unike målepunkt-ID.

Tenk på strømforbruket

«Jeg trenger faktisk de 20 minuttene i dusjen for å våkne! Det gjør vel ikke noe at alle duppeditter står i dvale? Klærne føles liksom mykere når de var vært i tørketrommelen!»

Nå som du faktisk skal betale for strømforbruket ditt selv, er det kanskje litt mer interessant å tenke på hvor mye strøm du bruker og hva du bruker strøm på.

De tingene som drar mest strøm i leiligheten din er oppvarming og varmtvann. Selvfølgelig kan du ha en behagelig innetemperatur og dusje når du trenger det, men det er enkelt å spare inn på strømforbruket uten at det påvirker hverdagen. Bruk tidsbrytere på varmeovner. Tenk på hvilke rom du oppholder deg i til hvilke tider, og unngå å kjøre varmen for fullt i alle rom hele døgnet. Om vinteren gir dette definitivt et positivt utslag på strømregningen din. I tillegg er enkle ting som å dusje litt raskere, eller å la være å sette på en halvfull vaskemaskin, også viktige sparetiltak i hverdagen.

New call-to-action

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner