Home Fortumbloggen Fortum og Øya spiller sammen for miljøet

Sigrid og Unge Ferrari er blant artistene som er med på et nytt og innovativt miljøtiltak under årets Øyafestival. Fortum er blitt festivalens hovedpartner, og er ivrig etter å styrke fokuset på miljøsaken.

Det første som slår deg når du kommer inn på festivalområdet til Øya på Tøyen i Oslo er hvor ryddig, godt organisert og fritt for søppel det er. Og det er ikke tilfeldig – miljø har vært et satsingsområde for festivalen i årevis. 

Stian Mathisen i FortumDer mange andre festivaler er avhengige av store, forurensende dieselaggregater, får Øya ren strøm fra fastnettet. Flittige frivillige fra Natur og Ungdom sorterer alt søppel for hånd, som garanterer materialgjenvinning på snaue 70 prosent.

Nærmere halvparten av maten som serveres er vegetarisk – og alt er økologisk og serveres på komposterbare tallerkener. Selv de nye ølglassene av hardplast er skapt for å brukes om igjen og om igjen. Over hundre ganger, faktisk!

I år er Fortum, et ledende nordisk selskap innen ren energi og gjenvinning, blitt Øyas hovedpartner. Fortum driver også fjernvarmenettet i Oslo, som blant annet henter varme fra kloakken.

Det betyr at maten du spiser under Øya kan bidra til å holde hybelen lun og god når festivalen er over.

– Når folk sitter på festivaldoene, skaper de fornybar energi til fjernvarme-nettet. Doene tømmes i kloakken og skaper varme til kontorer og boliger over hele byen. Vi har en konkurranse rundt dette på Instagram som heter #jeglagerfornybar. Det ikke nødvendig å ta bilde inne på doene, altså! Vi hadde lignende kampanje i fjor, og det ble såpass godt mottatt at vi gjentar det i år, sier Stian Mathisen, kommunikasjonssjef i Fortum.

Grønn rider

Sigrid benytter The Green Rider fra Fortum og Øyafestivalen. Foto: Francesca AllenEt viktig samarbeidsprosjekt mellom Fortum og Øya i år er «The Green Rider». Dette er et tiltak der artister kan stille krav om grønnere, mer miljøvennlige festivaler. 

En «rider» er artistenes krav til alt fra sceneoppsett til mat og drikke backstage, og arrangører strekker seg ofte langt for å imøtekomme disse kravene. Denne posisjonen kan artistene bruke til å stille krav for klimaet.

Sigrid og Unge Ferrari – to av festivales store trekkplastre – nølte ikke med å bli med på tiltaket. I likhet med stadig flere mennesker i dag, særlig de som ennå har mesteparten av livet foran seg, frykter de for framtida. 

– Jeg håper alle kan være med på å inspirere artister og musikkfestivaler til å vise mer miljøhensyn, for vi burde alle være redde for klimaendringene. Selv skal jeg redusere kraftig på bruk av plastikk, spise mer lokal og organisk mat, og redusere det vi kan av søppel når jeg er på turné, forteller Sigrid Solbakk Raabe, den jordnære popkometen fra Ålesund.

Redder verden med små steg

Unge Ferrari - den norske rapperen - deler Sigrids engasjement:

– Vi er snart på et punkt der det ikke er noen vei tilbake, men alle monner drar, så hvis jeg kan hjelpe til så vil jeg gjøre det. Jeg håper virkelig flere kaster seg på den bølgen her. Vi må redde verden mange små steg om gangen. Mange små steg blir stort til slutt, mener Stig Joar Haugen, bedre kjent som Unge Ferrari.

«The Green Rider» peker på fem krav artister kan stille til festivaler, og som er sannsynlig at arrangørene kan imøtekomme. 

De er: Redusér bruk av fossilt brennstoff. Servér mindre kjøtt. Unngå engangsplast. Velg transportløsninger med lave utslipp. Begrens og resirkuler avfallet. 

Egen scene

I år har Fortum også fått en egen scene. Dette er scenen flere vil huske under navnet Hagen, som viser fram mye av det mest spennende som rører seg i den globale musikkundergrunnen. Blant artistene som opptrer på den nye Fortum-scenen er kritikeryndlinger som Jacob Ogawa og Soccer Mommy.

Under festivalens første dag spilte Marja Mortensson en  flott konsert på Fortum-scenen. Mortenson skiller seg nok litt ut blant mange av artistene på festivalen. Hun pakket glemte sørsamisk joiker fra Hedmark inn i en mystisk jazzdrakt. 

«Uansett hvor man er fra, har man musikalske skatter som kan graves frem,» sa hun fra scenen. Hun viste at gamle tradisjoner kan leve videre på nye måter.

Like ved Fortum-scenen kan man lese om Earth Overshoot Day. Det er den årlige datoen hvor menneskeheten har brukt flere økologiske ressurser enn Jorda klarer å fornye i løpet av et år. På begynnelsen av 1970-tallet var Earth Overshoot Day i desember – i dag faller den på 29. juli. Det vil si at vi at vi lever på lånt tid 155 dager i året, i underkant av fem måneder.

Vil ha grønn rider globalt

Om det er litt vanskelig å forstå, pleier Stian Mathisen fra Fortum å bruke et godt eksempel:

– Forestill deg at du har et epletre. Hvert år spiser du alle eplene på treet. Da bruker du ikke flere ressurser enn treet klarer å gi hvert år, og da vil Overshoot Day falle på årets siste dag. Det er bærekraftig. Men hvis du begynner å sage av greinene, for å bruke det til å fyre med, blir det færre epler neste år. Og hvis du sager av flere og flere greiner hvert år, blir det ingen epler til slutt. Sånn er jordkloden, forteller han.

Heldigvis er ikke alt håp ute. Som Unge Ferrari sier: Mange små steg blir stort til slutt. Allerede har flere hundre mennesker signert oppropet vårt for «The Green Rider», som vil bli sendt til festivaler over hele verden.

– Vi håper å få med alt fra små norske artister til store internasjonale artister. Ideelt sett blir det standard å ha grønne krav i rideren, at det bare er noe man gjør. Det er målet – på global skala, sier Mathisen.

Om du skal på resten av Øya eller ei: Signér «The Green Rider» om du synes det høres flott ut. Hver stemme teller!

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen