Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Snakker vi om hestekrefter i elbil?

Frem til nå har det vært vanlig å snakke om antall hestekrefter en bil har, men er denne betegnelsen også brukt for elbiler?

Ved møter med ny og ukjent teknologi, kan det være hjelpsomt å kunne forholde seg til kjente betegnelser som har vært benyttet i årevis. PR og markedsdirektør Roger Andersen hos Renault Norge forklarer at én av disse betegnelsene som det fortsatt holdes fast ved er måleenheten av motoreffekt - hestekrefter (hk).

Ifølge Andersen blir denne betegnelsen for effekt på motorer fremdeles benyttet i brosjyrer og andre informative tekster om elbil, på linje med andre biler. Dette holdepunktet kan for mange som ikke er bileksperter gjøre kjøp og forståelse for elbil litt enklere.

Les mer om elbil på vår samleside: Passer elbil for meg?

Hva er hestekrefter?

Selv om hestekrefter er et relativt kjent begrep er mange usikre på hva en hestekraft faktisk er og hva det betyr, siden måleenheter for biler ofte kan være vanskelige å forstå seg på.

Enkelt forklart er hestekrefter en måleenhet for effekten en motor har. Denne effekten kan sees på som arbeidet som blir utført (kraft x vei) over en viss tidsperiode. Mer spesifikt er 1 hestekraft den effekten som brukes for å løfte 75 kilo en meter opp i løpet av ett sekund.

Hvorfor benyttes betegnelsen hestekrefter?

Måleenheten ble oppfunnet av oppfinneren James Watt (1736-1819), da han i 1765 forbedret en dampmaskin. Det var vanlig å benytte seg av hester for å utføre tungt arbeid, men Watt ønsket å vise folket hvor effektiv hans forbedrede dampmaskin var i forhold til en hest. Han gjennomførte derfor et eksperiment som viste at hesten kunne løfte 75 kilo en meter på ett sekund. Dette ble derfor tallene for måleenheten.

Selv om betegnelsen fremdeles brukes til vanlig, er den stort sett benyttet i dag av historiske årsaker. Betegnelsen er derimot i ferd med å fases ut og erstattes av kilowatt (kW). For å være forberedt på dette skiftet av måleenhet for effekt kan det derfor være lurt å bemerke seg tommelfingerregelen om at 1 kW er omtrent lik 1,36 hk.

For å vise dette med et eksempel kan vi ta utgangspunkt i Renaults Elbil Zoe som har 92 hestekrefter. 92 / 1.36 = 67,6. Runder vi opp får vi 68, som er antallet kW Renault selv oppgir at de har. 

Last ned gratis e-bok: Din guide til elbil Last ned nå

Relaterte innlegg

Bevegelse

   |   
Vi nordmenn er både et hyttelskende og elbilelskende folk. Med stadig bedre rekkevidde og batterikapasitet på bilene, er det å kjøre elbilen til hytta et foretrukket ...
Les mer

Bærekraft

   |   
Solenergi vokser raskt verden over. I takt med at teknologien blir bedre og billigere, og regelverket endres, vil det å produsere og selge sin egen strøm bli stadig mer ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
FLYTTEKAMPANJE CTA-1
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå