26. april 2016
2 Min

Husk å rengjøre varmepumpen

Den største synden varmepumpe-eiere gjør er å glemme å rense filteret, sier erfaren installatør.

– Møkkete filter dreper varmepumper, sier Peter Black.

Han er mangeårig varmepumpeinstallatør, og sammen med kona Eli driver han Peter Black Installasjon og Service i Rygge.

Han sier at den vanligste årsaken til at han må utføre service på varmepumper, er fordi eieren ikke har tatt seg tid til å rense filteret. Den gjennomsnittlige levetiden for en varmepumpe er tolv år, så med korrekt behandling kan man nyte et godt inneklima i mange år.

Hadde ikke renset filteret på to år

– Jeg var forleden hos en kunde som hadde hatt varmepumpe i to år, og som opplevde at den ikke fungerte optimalt lenger. Da jeg åpnet dekselet var filteret så fullt av støv at jeg mistenkte at den aldri var blitt rengjort. Det fikk jeg bekreftet, da eieren fortalte at hun ikke visste at varmepumpen hadde et filter. Etter at jeg renset filteret fungerte varmepumpen som vanlig igjen, sier Peter.

Dersom man behandler varmepumpen på rett måte og rengjør filteret minst en gang i måneden, kan den være en kilde til god innekomfort i mange år.

– Jeg kjenner til en varmepumpe som har holdt det gående i 18 år, og som fortsatt fungerer helt utmerket. Eieren slår den aldri av, lar den gå natt og dag, men han renser filteret, sier Peter.

Artikkelen fortsetter under bildet

peterblack01
Peter og Eli Black har mange års erfaring med salg og montering av varmepumper. Foto: Stian Mathisen

Ikke slå av varmepumpen på natten

I tillegg til rens av filteret er det viktig at man ikke slår varmepumpen av og på for ofte. Peter anbefaler at man ikke benytter seg av apparatets timerfunksjon til å stoppe varmepumpen på natten.

– Det er en myte at man sparer strøm ved å stoppe varmepumpen om natten. Den bruker nemlig all strømmen man sparer på å høyne temperaturen igjen på morgenen. Dessuten er dette en unødvendig belastning på varmepumpens mekanikk, sier Peter.

Les også: Din nybegynnerguide til varmepumpe

Man bør faktisk kun slå av varmepumpen dersom man skal være bortreist i flere måneder. Skal du på en to ukers ferie er det best å la varmepumpen forbli på.

Peter anbefaler også at man ikke benytter de automatiske innstillingene, men setter opp varmepumpen etter det behovet man har i boligen. Dette understreker også Forbrukerrådet i sin store varmepumpeguide, der de skriver: «Varmepumpen bør absolutt ikke innstilles på auto».

Med auto-funksjonen risikerer man at varmepumpen setter i gang med kjøling når den blir forvirret av at sollys plutselig varmer opp boligen i ett øyeblikk, før overskyet vær endrer temperaturen neste øyeblikk, og dermed også varmepumpens automatiske innstillinger.

Les også: Derfor er varmepumpe gull verdt på sommeren

Slik holder du varmepumpen i god stand:

  • Rens filteret minst en gang i måneden
  • Ikke benytt timerfunksjonen til å stoppe varmepumpen om natten, behold en stabil temperatur
  • Ikke slå varmepumpen av og på, la den holde en stabil temperatur, da belastes den mindre
  • Ikke benytt varmepumpens automatiske innstillinger

Les mer om Grønt valg, strømavtalen som hjelper deg å bruke mindre strøm.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner