Nå er det innført et nytt system som har til intensjon å utnytte strømnettet bedre og utjevne prisforskjellene i Norge og Norden. Flytbasert markedskobling ble innført i Norge 30. oktober 2024, etter en lang testperiode.
Sammenlignet med våre europeiske naboland på kontinentet er Norden i mye større grad preget av begrenset overføringskapasitet for strøm mellom landsdeler og naboland. Dette fører tidvis til store strømprisforskjeller mellom de tolv prisområdene som utgjør Norge, Sverige, Finland og Danmark. I Norge er det stor forskjell på strømprisen mellom prisområdene i nord og sør, og det er særlig det sørligste prisområdet (NO2) som har hatt de høyeste prisene de siste årene.
Se hvordan prisforskjellene har vært i Norden det siste året. Prisene er oppgitt i norske kroner/kWh og viser gjennomsnittlig månedlig spotpris på kraftbørsen Nord Pool for nordligste og sørligste prisområder i Norge og Sverige, i tillegg til den finske og danske spotprisen. Prisene er oppgitt uten skatter og avgifter.
Begrensningene i strømnettet gjør at man ikke får overført nok strøm dit det trengs når det trengs, slik at det dermed blir ulik balanse mellom tilbud og etterspørsel i de forskjellige prisområdene. Et område med mye tilgjengelig kraft sammenlignet med hvor mye kundene trenger, vil oppleve lave strømpriser, og omvendt. Ifølge NVE har Norden som helhet et årlig kraftoverskudd på nesten 60 TWh. Det tilsvarer nesten halvparten av Norges årlige strømforbruk. Dersom denne kraften kan fraktes slik at den kan komme alle til gode, vil det kunne medføre likere strømpriser.
Skal kunne utnytte eksisterende nett mer effektivt
Utbygging av nytt nett og utbedring av eksisterende nett er to måter å øke overføringskapasiteten på, men det er både kostbart, tidkrevende og innebærer naturinngrep. Av den årsak har de nordiske systemansvarlige for hvert lands kraftsystem (norske Statnett, Svenska Kraftnät, finske Fingrid og danske Elnet) siden 2012 arbeidet parallelt med et prosjekt for å se hvordan det eksisterende nettet kan utnyttes mer effektivt.
Resultatet er en algoritme og ny metode for kapasitetsberegning, som ifølge Statnett gjør at den fysiske nettkapasiteten kan utnyttes på en mer fleksibel og samfunnsøkonomisk bedre måte. Dette gjelder spesielt ved overføring av kraft fra nord i Norden – hvor prisene normalt er lave – til sør i Norden – hvor prisene normalt ligger høyere.
"Som om vi får flere kraftledninger"
Til energimediet Europower har prosjektleder Erik Ek fra Svenska Kraftnät uttalt at innføringen av flytbasert markedskobling er “som om vi får flere kraftledninger”, og at analysene viser at overføringen av strøm fra nord til sør øker med litt under ti prosent.
Det er variende overføringskapasitet mellom de ulike prisområdene i Norden, og flytbasert markedskobling er et forsøk på bedre dette ved å utnyttet nettet mer effektivt. Illustrasjonsfoto:mostphotos.com
For tidlig å si hvordan strømprisene vil påvirkes
Foreløpig er det usikkert eksakt hvordan innføringen av flytbasert markedskobling vil slå ut på strømprisene, og det vil trolig også variere fra år til år. Men i forberedelsene til innføringen har man over en lengre periode testet hvordan prisene ville ha slått ut dersom man i stedet brukte den nye metoden. I Statnetts tester har strømprisene samlet sett gått ned i Norge, med en liten prisøkning i Nord- og Midt-Norge og litt lavere priser i Sør-Norge.
Statnett og de andre aktørene som har kjørt tester understreker at det er flere årsaker til at det er usikkert hvordan flytbasert markedskobling vil påvirke prisene etter innføring:
- Testingen har pågått over relativt kort tidsperiode
- Det kan være store forskjeller i hvordan det påvirker strømprisene mellom år og sesong
- Det er usikkert hvordan kraftprodusentene vil tilpasse seg det nye systemet.
Følg med på hvordan strømprisene utvikler seg videre
Vi i Fortum oppdaterer deg på hvordan strømprisene utvikler seg måned for måned i hele landet. Du kan også følge med på strømprisen der du bor - time for time - i Fortum-appen og på Min Side.