Veldig mange blander kilowatt og kilowattimer med hverandre. Her kan du lese hva forskjellen mellom dem er, og hvorfor det er nyttig å vite når man kjører elbil.
Folk flest har hørt begrepene kilowatt og kilowattimer. Men de færreste vet hva forskjellen er, og for mange har det heller ingen stor betydning i hverdagen. Helt til man blir elbilist! Da er det nemlig en stor fordel å vite hva forskjellen på de to begrepene er.
Les mer om lading av elbil i på vår samleside: Alt du må vite om lading av elbil
Hva er kilowattimer (kWh)?
Når vi snakker om en mengde energi, så er begrepet vi bruker kilowattimer, som forkortes kWh (eller noen ganger på norsk kWt).
Når snakker man så om en mengde energi? Et eksempel er når vi omtaler størrelsen på elbilens batteripakke, da snakker vi om mengden energi som kan lagres der. Min elbil har en batteripakke på 24 kWh. Andre elbiler har større batteripakker, noen har 30 kWh, noen helt opp til 100 kWh.
Jo flere kWh det er plass til i batteripakken, jo lenger rekkevidde har bilen.
kWh blir derfor det nye litermålet. Når jeg har "fylt" 24 kWh med strøm på batteriet i bilen min, så er "tanken" full.
Nye elbilmodeller får stadig lenger rekkevidde, og det er hovedsakelig fordi det kommer nye utgaver med større batteripakker, som rommer flere kWh med energi.
Denne ladestasjonen viser hvor mange kilowattimer (kWh) med energi som elbilen som er koblet til har blitt ladet med. Foto: Fortum
Hva er kilowatt (kW)?
Du har sikkert hørt begrepet effekt. Watt og kilowatt (kilowatt betyr 1000 watt) er en måte å måle effekt. På ladestasjoner bruker vi dette begrepet for å si hvor raskt bilen lades opp. Lader du på en hurtigladestasjon som gir 50 kilowatt effekt, så går ladingen raskere enn om du lader hjemme i garasjen med 3 kilowatts effekt.
Sammenhengen mellom kilowatt og kilowattimer er slik: Når du lader med 1 kilowatt effekt i én time, så har du fått 1 kilowattime. Hjemme i garasjen har jeg en hjemmelader som gir meg 3,3 kilowatts effekt. Det betyr at for hver time bilen min står koblet til denne laderen, så får jeg 3,3 kilowattimer med strøm på batteriet.
Kort oppsummering
- Kilowattimer (kWh eller kWt) sier noe om mengden energi, for eksempel hvor mye energi du har plass til å lagre i bilens batteripakke. Det fungerer på samme måte som litermålet gjør for bensin.
- Kilowatt (kW) sier noe om effekten du lader bilen med, og det avgjør hvor raskt bilen lades opp. Jo flere kilowatt ladestasjonen tilbyr, jo raskere lades bilen opp.