stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Derfor må elbilister vite forskjellen på kilowatt (kW) og kilowattimer (kWh)

Av Stian Mathisen 28. februar 2018
Elbiler som lader ved Fortums ladested på Skøyen i Oslo. Foto: Fortum

Veldig mange blander kilowatt og kilowattimer med hverandre. Her får du vite hvorfor du bør vite hva forskjellen mellom dem er, og hvorfor det er nyttig å vite når man kjører elbil.

Folk flest har hørt begrepene kilowatt og kilowattimer. Men de færreste vet hva forskjellen er, og for mange har det heller ingen stor betydning i hverdagen. Helt til man blir elbilist! Da er det nemlig en stor fordel å vite hva forskjellen på de to begrepene er.

Les mer om elbil i hverdagen på vår samleside: Passer elbil for meg?

Hva er kilowattimer (kWh)?

Når vi snakker om en mengde energi, så er begrepet vi bruker kilowattimer, som forkortes kWh (eller noen ganger på norsk kWt).

Når snakker man så om en mengde energi? Et eksempel er når vi omtaler størrelsen på elbilens batteripakke, da snakker vi om mengden energi som kan lagres der. Min elbil har en batteripakke på 24 kWh. Andre elbiler har større batteripakker, noen har 30 kWh, noen helt opp til 100 kWh.

Jo flere kWh det er plass til i batteripakken, jo lenger rekkevidde har bilen. Vi kan dermed sammenligne dette med størrelsen på drivstofftanken i en bensin- eller dieselbil.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM OG ELBIL!

Nye elbilmodeller får stadig lenger rekkevidde, og det er hovedsakelig fordi det kommer nye utgaver med større batteripakker, som rommer flere kWh med energi. Da Nissan Leaf ble lansert i Norge i 2011 hadde den en batteripakke på 24 kWh. Den nyeste versjonen av Leaf har en batteripakke på 40 kWh, og har derfor mye lenger rekkevidde.

Denne ladestasjonen viser hvor mange kilowatt timer (kWh) med strøm som elbilen som er koblet til har blitt ladet med.Denne ladestasjonen viser hvor mange kilowattimer (kWh) med energi som elbilen som er koblet til har blitt ladet med. Foto: Fortum

Hva er kilowatt (kW)?

Du har sikkert hørt begrepet effekt. Watt og kilowatt (som betyr 1000 watt) er en måte å måle effekt.

Effekt sier noe om hvor mye strøm du mottar på én gang. Jo høyere effekt, jo raskere lades bilen. Får du 1 kilowatt effekt kontinuerlig i én time, så har du fått 1 kilowattime.

Når jeg lader den hjemme i garasjen skjer det med en effekt på maksimalt 3,3 kilowatt. Om jeg lader med 3,3 kilowatt effekt i én time, har batteriet blitt ladet opp med 3,3 kilowattimer (kWh) med energi. Når jeg hurtiglader på Fortum Charge & Drive sine hurtigladestasjoner kan den lades med opp til 50 kilowatt effekt.

Kort oppsummering

  • Kilowattimer (kWh eller kWt) sier noe om mengden energi, for eksempel hvor mye energi du har plass til å lagre i bilens batteripakke.
  • Kilowatt (kW) sier noe om effekten du lader bilen med, og det avgjør derfor hvor raskt bilen lades opp.
Last ned gratis e-bok: Din guide til elbil Last ned nå
  Elbil
Stian Mathisen's photo

Av: Stian Mathisen

Stian Mathisen er kommunikasjonssjef i Fortum og redaktør for Strømvippa. Han har tidligere jobbet i Utenriksdepartementet og som journalist. Stian mener elektrifisering av samfunnet med strøm fra fornybare kilder i kombinasjon med bedre utnyttelse av jordas ressurser er viktige løsninger på klimautfordringene.

  • 6 Kommentarer

Søk i bloggen