Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Hva er forskjellen på over- og undervarme og varmluft på stekeovnen?

Stekeovnen har mange funksjoner, men hva er egentlig forskjellen på to av de mest brukte funksjonene, over- og undervarme og varmluft? Vi har spurt to matbloggere og en hvitevareekspert!

Det kan være vanskelig å forstå hvilke funksjoner som bør brukes til hva, samt hva som utgjør de ulike funksjonene. Mange velger seg en favoritt og bruker denne innstillingen til det meste.

Over- og undervarme

Denne funksjonen utgjøres av to elementer som er plassert øverst og nederst i ovnen, forklarer Gunnar Jacobsen, Department Manager for hvitevarer ved Elkjøp Halden. Disse elementene blir varme, og gir en ujevn varme i ovnen. Varmen vil være sentrert rundt varmeelementene, altså er det varmere øverst og nederst, der varmeelementene er plassert. For å steke jevnt plasserer man derfor ofte stekebrettet midt i ovnen.

Over- og undervarme gjenkjennes av tegnet en strek oppe og nede. På noen ovner finner man også tegn med to streker i bunnen, hvor det blir ekstra varme i bunnen. Man kan også på noen ovner benytte bare undervarme eller overvarme. På denne måten kan man fokusere stekingen på spesifikke steder, slik som å steke paibunn med undervarme.

Varmluftfunksjonen

Varmluftfunksjonens fordel er at den gir lik temperatur i hele ovnen, noe som fører til jevn steking. Jacobsen forklarer at stekeovner ofte gir to ulike varmluftfunksjoner;

1: Den første funksjonen har en vifte som sirkulerer og fordeler varmen jevnt i ovnen. Funksjonens symbol er en strek oppe og nede, med en vifte i midten.

2: For det andre alternativet har viften sitt eget varmeelement og presser varme inn i ovnsrommet. Dette blir så fordelt jevnt rundt i ovnen. Alternativ to sees ofte på som den beste løsningen for varmluft. Alternativ to kjennetegnes av symbolene vifte med en sirkel rundt.

Hva skal ovnsfunksjonene brukes til? 

Over- og undervarme er ofte trukket frem som den opplagte innstillingen for de fleste større matlagingsprosjekter. Dette er hovedsakelig matlaging hvor det er viktig at varmen kommer fra begge retninger, slik som baking eller store stykker kjøtt. 

Varmluft kan brukes til de fleste typer matlaging, men passer spesielt godt til å steke på flere nivåer i ovnen – altså flere brett av gangen. Det passer også bra til å varme opp maten raskere, og man bør derfor sette ned steketiden eller temperaturen. Maten blir også jevnere stekt, eller bakt. Dette kan være en fordel for mat slik som pommes frites, som man gjerne ønsker at skal være jevnt stekt og sprøtt.

Poteter, grønnsaker og wienerbrød på varmluft

Vi har spurt de matbloggerne Marit Westlie, kjent fra Fru Timian, og Kristine Ilstad som har bloggen Det Søte Liv om hvordan de bruker de ulike ovnsfunksjonene.

- Jeg bruker mest varmluft. Først og fremst fordi jeg ofte lager mange ting på en gang, og da er varmluft best. Men, hvis jeg lager delikate ting, type kaker, karamellpudding etc. bruker jeg bestandig over- og undervarme. Jeg bruker også over- og undervarme hvis jeg steker gjærbakst og bare steker ett brett. Den hever bitte litt bedre da, forteller Marit Westlie, forfatter og blogger på Fru Timian.

Westlie forteller at hun som regel også steker poteter og grønnsaker på varmluft, fordi det gir stekeskorpe. Eieren av bloggen Det Søte Liv har en annen favoritt.

- Jeg bruker stort sett vanlig over- og undervarme til det meste av baking. Unntaket er blant annet når jeg vil steke flere plater i ovnen samtidig. Det er spesielt aktuelt når det er noe som skal stekes over lang tid på lav varme, slik som marengs. Et annet unntak er når jeg lager franske makroner og når jeg steker wienerbrød eller butterdeig, forteller Kristine Ilstad.

Relaterte innlegg

Bærekraft

   |   
Sigrid og Unge Ferrari er blant artistene som er med på et nytt og innovativt miljøtiltak under årets Øyafestival. Fortum er blitt festivalens hovedpartner, og er ivrig ...
Les mer

Bolig

   |   
Hvis du er på utkikk etter ny bolig vil det antakelig være forhold som pris, beliggenhet og planløsning som avgjør boligvalget. I tillegg bør du ta boligens ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
FLYTTEKAMPANJE CTA-1
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå