Home Fortumbloggen Hva er forskjellen på volt, watt og ampere? Ord og uttrykk

Mengden av forskjellige ord som er i bruk når det er snakk om strøm, kan fort bli forvirrende. Her forsøker vi å enkelt forklare forskjellen på volt, ampere og watt.

Alle de tre begrepene er en type måleenhet, men for hva? Selv om vi i dagligtalen omtaler det meste som har med strøm og elektrisitet å gjøre som «strøm», er det noe mer komplisert å se på hele prosessen fra strømmen går gjennom stikkontakten og til det lyser i nattbordslampen.

Volt

Volt (V) kalles ofte måleenheten for elektrisk spenning, men det Volt faktisk er, er en måleenhet for potensialet til elektrisk spenning. Når vi sier at de fleste stikkontakter i Norge har en spenning på 230V,  er det altså snakk om hvor stort spenningstrykk elektrisk utstyr har mulighet til å benytte når det er plugget inn. 

Når vi sier at det er 230V spenning i boligen betyr dette at  vi har 230V tilgjengelig spenningstrykk for å forsyne tilkoblet elektrisk utstyr.  
Har du et nyere hus med  400V spenning inn splittes spenningen ned til 230V spenning mellom fase og N- leder når dette fordeles inn på forbrukskursene i boligen.

Ampere

Måleenheten for elektrisk strømstyrke (hovedsakelig i ledninger) kalles ampere (A). 1 Ampere er uttrykk for et antall elektroner som strømmer gjennom et tverrsnitt av strømlederen i et gitt tidsintervall.

Watt

Watt (W) er en måleenhet for elektrisk effekt. Når strøm passerer fra stikkontakten og gjennom en innplugget ledning, og til slutt kommer frem til brødristeren eller spillkonsollen din, har den avgitt en effekt. Effekten er resultatet av spenning tilgjengelig kombinert med strøm som blir overført, og kalles watt.

Lær flere ord og uttrykk på vår samleside: Strømsparing

Les også: Hva er forskjellen på strøm og nettleie?

Slik regner du ut effekten

Dersom du vet strømstyrke (ampere) og spenning (volt) kan du regne ut effekt (watt) ved å gange dem med hverandre. For eksempel:

16 ampere x 230 volt = 3680 watt.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen