stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Hva er grønne billån?

Av Caroline Nøland 28. mai 2018

nebbenes-chargingstation-tesla-ev1-1

Elbil blir stadig mer populært i Norge. Miljøgevinsten bilene bringer har dessuten gjort at flere finansieringsinstitusjoner tilbyr grønne billån. Er de egentlig mer gunstige enn vanlige billån?

Norske myndigheter har et mål om at alle nye biler solgt etter 2025 skal være nullutslippsbiler. Dette er trolig en av grunnene til en høy etterspørsel etter elbiler, slik at prisene på både brukt og nytt holder seg jevnt over høyt. Da er det en fordel at flere finansieringsinstitusjoner tilbyr grønne billån.

Grønne billån, også kalt klimalån, er lån til bil som tilbyr gode lånebetingelser. Kravet er at lånet går til kjøp av en miljøvennlig bil som tilfredsstiller visse kriterier.

- Ideen her er at du som kunde blir belønnet med de beste betingelsene selskapet tilbyr om du velger elbil, eller andre lavutslippsmodeller, forteller Svein Kåre Haaland, daglig leder Dahles Auto Sarpsborg AS.

Hvem tilbyr grønne billån?

Fra bankene begynte å kaste seg på ideen om klimavennlige billån, ser det ut til at S´banken, NAF, Santander og DNB er blant finansieringsinstitusjonene som har tilbudt denne typen lån lengst.

Også mindre og mer lokale banker har begynt å tilby grønne billån. Et eksempel på dette er AS Financiering, et datterselskap av Sparebanken Øst som spesialiserer seg på billån. Det kan derfor lønne seg å gjennomføre et raskt Google-søk på din lokale bank og veie kostnadene opp mot andre for å få det mest lønnsomme lånet.

Hvorfor ønsker banker å tilby grønne billån?

Det er sannsynligvis flere grunner til at diverse norske banker ønsker å tilby grønne billån til sine kunder. Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver hos DNB, forklarer at de tilbyr miljøvennlige lån fordi det etterspørres av kundene. Han trekker også frem miljøhensynet.

- DNB tilbyr flere og flere «grønne» produkter fordi vi ønsker å ta vår del av samfunnsansvaret for det grønne skiftet, sier han.

Hvilke kriterier stilles for at bilen skal regnes som klimavennlig?

Svein Kåre Haaland i Dahles Auto poengterer at man bør være oppmerksom på at det varierer litt fra selskap til selskap hvor de legger listen for hva som kvalifiserer for grønne billån, men det er likevel noen krav å innfri for at bilen skal godkjennes som klimavennlig;

  • Bilen slipper ut mindre enn 120 g/km (bensin, diesel med filter, hybrid).
  • Elbiler
  • Etanolbil E85
  • Natur- og biogassbiler

Last ned gratis e-bok: Din guide til elbil Last ned nå

  Elbil
Caroline Nøland's photo

Av: Caroline Nøland

Caroline studerer på tredjeåret av et bachelorstudium i Internasjonal Kommunikasjon. Hun er interessert i digital kommunikasjon og kultur, og arbeider som frivillig for studiets offisielle kanaler i sosiale medier. (Foto: Bård Halvorsen)

  • Skriv en kommentar

Søk i bloggen