Vegrer du deg for å kjøpe elbil fordi du har hørt at det tar så lang tid å lade bilen? Da bør du lese om hvordan hurtigladere fungerer!
Akkurat som at vanlige biler har bensinstasjoner som redning når bilen er tørst, har det blitt opprettet en mengde hurtigladestasjoner for elbiler langs norske veier.
Hvor hurtig er hurtiglading?
En hurtiglader lader bilen mye raskere enn en hjemmeladestasjon eller vanlig stikkontakt (også kjent som schuko-kontakt). Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) sier at lading på en vanlig stikkontakt skal begrenses til 2,3 kilowatt effekt. Fortums hurtigladere tilbyr hele 50 kilowatt effekt. En lading som tar timesvis hjemme i garasjen, er derfor unnagjort på minutter ved en hurtigladestasjon.
Hvor lang tid tar hurtigladingen?
Hvor lang tid det tar å lade elbilen avhenger av størrelsen på bilens batteri.
Å hurtiglade batteriet på elbiler som Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf eller BMW i3 fra 20 til 80 prosent tar rundt 20 minutter til en halvtime, avhengig av temperaturen på batteriet og utendørstemperaturen.
For å lade raskest mulig, er det en fordel at du ikke hurtiglader bilen når den er kald. Et kaldt batteri kan ikke ta imot like mye strøm som et varmt batteri. Dette gjøres for at batteriet ikke skal ta skade av hurtigladingen.
Les mer om lading av elbil på vår samleside: Lading av elbil
Passer min ladekabel til hurtigladeren?
De fleste hurtigladestasjoner har ladekabler fastmontert. Det betyr at du ikke trenger å ta med egen kabel.
Det finnes ulike kontakter for hurtiglading; kontakten du bruker til å hurtiglade en Volkswagen er ikke lik den som brukes for å hurtiglade en Nissan. Hurtigladestasjoner har både CHAdeMO og CCS-kontakter fastmontert, så alle typer moderne elbiler kan lade. Kjører du Tesla trenger du et adapter som kobles til CHAdeMO-kontakten for å kunne lade.
Er det vanskelig å bruke en hurtiglader?
Absolutt ikke! Dette er fremgangsmåten:
- Koble ladekabelen til bilen
- Aktiver ladingen med ladebrikke, SMS eller app
- Følg instruksjonene på laderens skjerm