Opprinnelsesgaranti er en merkeordning for elektrisitet som viser at en viss mengde fornybar strøm er produsert ved et bestemt kraftverk. Kjøper du strøm med opprinnelsesgarantier er det med å støtte produksjon av fornybar kraft.
Norge, Norden og Europa står midt i en energiomstilling hvor fossil kraft skal fases ut av energimiksen for å nå våre felles utslipps- og klimamål. For å lykkes med det behøver vi store mengder ny utslippsfri fornybar kraftproduksjon. Selv i et land som Norge hvor så å si all strømproduksjon kommer fra fornybare kilder som vann og vind, utgjør likevel fossil energi fra f.eks. olje, gass, kull, bensin og diesel over halvparten av landets totale energibruk. For å elektrifisere transport, industri, petroleumsnæring osv. behøver vi også i Norge mye mer fornybar strømproduksjon i årene som kommer.
Ordningen med opprinnelsesgarantier er en frivillig ordning utarbeidet av EU. Den har til formål å stimulere til økt fornybar kraftproduksjon. Ordningen gir kraftprodusenter som selger opprinnelsesgarantier en ekstra inntekt fra sin fornybare kraftproduksjon som de ikke kan få med fossil produksjon, og den gir derfor insentiv til å endre produksjonsmåte eller øke produksjonen dersom etterspørselen er stor nok. Produsentene kan ikke selge flere garantier enn hva de selv produserer. Dersom etterspørselen øker ved at mange kunder velger opprinnelsesmerket strøm fra fornybare energikilder, vil det påvirke hele markedet - og det kan dermed bidra til økt satsing på fornybar energi.
Slik virker opprinnelsesgaranti i praksis
I grove trekk handler det om at du som strømkunde skal kunne velge om du vil betale et påslag knyttet til strømavtalen, som garanterer at det produseres strøm fra fornybare energikilder tilsvarende ditt eget strømforbruk.
Ingen strømselskap vil kunne garantere produksjonsmåten på strømmen som blir levert til huset ditt, strømmen i stikkontakten er den samme med og uten opprinnelsesgaranti. Men opprinnelsesgarantiene du kjøper kan produsenten kun selge én gang. Går kvoten tom må de øke produksjonen for å kunne selge mer.
Strøm er en ferskvare
Norge er koblet til det europeiske kraftnettet og strømmen vi produserer flyter gjennom dette nettet i form av elektromagnetiske bølger. Fysisk er det ikke mulig å følge energibølgen fra kraftverk til forbruker når den blir blandet med energi fra mange andre kraftverk.
Siden det ikke er mulig spore kilden til den strømmen du får i stikkontakten, har myndighetene laget et system som kan spore pengestrømmen. På denne måten kan du vite hvem du betaler for å produsere strøm.
Systemet for opprinnelsesmerking av strøm er felles for det europeiske markedet, og innebærer at forbrukerens betaling styres til den kraftprodusenten som leverer strøm inn i nettet. Garantien du kjøper er en avtale mellom deg og en strømprodusent.
Statnett og NVE kontrollerer systemet og sikrer at opprinnelsesmerket strøm ikke blir solgt mer enn en gang. Kraftleverandøren kan kombinere opprinnelsesgarantiavtalen med produsenten som leverer strøm til kraftnettet med den strømavtalen som gir deg strøm fra kraftnettet. Du kan da vite at ditt forbruk er dekket opp av en produsent av fornybar energi.
Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE) utarbeider årlig en varedeklarasjon for strøm uten opprinnelsesmerking. Den viser hvordan betalingen fra forbrukere som kjøper strøm uten spesifisert opprinnelse blir fordelt mellom ulike produsenter.
NVEs varedeklarasjon fra 2023 viser at norske strømkunder som ikke valgte opprinnelsesmerket strøm, betalte for kraftproduksjon som var dekket av 6 % fornybart, 10 % kjernekraft og 84 % fossil varmekraft.
Hvorfor kjøpe opprinnelsesmerket strøm?
Siden strøm som leveres fra kraftnettet ikke kan spores tilbake til produsenten, må strømmen opprinnelsesmerkes for at du skal kunne si noe om hvilken produsent som har levert tilsvarende energivolum inn i nettet. Det innebærer at det et eller annet sted i det europeiske kraftmarkedet blir levert inn i nettet like mye fornybar energi som du tar ut av nettet for å dekke ditt forbruk.
Mange strømkunder er opptatt av å sikre en bærekraftig fremtid og velger å støtte fornybar kraftproduksjon for å kunne være med på å stimulere til raskest mulig omstilling fra fossil til utslippsfri energi. På samme tid gir valget signaler til markedet om å satse mer på fornybar energi da prisene styres av balansen mellom tilbud og etterspørsel.
Kjøp av opprinnelsesmerket strøm er en frivillig forbrukerrettighet, i motsetning til elsertifikater som er en tvungen ordning som kraftleverandørene må være med på for å gi finansiell støtte til ny fornybar kraftproduksjon.
Opprinnelsesgarantier hos Fortum
Ved å velge Grønt valg fra Fortum får du 100 % fornybar strøm med opprinnelsesgarantier og profesjonell energirådgivning, samtidig som du beskytter regnskog gjennom å støtte Regnskogfondet.
Med den valgfrie tilleggstjenesten Grønt Valg knyttet til din strømavtale garanterer vi at det produseres strøm fra fornybare energikilder tilsvarende ditt strømforbruk. Dette gjør vi ved å kjøpe opprinnelsesgarantier fra kraftprodusentene. Ingen strømleverandører kan garantere produksjonsmåten på strømmen som leveres til huset ditt, men ved kjøp av opprinnelsesgarantier sikrer du at det blir produsert like mye kraft fra fornybare kilder som du forbruker.
I tillegg får du tilbud om profesjonell energirådgivning tilpasset din bolig og livssituasjon. Du bidrar også til beskyttelse av regnskogen. Fortum gir 100 kroner i året til Regnskogfondet per kunde som har tilleggstjenesten Grønt Valg tilknyttet sin strømavtale, slik er du med på å beskytte hele 24 000 kvadratkilometer regnskog – hvert år.
Grønt Valg koster 59 kr/md + 9,90 øre/kWh. Tilleggstjenesten har ingen bindingstid.