Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Hva er schuko?

Elbilister får raskt kjennskap til ordet schuko. Vet du hva en schuko-kontakt er?

Schuko er den vanligste kontakten som brukes til lading av elbiler. En schuko er en standard, jordet stikkontakt og støpsel, av typen du kjenner fra pc-en, gitarforsterkeren, mixmasteren og vaskemaskinen. Ordet kommer fra det tyske Schutzkontakt, som betyr beskyttelseskontakt, altså at den er beskyttet med jording.

Schuko-kontakten ble oppfunnet av tyskeren Albert Büttner i 1925, og er i dag standarden for jordet kontakt i store deler av Europa.

Lading hjemme med schuko

Schuko er altså kontakten mange bruker når de lader elbilen hjemme, dersom de bruker den medfølgende ladekabelen og plugger inn i en vanlig stikkontakt. Mange offentlige ladepunkter benytter også schuko, men her kommer den nye standarden type 2 til å ta over.

Dersom du lader elbilen hjemme med schuko skal det skje med maksimalt 10 amperes styrke, som gir en makseffekt på 2,3 kW. Det tilsvarer 1 til 1,5 mils kjøring per time du lader.

Les også: Elbil fra vugge til grav

Raskere lading med hjemmeladestasjon

Ved å øke sikringen fra 10 til 16 ampere vil man kunne lade bilens batteri raskere, men det medfører også en risiko. Schuko-standarden er nemlig ikke egnet for den høye belastningen lading av elbil på 16 ampere medfører.

Snorre Sletvold i Fortum Charge & Drive
 
 
 
 
 

 

Snorre Sletvold i Fortum Charge & Drive

– Vedvarende belastning over 10 ampere er mer enn en schuko er designet for å tåle. Det kan medføre slitasje på ledningene i det elektriske anlegget over tid som i verste fall kan føre til smelting og brann, sier Snorre Sletvold i Fortum Charge & Drive, som Norges ledende leverandør av infrastruktur for lading av elbil.

Dersom du ønsker å øke ladekapasiteten i garasjen, er det derfor viktig at du investerer i et dedikert ladepunkt for elbil – en hjemmeladestasjon. Dette innebærer å bytte ut den vanlige stikkontakten med en såkalt type 2-kontakt eller en fastmontert kabel som kan kobles rett i elbilen.

Fortum tilbyr nøkkelferdige installasjoner av hjemmeladestasjon for alle typer moderne elbiler. Les mer om Fortums tilbud.

Last ned gratis e-bok: Din guide til elbil Last ned nå

Relaterte innlegg

Bolig

   |   
Hvis du ikke har byttet strømleverandør på en stund, kan det være på tide å undersøke om strømavtalen din fortsatt er en god deal.
Les mer

Bolig

   |   
For deg som er på jakt etter ny bolig er det mye som skal klaffe. Du har kanskje trålet så mange visninger at du allerede har en forståelse av hva du kan få innenfor ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
Din guide til elbil - CTA
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå