Home Fortumbloggen Hva er schuko?

Elbilister får raskt kjennskap til ordet schuko. Vet du hva en schuko-kontakt er?

Schuko er den vanligste kontakten som brukes til lading av elbiler. En schuko er en standard, jordet stikkontakt og støpsel, av typen du kjenner fra pc-en, gitarforsterkeren, mixmasteren og vaskemaskinen. Ordet kommer fra det tyske Schutzkontakt, som betyr beskyttelseskontakt, altså at den er beskyttet med jording.

Schuko-kontakten ble oppfunnet av tyskeren Albert Büttner i 1925, og er i dag standarden for jordet kontakt i store deler av Europa.

Lading hjemme med schuko

Schuko er altså kontakten mange bruker når de lader elbilen hjemme, dersom de bruker den medfølgende ladekabelen og plugger inn i en vanlig stikkontakt. Mange offentlige ladepunkter benytter også schuko, men her kommer den nye standarden type 2 til å ta over.

Dersom du lader elbilen hjemme med schuko skal det skje med maksimalt 10 amperes styrke, som gir en makseffekt på 2,3 kW. Det tilsvarer 1 til 1,5 mils kjøring per time du lader.

Raskere lading med hjemmeladestasjon

Ved å øke sikringen fra 10 til 16 ampere vil man kunne lade bilens batteri raskere, men det medfører også en risiko. Schuko-standarden er nemlig ikke egnet for den høye belastningen lading av elbil på 16 ampere medfører.

Snorre Sletvold i Fortum Charge & Drive
 
 
 
 
 

 

Snorre Sletvold i Fortum Charge & Drive

– Vedvarende belastning over 10 ampere er mer enn en schuko er designet for å tåle. Det kan medføre slitasje på ledningene i det elektriske anlegget over tid som i verste fall kan føre til smelting og brann, sier Snorre Sletvold i Fortum Charge & Drive, som Norges ledende leverandør av infrastruktur for lading av elbil.

Dersom du ønsker å øke ladekapasiteten i garasjen, er det derfor viktig at du investerer i et dedikert ladepunkt for elbil – en hjemmeladestasjon. Dette innebærer å bytte ut den vanlige stikkontakten med en såkalt type 2-kontakt eller en fastmontert kabel som kan kobles rett i elbilen.

Fortum tilbyr nøkkelferdige installasjoner av hjemmeladestasjon for alle typer moderne elbiler. Les mer om Fortums tilbud.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen