Home Fortumbloggen Hva er smartlading og hvor mye sparer du?

Smartlading av elbil er enkelt forklart at elbilen blir ladet automatisk mens strømmen er på sitt rimeligste når du lader bilen hjemme. Lader du smart, kan du redusere ladekostnadene dine med opptil 20 prosent!

Som du sikkert vet, øker strømprisen i takt med befolkningens strømforbruk. Bruker mange strøm samtidig så øker etterspørselen, og dette fører til økt strømpris. Derfor er strømmen vanligvis dyrest tidlig på dagen, når alle skal lage frokost, koke kaffe, dusje og gjøre seg klar for dagen. Senere, når du og jeg har kommet oss på jobb eller hva vi skal, faller gjerne prisen litt. Og så øker den igjen utover ettermiddagen, når vi kommer hjem igjen. På natten er strømprisen som regel alltid på sitt laveste.

For eksempel: La oss si at strømprisen har variert fra å være 100–110 øre/kWh midt på natten, til å være 160–170 øre/kWh om morgenen og ettermiddagen. Det gir en differanse på 60–70 øre/kwh fra de dyreste til de rimeligste strømtimene i døgnet.

Det ideelle tidspunktet å lade på er altså om natten. Men det som vanligvis skjer er jo at de fleste av oss som har elbil kobler på laderen når vi kommer hjem fra jobb på ettermiddagen. Vi går ikke ned eller ut i garasjen for å plugge inn laderen rett før vi legger oss. Vi står heller ikke opp midt på natten for å gjøre det. Dermed går vi glipp av de rimeligste strømtimene i døgnet.

Alt du trenger for å lade smart er Mitt Fortum-appen

Alle kan lade bilen sin smart! Med Mitt Fortum-appen har smartlading blitt tilgjengelig for alle - også for dem som ikke vet det ennå. De trenger bare å bli fortalt at det finnes en app som sørger for at bilen lader automatisk når strømprisen er lavest – og å laste den ned for bruk, så klart. Du trenger ikke noe ekstra utstyr utover det allerede bruker i dag. Du finner en oversikt over hvilke bilmerker som støtter Fortum-appen og ofte stilte spørsmål her.

Les også: Smartlading reduserer ladekostnadene og bidrar positivt til miljøet

Reduser ladekostnadene med opptil 20 prosent

Det er fullt mulig å spare opptil 20 prosent med smartlading. Innsparingen beregnes basert på strømpriser og ladetidspunkt.

Prisinformasjonen blir hentet automatisk fra den nordiske strømbørsen Nord Pool gjennom hele døgnet. Strømmarkedet fungerer slik at morgendagens strømpriser bestemmes i dag. Derfor kan vi vite på forhånd når på døgnet det er smartest å lade, og utnytte teknologien slik at ladingen foregår på de tidspunktene hvor prisen er lavest.

La oss så si at du bruker en vanlig hjemmelader som kan levere med en effekt på 11 kW. Med et normalt batteri på 70-80 kWh vil du trenge å lade i 6-8 timer.

Med dette som utgangspunkt kan vi sammenligne to ulike situasjoner:

  1. Du setter bilen på lading med en gang du kommer hjem fra jobb klokken 17 og lader i åtte timer.
  2. Bilen lades de åtte timene i døgnet hvor strømprisen er lavest.

Forskjellen mellom disse to er din besparelse. Les hvordan Ørjan (53) sparte 2 500 kr med Smartlading her.

Tenker du nå at du bør komme i gang med smartlading med det samme, og allerede har en strømavtale hos Fortum, kan du enkelt legge til Smartlading på Min side.

Er du ikke allerede strømkunde hos Fortum, bestiller du enkelt Fortums Smartladepakke her.

Har du spørsmål, eller føler du deg fortsatt litt usikker på om dette er noe for deg? På nettsidene våre har vi samlet en rekke vanlige spørsmål og svar.

Les også: Hvordan komme i gang med smartlading av din elbil

Du kan selvfølgelig også ta kontakt med oss for en prat om det du måtte lure på! Enten på epost, telefon eller chat. Du finner informasjonen du trenger på vår kundeserviceside.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen