Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Hva vet du om sikringsskapet?

Du vet garantert at du har et sikringsskap der du bor, men vet du hva som er av ting og duppeditter inni sikringsskapet ditt? Ikke minst, vet du hva som er funksjonen til de ulike komponentene?

1. Sikringsskapet

All strøm i boligen din har sitt utgangspunkt i sikringsskapet. Her beskyttes det elektriske ledningsnettet og tilkoblet utstyr mot feil og overbelastning. Sikringsskapets oppgave er også å beskytte mot berøringsfare og branntilløp i det elektriske ledningssystemet. 

Det er ikke bare sikringer i skapet, men også jordfeilbrytere (alene eller i kombinasjon med sikringen). Nyere installasjoner har kanskje også overspenningsvern, lysbuedetektorer, koblingsur og maksimalvokter. Sikringsskap består av enten skrusikringer (smeltesikringer) i porselen eller automatsikringer. Hver sikring overvåker en kurs.

2. Hva er en kurs?

Ledningen som går fra sikringsskapet til et rom eller område i boligen. Kursen fører strøm fra sikringsskap til kontakt og fast tilkoblet utstyr. Hver kurs er koblet til en sikring.

3. Sikring

En sikring hindrer overbelastning eller kortslutning av elektriske strømkretser. Sikringen har en helt klar misjon i det å beskytte ledningen og tilkoblet utstyr. Den passer helt enkelt på at kursen ikke slipper gjennom mer strøm enn anlegget er dimensjonert for.

LES OGSÅ: Hvorfor går sikringen min så ofte?

4. Jordfeilautomat

Sikring og jordfeilbryter i ett er det vi kaller jordfeilautomat. Har du et eldre sikringsskap, eksempelvis fra nittitallet og bakover, kan det være smart å sjekke hvordan jordfeilbryter(e) er lagt opp slik at du har et mest mulig driftssikkert anlegg. Nyere anlegg har ofte jordfeilautomat på hver kurs, mens eldre anlegg har felles jordfeilbryter for hele eller deler av anlegget. 

5. Jordfeil og lekkasjestrøm

Jordfeil betyr at utstyr tilkoblet strøm har lekkasje til jord. Lekkasjestrøm vil si at strømmen som ledes via stikkontakten til eksempelvis brødristeren har en brist. Bristen gjør at strømmen istedenfor å trygt lede kun via de elektriske komponentene, leder strøm direkte via selve brødristerens strømledende deler. Med andre ord også det vi fysisk kan ta på. Når vi tar på en strømledende gjenstand vil vi få støt, eller i verste fall dersom uhellet virkelig er ute får vi en farlig strømgjennomgang i kroppen som kan gi varige skader og i verste fall dødsfall. 

New call-to-action

Relaterte innlegg

Bolig

   |   
Andreas Pagander bor på Kråkerøy i Fredrikstad. Han har lenge vært opptatt av energieffektivitet og strøm. Da han skulle bygge ny garasje i fjor, installerte han ...
Les mer

Bærekraft

   |   
Derfor brenner regnskogen, og slik kan du hjelpe til å bevare den.
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
Din guide til elbil - CTA
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå