stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Hva vet du om sikringsskapet?

Av Marianne J. Hermansen 15. november 2017

Hva vet du om sikringsskapet?Du vet garantert at du har et sikringsskap der du bor, men vet du hva som er av ting og duppeditter inni sikringsskapet ditt? Ikke minst, vet du hva som er funksjonen til de ulike komponentene?

1. Sikringsskapet

All strøm i boligen din har sitt utgangspunkt i sikringsskapet. Her beskyttes det elektriske ledningsnettet og tilkoblet utstyr mot feil og overbelastning. Sikringsskapets oppgave er også å beskytte mot berøringsfare og branntilløp i det elektriske ledningssystemet. 

Det er ikke bare sikringer i skapet, men også jordfeilbrytere (alene eller i kombinasjon med sikringen). Nyere installasjoner har kanskje også overspenningsvern, lysbuedetektorer, koblingsur og maksimalvokter. Sikringsskap består av enten skrusikringer (smeltesikringer) i porselen eller automatsikringer. Hver sikring overvåker en kurs.

2. Hva er en kurs?

Ledningen som går fra sikringsskapet til et rom eller område i boligen. Kursen fører strøm fra sikringsskap til kontakt og fast tilkoblet utstyr. Hver kurs er koblet til en sikring.

3. Sikring

En sikring hindrer overbelastning eller kortslutning av elektriske strømkretser. Sikringen har en helt klar misjon i det å beskytte ledningen og tilkoblet utstyr. Den passer helt enkelt på at kursen ikke slipper gjennom mer strøm enn anlegget er dimensjonert for.

LES OGSÅ: Hvorfor går sikringen min så ofte?

4. Jordfeilautomat

Sikring og jordfeilbryter i ett er det vi kaller jordfeilautomat. Har du et eldre sikringsskap, eksempelvis fra nittitallet og bakover, kan det være smart å sjekke hvordan jordfeilbryter(e) er lagt opp slik at du har et mest mulig driftssikkert anlegg. Nyere anlegg har ofte jordfeilautomat på hver kurs, mens eldre anlegg har felles jordfeilbryter for hele eller deler av anlegget. 

5. Jordfeil og lekkasjestrøm

Jordfeil betyr at utstyr tilkoblet strøm har lekkasje til jord. Lekkasjestrøm vil si at strømmen som ledes via stikkontakten til eksempelvis brødristeren har en brist. Bristen gjør at strømmen istedenfor å trygt lede kun via de elektriske komponentene, leder strøm direkte via selve brødristerens strømledende deler. Med andre ord også det vi fysisk kan ta på. Når vi tar på en strømledende gjenstand vil vi få støt, eller i verste fall dersom uhellet virkelig er ute får vi en farlig strømgjennomgang i kroppen som kan gi varige skader og i verste fall dødsfall. 

Last ned gratis sjekkliste: 10 tiltak for en tryggere bolig Last ned nå

  Bolig
Marianne J. Hermansen's photo

Av: Marianne J. Hermansen

Marianne er del av Fortums markeds- og kommunikasjonsavdeling, og hun har jobbet med salg og marked i en årrekke. Hun følger spent med på den teknologiske utvikling, og gleder seg særlig over alle ting som kan gjøres smartere og morsommere. Etter å ha jobbet en stund i Fortum er hun nå fast bestemt på at hennes neste bil skal være elektrisk.

  • 5 Kommentarer

Søk i bloggen