stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Hvor mye koster det å lade elbil hjemme?

Av Thea Petrine Hammer 31. oktober 2016

elbil_strom_koster.jpg

Det er billigere å kjøre elbil enn bensin- eller dieselbil. Men hvor mye koster det å lade opp batteriet hver eneste dag?

Ulike elbilmodeller har forskjellig størrelse på batteriene, akkurat som forskjellige bensinbiler har ulik størrelse på bensintankene. Noen av de minste elbilene har batterier med en kapasitet på 24 kilowattimer (kWh), mens en Tesla kan fås med en batterikapasitet på hele 100 kWh. Da sier det seg selv at det ikke koster like mye å lade opp alle elbiler.

En enkel huskeregel, er at oppladningen koster deg cirka én krone per kWh av batteriets kapasitet. Har du en elbil med batterikapasitet på omtrent 30 kWh, som for eksempel en Nissan Leaf eller Kia Soul, vil det da koste deg cirka 30 kroner å lade opp batteriet fra det er flatt til det er fullt. Hvor langt du da kan kjøre avhenger blant annet av kjøremønster og temperaturen.

Les mer om lading av elbil på vår samleside: Lading av elbil

Forskjell på oppgitt og faktisk kapasitet

Grunnen til at du bør regne med én krone per kWh istedenfor den gjennomsnittlige strømprisen på 0,8 kroner, er at du må regne med cirka 15 prosent svinn under oppladningen fra blant annet motstand og varmetap. Husk også på at batterikapasiteten som oppgis ofte er bruttokapasitet, og at du ikke vil kunne utnytte hele batteriet.

En annen grei huskeregel er at det koster 1,5 til 2 kroner per mil når du lader elbilen hjemme. I gjennomsnitt kjører nordmenn omtrent 4 mil om dagen. Den årlige strømkostnaden for å kjøre elbil fire mil daglig utgjør omtrent 3000 kroner.

Ettersom norske myndigheter ønsker å gi en gulrot til dem som bidrar til utslippsfri transport, gis det mange økonomiske fordeler til deg som kjøper elbil. Her kan du lese mer om alle de økonomiske fordelen elbilister har, og her kan du lese om Olav Emil som sparer 40 000 kroner i året på å kjøre elbil.

 

Last ned gratis ladeguide: Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader? Last ned nå

 

Thea Petrine Hammer's photo

Av: Thea Petrine Hammer

Thea Petrine er en av Strømvippas faste bloggere. Hun har fullført videregående skole ved United World College Red Cross Nordic, er glad i å skrive og synes det er spennende å lære om digital markedsføring. For tiden gjennomfører hun førstegangstjenesten i Militærpolitiet. Kontakt: stromvippa@fortum.com

  • Skriv en kommentar

Søk i bloggen