Home Fortumbloggen Hvor mye koster det å lade elbil hjemme?

Det er billigere å kjøre elbil enn bensin- eller dieselbil. Men hvor mye koster det å lade opp batteriet hver eneste dag?

Ulike elbilmodeller har forskjellig størrelse på batteriene, akkurat som forskjellige bensinbiler har ulik størrelse på bensintankene. Noen av de minste elbilene har batterier med en kapasitet på 24 kilowattimer (kWh), mens en Tesla kan fås med en batterikapasitet på hele 100 kWh. Da sier det seg selv at det ikke koster like mye å lade opp alle elbiler.

En enkel huskeregel, er at oppladningen koster deg cirka én krone per kWh av batteriets kapasitet. Har du en elbil med batterikapasitet på omtrent 30 kWh, som for eksempel en Nissan Leaf eller Kia Soul, vil det da koste deg cirka 30 kroner å lade opp batteriet fra det er flatt til det er fullt. Hvor langt du da kan kjøre avhenger blant annet av kjøremønster og temperaturen.

Forskjell på oppgitt og faktisk kapasitet

Grunnen til at du bør regne med én krone per kWh istedenfor den gjennomsnittlige strømprisen på 0,8 kroner, er at du må regne med cirka 15 prosent svinn under oppladningen fra blant annet motstand og varmetap. Husk også på at batterikapasiteten som oppgis ofte er bruttokapasitet, og at du ikke vil kunne utnytte hele batteriet.

En annen grei huskeregel er at det koster 1,5 til 2 kroner per mil når du lader elbilen hjemme. Til sammenligning koster én mil med bensinbil cirka 8–10kr. I gjennomsnitt kjører nordmenn omtrent fire mil om dagen. Den årlige strømkostnaden for å kjøre elbil fire mil daglig utgjør omtrent 3000 kroner.

Spar penger med smartlading – helt automatisk

De siste årene har det skjedd mye i strømmarkedet, blant annet utrullingen av smarte strømmålere (AMS) og timeprising av strøm. Med en timeavregnet strømavtale kan du nå flytte deler av strømforbruket ditt til de timene som er billigere.

Med smartlading kan strømprisen for det neste døgnet hentes inn, slik at ladingen av bilen skjer utenfor pristoppene. Det gjør at ladekostnadene kan reduseres betraktelig.

Les også: Smartlading reduserer ladekostnadene og bidrar positivt til miljøet

Det beste med smartlading er at hele prosessen er helautomatisert. Siden strømprisene kan variere ganske mye gjennom døgnet, kan smartlading føre til en reduksjon i ladekostnader med inntil 20 prosent, uten at man selv løfter en finger.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen