Home Fortumbloggen Hvor mye strøm bruker vi på julaften?

Julaften er en innholdsrik dag for mange. Det skal kokkeleres, dusjes og strykes skjorter – og boligen må være god og varm når man skal feire jul. Visste du at timen fra 16:00 til 17:00 på julaften er den timen i året det brukes aller mest strøm?

Hvor mye mer strøm bruker vi egentlig på julaften sammenlignet med en vanlig dag? Vi har tatt en titt på Fortum-kundenes strømforbruk for å finne ut mer om akkurat det.

Hvor mye mer strøm bruker vi på julaften?

Ser vi på strømforbruket den 24. desember 2022, er gjennomsnittsforbruket til Fortum-kunder 52,4 kilowattimer (kWh). Det kan være uvant å forholde seg til hva en kWh er. Vi kan gjøre det litt mer konkret: Det tilsvarer i underkant av 9 ferdigstekte tynnribber.

Sammenligner vi med lørdag den 17. desember i fjor, som hadde ca. lik temperatur, var gjennomsnittsforbruket av strøm til Fortum-kunder på 51 kWh – en forskjell på 1,4 kWh. Forskjellen tilsvarer et strømforbruk hvor hver husstand stryker skjorter i 45 minutter.

Med andre ord bruker man i snitt ikke så mye mer strøm på julaften enn mange kanskje tror.

Merk imidlertid at våre tall er et gjennomsnitt av forbruket hos alle våre kunder. Forskjellen i strømforbruk hjemme hos deg vil naturligvis avhenge av en rekker faktorer, som din boligtype, og om du har julefeiring hjemme eller ikke.

I Fortum-appen kan du følge med på ditt eget strømforbruk time for time.

Timen mellom 16 og 17 skiller seg ut

På julaften finner vi som nevnt den timen i året der vi bruker aller mest strøm, nemlig mellom klokken 16 og 17. Det er innspurten i middagslagingen for mange, TV-en står kanskje fortsatt på, skjorter strykes og oppvaskmaskinen går og går.

Denne timen er gjennomsnittsforbruket hos våre kunder på 2,6 kWh, noe som tilsvarer fem klesvasker. Dette er 18 % mer enn tilsvarende time på lørdag den 17. desember i fjor.

Graf til artikkel 14.12.23 3

Grafen viser strømforbruket time for time på julaften i fjor sammenlignet med lørdag den 17. desember 2022. Strømforbruket julaften er lavere enn denne lørdagen frem til klokken 9, deretter stiger det og topper seg altså rundt kl. 17 med 2,6 kWh.

Du har kanskje hørt at strømprisen stiger når mange bruker strøm samtidig? Det stemmer, men husk at privatpersoner får strømstøtte når prisen går over 91,25 øre/kWh inkl. mva. (73 øre/kWh ekskl. mva.). Les mer om strømstøtten her.

Husk også at du kan følge med på strømprisen og estimert strømstøtte i Fortum-appen.

Bør du tilpasse strømforbruket ditt på julaften?

På julaften ønsker vi helst å kose oss uten å tenke på strømmen. Det er få som vil slukke julebelysningen eller ikke ha ribba klar til gjestene kommer. Du kan likevel prøve å ikke gjøre alle aktiviteter som krever strøm, samtidig. Høye forbrukstopper med strøm kan nemlig gi høyere nettleie.

Så hvis dere har mulighet, kan dere prøve å styre noen aktiviteter som dusjing, bruk av vaskemaskin eller elbillading utenom de timene på dagen dere bruker mest strøm – som fort kan være i 16–17-tiden.

Les mer om nettleie og hvordan du kan redusere dine forbrukstopper, her.

Oppvarming er noe av det som krever aller mest energi i en bolig. Når mange samles og det er mye aktivitet i hjemmet, har temperaturen en tendens til å stige. Du kan derfor antakelig senke temperaturen litt uten at det blir kaldt av den grunn. Og dersom du ikke er hjemme i julen, så husk å sette ned temperaturen både på ovner og varmekabler.

Hva bruker mest strøm på julaften?

Under kan du se anslag på hva noen vanlige aktiviteter bruker av strøm. Prisestimatet er basert på gjennomsnittsprisen for desember frem til nå, for prisområde NO1 Østlandet. Med strømstøtte er gjennomsnittsprisen 94,95 øre/kWh. Nettleie kommer i tillegg.

  • Steking av tynnribbe i tre timer: 6 kWh (5,70 kr)
  • Dusj på ti minutter: 5,6 kWh (5,32 kr)
  • En runde med tørketrommel: 3 kWh (2,85 kr)
  • En runde med oppvaskmaskin: 1 kWh (0,95 kr)
  • En runde med vaskemaskin på 40 grader: 0,5 kWh (0,47 kr)
  • TV i fire timer: 0,4 kWh (0,38 kr)
  • Støvsuging i 15 minutter: 0,25 kWh (0,24 kr)

 

Vi i Fortum ønsker alle våre kunder en fortsatt fin adventstid og god jul!

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen