Home Fortumbloggen Hvordan fungerer robotgressklippere?

Elektriske robotgressklippere gjør utvilsomt hverdagen lettere, men hva er det viktig å tenke på før du tar dem i bruk?

Robotgressklipperne har utviklet seg en hel del siden de første kom på markedet; i dag kan toppmodellene på markedet styre seg selv og klippe gresset jevnlig (og jevnt!) helt uavhengig av eieren.

Når de merker at de begynner å få lavt batteri, avslutter de selv klippingen og kobler seg til laderen, for så å fortsette når de har blitt fulladet. Robotene kan programmeres til å klippe gresset på faste tidspunkt, eller til å gjøre jobben når klippernes sensorer merker at det begynner å bli høyere.

Hindre at den tar seg en tur til naboen

Før du starter opp robotklipperen for første gang, er det viktig at du har lagt ut og festet eller gravd ned en områdebegrenser rundt plenen din, slik at gressklipperen ikke stikker over på naboens plen og spiser opp de nyplantede peonene. På enkelte modeller kan det være nødvendig å programmere inn hindringer som blomster og steiner på forhånd, mens andre er mer intelligente og vil styre unna disse på egenhånd etter et par klipperunder. For å forlenge levetiden på klipperens knivblader, er det også lurt å fjerne kvister og kongler fra plenen med jevne mellomrom.

Roboten vil ikke kjøre opp og ned langs plenen i rette linjer på samme måte som du trolig alltid har gjort; i stedet kommer den til å virre rundt på plenen i et tilsynelatende meningsløst mønster. Dette gjør den for å unngå å lage stier og spor på gressplenen, en detalj som blir veldig viktig med tanke på hvor mye oftere en robotgressklipper kjører over gresset enn en vanlig, manuell gressklipper. Dersom du ønsker det, kan du selv programmere inn hvilke dager eller tidspunkt klipperen skal gå (eventuelt når den ikke skal gå), noe som ofte kan gjøres via en medfølgende app.

Ikke nødvendigvis risikofritt

Et typisk argument mot bruken av robotgressklippere, er at de kan komme til å skade dyr og uoppmerksomme barn som er i nærheten av dem, og det finnes eksempel på både fot- og håndskader. Dersom det ikke er feil eller mangler ved maskinen, for eksempel at klipperen ikke stopper automatisk når den løftes opp eller at knivbladene stikker for langt ut under dekselet, skal slike ulykker ikke finne sted.

De 360-graders sensorene mange robotklippere er utstyrt med skal også sikre at hverken mennesker, gjenstander eller kjæledyr som treffes av klipperen skades av sammenstøtet.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen