Home Fortumbloggen Hvordan komme i gang med smartlading av din elbil

Er du klar over at du verken trenger en smart ladeboks eller annet utstyr for å komme i gang med smartlading? Alt du trenger er en app!

Hva er egentlig smartlading?

Med smartlading kan du redusere dine ladekostnader med opptil 20 %, men hvordan fungerer det egentlig? Ser du på strømprisen gjennom et døgn, vil du raskt oppdage at det kan være store variasjoner. Smartlading sørger for at bilen din automatisk lader i «prisdalene», altså når strømmen er billigst.

Nå er det enklere å lade smart

Man er ikke lenger avhengig av en smart ladeboks eller andre dingser for å lade smart. Mitt Fortum-appen kobles direkte til bilen og styrer ladingen helt automatisk. Styring av bil-lading med app

– Vårt mål er å gjøre det enklest mulig, for så mange som mulig, å redusere sine ladekostnader, sier Kristina Hoff Wanderås, produktsjef for Fortum Smartlading.

En strøm-teknikalitet når det kommer til smartlading er hvilken strømavtale man har. Her finnes det ulike varianter, men det viktigste er at man har en strømavtale som er timesavregnet. Det betyr at strømprisen du betaler følger markedsprisen time for time.

– Det finnes også strømavtaler som baserer seg på gjennomsnittspriser. Det gjør at vår ladealgoritme ikke like effektivt kan flytte ladingen til de timene hvor strømmen er billigst. Man får derfor langt mer ut av smartlading med en timesavregnet strømavtale, sier Wanderås.

For å komme i gang med smartlading trenger du altså en elbil (naturlig nok), Mitt Fortum-appen og en timesavregnet strømavtale.

Les mer om Smartlading og kom i gang

De tekniske detaljene

Lading av elbil er, når man graver seg ned i det, ganske komplekst. Det er tatt høyde for i ladealgoritmen slik at man kan være trygg på at bilen alltid lader på best mulig måte.

  • Bilen blir alltid ladet til minst 20 % kapasitet før smartladingen setter i gang. Det gjør at bilen er klar om man plutselig må en tur på butikken eller lignende.
  • Hvis temperaturen er lav foregår ladingen i lengre blokker slik at bilen lader mest effektivt. Batteriets evne til å ta til seg lading avhenger nemlig av temperatur.
  • Man kan selv velge når bilen skal være ferdig ladet, med en standardinnstilling på 07:00 hver morgen.
  • Strømprisene hentes løpende. Ladealgoritmen benytter også kunnskap om fremtidige data og strømprisen for neste døgn for å sikre at ladingen skjer når strømprisen er lav.

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen