17. oktober 2017
2 Min

Hvordan monterer jeg hjemmeladestasjon til elbil?

Kan man installere hjemmelader for elbil selv, eller må man benytte en elektriker?

En hjemmeladestasjon eller hjemmelader sikrer deg tryggere og raskere lading av bilen din. Om du har en vanlig stikkontakt som brukes til lading av elbil eller hybrid, er det ikke tillatt å trekke mer enn 10 ampere grunnet brannfare.

Grunnen til det, er den samme som til at du må ha et spesialstøpsel på ledningen til komfyren: Vanlige stikkontakter tåler ikke den høye belastningen elbiler og komfyrer medfører over tid.

Kan jeg montere selv?

Mange ønsker å lade elbilen med mer enn 2,3 kilowatt effekt (10 ampere). Da må man benytte annet utstyr enn en vanlig stikkontakt.

Forskriften NEK 400:2018 fastslår nemlig at det på nye installasjoner ikke er lov med mer 10 ampere ladeeffekt på en jordet husholdningskontakt.

For at du skal kunne lade elbilen din forskriftsmessig med høyere effekt enn det en 10 amperes sikring gir, så behøver du følgende installasjon:

  • En dedikert kurs i sikringsskapet (f.eks. på 16 ampere, som gir 3,6 kilowatt effekt)
  • En jordfeilbryter type b (monteres også i sikringsskapet)
  • En kabel på minst 2,5 mm2 fra sikringsskapet til der du ønsker ladestasjonen montert
  • Et dedikert ladepunkt som ikke er vanlig stikkontakt, for eksempel en dedikert ladestasjon
  • Et overspenningsvern som beskytter tilkoblingspunktet under installasjonen

Dette utstyret må monteres av elektriker.

Den dedikerte sikringen og kabelen fra sikringsskapet til ladestasjonen er nødvendig for at elbilen skal kunne utnytte maksimal effekt på kursen. Den kan ikke dele kurs med andre elektriske apparater i boligen din. Jordfeilbryteren type b er nødvendig fordi den er bedre rustet for elbillading enn en vanlig jordfeilbryter.

Les mer om lading av elbil på vår samleside: Lading av elbil

Fortum er Nordens ledende operatør av offentlige ladestasjoner for elbil med Fortum Charge & Drive. Fortum tilbyr også nøkkelferdige hjemmeladestasjoner, slik at du kan være sikker på at bilen din lades trygt og forskriftsmessig på mest effektive måte.

Les mer om Fortums hjemmeladingstilbud her

Hvor mye raskere kan jeg lade?

På en 10 ampere stikkontakt kan du få en effekt på maksimalt 2,3 kilowatt. Det tilsvarer 1 til 1,5 mils kjøring per time du lader. Ved å øke amperestyrken på sikringen fra 10 til 16, vil du kunne lade betraktelig raskere, med 3,6 kW. Det innebærer 1,5 til 2 mils kjøring per time du lader. Det er også mulig å lade enda raskere, dersom bilen din er tilrettelagt for det.

I tillegg har mange hjemmeladestasjoner kommuniserende løsninger som gjør at de kan styres med en app og gi deg nyttig informasjon om forbruket ditt.

Se våre tilbud på hjemmelading.

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér