stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Hvorfor går sikringen min så ofte?

Av Geir Forsetlund 7. november 2017

Hvorfor går sikringen min så ofte

Lurer du på hvorfor sikringene hjemme hos deg går?
Dette er de vanligste årsakene til at sikringen går i private hjem.

1. Strømmen går med det samme du slår på bryteren. Da er det kanskje noe galt med det elektriske anlegget ditt.

Går sikringen umiddelbart når du for eksempel slår på en lampe eller annet elektrisk utstyr, kan det rett og slett være feil på det elektriske anlegget ditt. Det kan for eksempel være en strømledning som har fått klemskader og blitt ødelagt.

Det kan også hende at utstyret du prøver å slå på er ødelagt, og at den dermed fører til at sikringen går.

Har du nettopp montert opp hyller, bilder eller renovert rom? Det kan være fort gjort å skru inn for lange skruer eller slå en spiker gjennom en ledning.

2. Sikringen går på tilfeldige tidspunkt. Det er kanskje fordi du bruker mer strøm enn det elektriske anlegget ditt tåler.

Dersom det virker som om sikringen går på helt virkårlige tidspunkt bør du se på hvor mye strøm du bruker samtidig.

Eksempelvis vasker du klær og lager mat. Kanskje har du tømt varmtvannsberederen fordi du dusjet så lenge etter trening slik at vannet må varmes igjen. Når mye utstyr samtidig trekker strøm kan det elektriske anlegget overbelastes, og dermed går sikringen.

Bor du i et gammelt hus der det er lenge siden det elektriske anlegget har blitt oppgradert, er det mulig du bruker mye mer strøm enn det elektriske anlegget i boligen ble bygget for, før det ble vanlig med vaskemaskiner, tørketromler, oppvaskmaskiner og elbiler.

3. Sikringen går når det regner ute. Da har du trolig en jordfeil.

Jordfeil kan være årsak til at sikringen går. Har du for eksempel utstyr utvendig som kan ha blitt preget av fuktighet vil sikringen slå ut umiddelbart om feilstrømmen er stor nok. Utkoblingen kan også skje som resultat når flere mindre jordfeil til sammen er sterke nok til at jordfeilbryteren slår ut.

Vær oppmerksom på utstyr du har koblet til i utvendig stikk. Har de riktig tetthetsgrad og er de produsert for å kunne stå utvendig? Er utstyret gammelt kan pakninger eller kapslinger bli dårlige over tid. En annen ting kan være kondens. Temperatursvingninger kan skape fuktighet. Dersom utstyret er montert uten å følge monteringsanvisninger, kan man risikere at denne fuktigheten skaper jordfeil.

Regner det ute når sikringen går kan det være et tegn på jordfeil i utvendige installasjoner. 

Last ned gratis sjekkliste: 10 tiltak for en tryggere bolig Last ned nå

  Bolig
Geir Forsetlund's photo

Av: Geir Forsetlund

Geir er Service Manager hos Fortum. Han er utdannet elektroingeniør med 20 års erfaring i bransjen. For tiden har han ansvaret for den teknologiske utviklingen av Fortums tilbud innen hjemmeladestasjoner for elbil.

  • 1 Kommentar

Søk i bloggen