17. september 2021
2 Min

Hvorfor går sikringen min så ofte?

Sikringen går og det blir brått mørkt. Det kan oppleves litt dramatisk og er et tegn på at noe er galt, men hva? Lurer du på hvorfor sikringene hjemme hos deg går? Dette er de vanligste årsakene vi kjenner til i private hjem.

1. Strømmen går med det samme du slår på bryteren. Da er det kanskje noe galt med det elektriske anlegget ditt.

Går sikringen umiddelbart når du for eksempel slår på en lampe eller annet elektrisk utstyr, kan det rett og slett være feil på det elektriske anlegget ditt. Det kan for eksempel være en strømledning som har fått klemskader og blitt ødelagt.

Det kan også hende at utstyret du prøver å slå på er ødelagt, og at den dermed fører til at sikringen går.

Har du nettopp montert opp hyller, bilder eller renovert rom? Det kan være fort gjort å skru inn for lange skruer eller slå en spiker gjennom en ledning.

2. Sikringen går på tilfeldige tidspunkt. Det er kanskje fordi du bruker mer strøm enn det elektriske anlegget ditt tåler.

Dersom det virker som om sikringen går på helt vilkårlige tidspunkt bør du se på hvor mye strøm du bruker samtidig.

Eksempelvis vasker du klær og lager mat. Kanskje har du tømt varmtvannsberederen fordi du dusjet så lenge etter trening slik at vannet må varmes igjen. Når mye utstyr samtidig trekker strøm kan det elektriske anlegget overbelastes, og dermed går sikringen.

Bor du i et gammelt hus der det er lenge siden det elektriske anlegget har blitt oppgradert, er det mulig du bruker mye mer strøm enn det elektriske anlegget i boligen ble bygget for, før det ble vanlig med vaskemaskiner, tørketromler, oppvaskmaskiner og elbiler.

3. Sikringen går når det regner ute. Da har du trolig en jordfeil.

Jordfeil kan være årsak til at sikringen går. Har du for eksempel utstyr utvendig som kan ha blitt preget av fuktighet vil sikringen slå ut umiddelbart om belastningen er stor nok. Utkoblingen kan også skje som resultat når flere mindre jordfeil til sammen er sterke nok til at jordfeilbryteren slår ut.

Vær oppmerksom på utstyr du har koblet til i utvendig stikk. Har de riktig tetthetsgrad og er de produsert for å kunne stå utvendig? Er utstyret gammelt kan pakninger eller kapslinger bli dårlige over tid. En annen ting kan være kondens. Temperatursvingninger kan skape fuktighet. Dersom utstyret er montert uten å følge monteringsanvisninger, kan man risikere at denne fuktigheten skaper jordfeil.

Regner det ute når sikringen går kan det være et tegn på jordfeil i utvendige installasjoner.

Ta et Grønt valg

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner