«Siri» hadde alltid vært nøye med å sjekke lenker før hun klikket på dem. Beskjeden om at hennes opplysninger hadde havnet i klørne på kriminelle, tok henne derfor helt på sengen. *
Stor økning av anmeldelser innen økonomisk kriminalitet for digital svindel
Svindel hadde vært det store samtaleemnet i et hyggelig vennelag. En venninne av Siri fortalte hvordan hun hadde blitt lurt til å logge inn med BankID på en falsk nettside.
– Det var tøft å høre venninnen min fortelle hvordan kriminelle hadde fått tilgang til nettbanken hennes og tappet kontoen helt tom for penger. Det må jo ha vært helt grusomt å stå midt i en slik situasjon uten å få hjelp noen steder. Jeg tenkte umiddelbart på mitt eget digitale liv, og så kom jeg på at jeg hadde opprettet en brukerkonto hos ID Vakt, forteller Siri.
Antall anmeldelser innen økonomisk kriminalitet økte med omtrent 14 prosent fra 2021 til 2022, ifølge Økokrim.
Antall anmeldelser som kategoriseres som bedrageri har gått opp 20 prosent i samme periode. Majoriteten av disse sakene gjelder digital svindel. ID Vakt beskytter mot identitetstyveri og personlig uønsket innhold på nett og kan blant annet forhindre bedrageri på nettet.
ID Vakt kan også hjelpe selv om svindelen allerede har skjedd. «Helge» er også en av de som har opplevd å bli svindlet. Les hans historie om da han trodde han snakket med sikkerhetsavdelingen i banken, men egentlig hjalp svindlere med tømme egen sparekonto.
ID Vakt overvåker og finner opplysninger på avveie
Venninnens historie ble en tankevekker, og Siri ønsket å lære mer om forebygging slik at hun slapp å bli utsatt for nettkriminalitet. Det tok fem minutter å registrere opplysningene i den digitale plattformen til ID Vakt. Overvåkingen ville gi henne oversikt over hva slags type informasjon som lå ute om henne på nettet. Hun registrerte derfor viktige opplysninger som navn, passopplysninger, e-postadresse og bankkortnumre.
Selve overvåkingen startet umiddelbart etter registrering, og hun var spent på hva som ville dukke opp.
– Jeg logget ut og dro hjem fra jobb. Men allerede på veien hjem fikk jeg en SMS fra ID Vakt, sa hun.
«Vi har funnet dine opplysninger i et søk. Logg inn for mer informasjon om funnet. Hilsen ID Vakt» stod det i SMS-en.
– Hadde ikke trodd det skulle komme et varsel så kjapt, sa hun.
Røde varsler
Senere samme kveld logget Siri inn i ID Vakt igjen. På startsiden stod det varsler indikert med rødt risikonivå – som betyr høy risiko for misbruk av opplysninger. Det stod blant annet at hennes pass og e-postadresse var funnet på det mørke nettet.
– Jeg tenkte først at dette funnet var relatert til en tjenestereise til Bulgaria tidligere i år, fordi hotellpersonalet tok en kopi av passet mitt.
Hvor risikabelt er det at passet og e-postadressen min ligger tilgjengelig på nettet? Kan noen misbruke mine opplysninger og bryte seg inn i kontoene mine? Det ble mye grubling og til slutt kjente jeg meg litt nervøs, fortalte hun.
Hjelp fra rådgiver
Siri fant kontaktinformasjon til ID Vakt sitt supportteam og kom i snakk med en rådgiver på telefon. Hun delte sine bekymringer, og han kunne bekrefte at hennes passopplysninger og e-postadresse befant seg på den skjulte delen av nettet. Det viste seg at e-postadressen hadde vært en av de tusenvis av e-postadressene som ble lekket i et dataangrep mot Dropbox i 2016.
ID Vakts supportteam kan hjelpe med både forebyggende råd om hvordan man kan redusere risikoen for å bli utsatt og støtte hvis personlig informasjon har kommet på avveie. Har du ID Vakt, vil du også være forsikret dersom det har oppstått et identitetstyveri som krever juridisk bistand med inntil 250 000 kroner per skade og år. Dersom du har et økonomisk tap på grunn av identitetstyveri, kan forsikringen dekke tap opptil 100 000 kroner per skade og år. Les vilkårene for forsikringen her. |
Han forklarte hvordan alt hang sammen. At det mørke nettet er en skjult del av internett og stedet der kriminelle kjøper og selger lekkede personopplysninger til hverandre. De bruker opplysningene blant annet til å sende ut falske meldinger, i håp om at mange vil bite på kroken. E-postadresser fungerer også som brukernavn på digitale kontoer og knekker du passordet, kan du i prinsippet overta kontoer på sosiale medier, Paypal, Apple-ID osv.
- Jeg var mest opptatt av å forstå hvordan passet mitt hadde havnet på det mørke nettet, sier Siri. Passet er det viktigste ID-dokumentet jeg har, så her trengte jeg noen gode råd.
Det er umulig å vite sikkert hvordan en passkopi havner på det mørke nettet. Den mest sannsynlige forklaringen er at for eksempel et overnattingssted, som skanner pass, oppbevarer dataen i en database. Så kan de ha blitt utsatt for et angrep eller hatt en sårbarhet i systemene sine, som har ført til eksponering av persondata.
Kriminelle leter etter opplysninger hele tiden, og når de får kloa i noe de kan bruke til ID-tyveri eller svindel, havner det ofte på disse ulovlige handelsplassene.
Å ta tilbake kontrollen
Siri ble rådet til å bytte passordet til e-postkontoen sin og opprette totrinnspålogging. På den måten kunne ingen logge seg inn, bytte passordet og stenge henne ute. Hun fikk også tips om å se etter tegn til misbruk av hennes identitet.
– Rådgiver sa at et typisk tegn var at det dukket opp ukjente fakturaer, banktransaksjoner eller kredittvurderinger av meg. Følg med slik at du kan fange opp skade raskt, hadde han sagt.
Jeg lærte veldig mye om ID-sikkerhet etter denne samtalen, og innser at de sikkerhetstiltakene jeg gjør nå vil gjøre det enda vanskeligere for tyvene å utnytte meg. Det er som å feste en ekstra lås på døren, slik at de går videre til neste dør, fortsetter hun.
Forebygging er nøkkelen til et tryggere liv på nettet. Det er ingen grunn å vente til man selv blir svindlet. ID Vakt tilbyr forebyggende rådgivning mot identitetstyveri hvor man kan få hjelp før noe har gått galt.
– Det handler om å være bevisst og få gode vaner. Spesielt omkring passord og pålogging. Så får jeg heller leve med uvissheten om hva som muligens kan skje i fremtiden.
Og om det skulle dukke opp flere opplysninger på nettet, så er jeg forberedt og kan ta de rette sikkerhetsgrepene.
5 gode forebyggende råd mot identitetstyveri 1. Få gode passordvaner. Beskytt hver konto med hvert sitt unike passord. Hvis ett passord er lekket, vil dine andre kontoer likevel være beskyttet 2. Aldri oppgi dine passord eller pinkoder til noen andre 3. Bruk totrinnspålogging for ekstra beskyttelse av kontoene dine 4. Følg med på bankkontoene dine. Ved ukjent aktivitet, ta kontakt med kortutsteder eller sperr kortet hvis du mistenker misbruk. 5. Opprett frivillig kredittsperre. Da stopper du andre å ta opp lån eller handle på kreditt i ditt navn. |
Uansett hva som skjer, så vet jeg hvem jeg kan ringe — og det er en god følelse, avslutter hun.
*Dette er en historie fra virkeligheten, men Siri er ikke personens faktiske navn, og historien er anonymisert.