Noe elektrisk arbeid kan du lovlig utføre selv, men det er jaggu mye du ikke bør legge fingrene dine borti.
Det finnes mange hobbyhåndverkere rundt omkring i de tusen hjem. Å sette opp en lettvegg er noe de fleste klarer, og å rive en vegg er enda lettere.
Men utfordringen er at veggen ofte har påmontert både ledninger, lysbrytere og stikkontakter. Da skal du være ytterst forsiktig.
Kan gjøre svært lite
Du kan gjøre mye selv, men det er klare regler for hva du skal overlate til fagfolk. Blir det skade eller brann i noe du selv har installert, risikerer du redusert forsikringsoppgjør.
– Nesten ingenting.
Det svarer avdelingsdirektør Torbjørn Hoffstad i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (Dsb) på spørsmål om hva vanlige folk har lov til å utføre av elektriske arbeider.
Hoffstad, som leder avdelingen for el-sikkerhet, forteller at privatpersoner ikke har lov til å gjøre «noen verdens» ting med selve det elektriske anlegget.
– Det man kan gjøre noe med selv, er enkle ting, som å bytte støpsel og montere en sukkerbit når du kobler til en lampe.
Dette kan du gjøre
Ifølge nettstedet Sikker hverdag, som drives av Dsb, har du lov til å gjøre følgende selv:
- Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser
- Montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel
- Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording
- Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording
- Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere
- Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen
Oppdager det med en gang
Men likevel gjør folk mye selv, alt fra å skifte stikkontakter, koblingsbokser og lysbrytere, til å legge varmekabler på badet. Dette bør du ikke gjøre, uansett hvor god kontroll du mener selv du har.
– Vi er klar over at en del mennesker kobler selv og putter fingrene inn i el-installasjoner vel vitende om at de burde la det være. Det er mange ting å ta hensyn til, som vanlige folk ikke har innsikt i. Det kan gå på så enkle ting som å vite hvor hardt du skal skru til når du monterer kabler og slikt.
LES OGSÅ: Du kan ha en brannbombe i veggene
Han forteller at de lokale el-tilsynene foretar 180 000 tilsyn hvert eneste år.
– Vi ser med en gang om noen har gjort jobben selv. Det er lett å se om det er fagmessig utført eller ikke.
Oppfordrer til service
Han mener at mange bare «tar strømmen for gitt». Han tror at siden el-sikkerheten er så god i Norge, glemmer mange at det kan være ekstremt farlig hvis ting ikke blir utført skikkelig eller vedlikeholdt på en bra måte.
– De fleste bileiere sender bilen på service. Men det er ikke mange ganger vi ringer og ber noen komme for å sjekke det elektriske anlegget. Å bestille en gjennomgang av anlegget hvert tiende år er ikke det dummeste du kan gjøre.
Ny koketopp ga nytt anlegg
Han forteller at det ofte oppstår problemer når noen kjøper nye elektriske installasjoner.
– For eksempel så snakket jeg med en her forleden, som hadde kjøpt seg en induksjonstopp. Det viste seg da at han måtte legge om hele anlegget sitt. Det hadde han liten forståelse for.
Hvis bruken av strøm endrer seg i huset, kan det være på sin plass å tenke litt, som eksempelet over illustrerer. Dsb ser ofte problemer når familier kjøper seg ny bolig.
– Kanskje har det bodd et eldre ektepar i huset, med et marginalt strømforbruk. Hvis det da flytter inn en småbarnsfamilie, der vaskemaskinen går nærmest døgnet rundt, vil det kunne gi farlige situasjoner, sier Hoffstad.
Kan bli nektet forsikring
Er ikke arbeidet fagmessig utført, kan du få varmegang, som kan lede til brann.
– Så ikke bare utsetter du deg selv for fare; du kan også dra naboene med deg. Men den mest mest åpenbare konsekvensen er at du selv får elektrisk støt når du utfører juksearbeid, sier Hoffstad.
Hvis forsikringsselskapet kan bevise at det har vært ikke-faglærte på ferde, kan forsikringen forkortes. Da risikerer du å ikke få dekket skadene.
Hva gjør du selv av elektriske arbeider? Fortell oss gjerne i kommentarfeltet nedenfor.