Nordmenn per i dag er sløseverstinger, men det betyr ikke at fremtidige generasjoner trenger å bli det. Av hensyn til miljø og klimatrusler bør vi som voksne påta oss ansvaret for å lære barn og unge bedre vaner enn vi selv har.
Det er kanskje ikke så rart at vi ligger på verdenstoppen når det gjelder sløsing og forbruk. I et land som Norge hvor tilgangen på vannkraft og olje har vært stor i lang tid, er det lett å bli bortskjemt.
Som en følge av det, lar vi være å slå av lys i rom vi ikke er i. Vi tar det som en selvfølge at vi har rent vann i krana og at det kan renne fritt under tannpussen. Vi har vent oss til at gulvet på baderommet er varmt året rundt. For å nevne noe. I tillegg har flertallet av oss heller ikke vært spesielt opptatt av hva forbruket har kostet miljøet. Før nå. Men nå må gamle vaner endres.
Å ta med seg gode vaner videre i livet
Innarbeider du gode vaner for ungene dine mens de er små, er sjansen stor for at de tar dem med seg videre inn i voksenlivet. Da er det lov å håpe at de for eksempel:
- Velger en «fornuftig» innetemperatur i boligen sin. (Man trenger ikke gå i t-skjorte innendørs året rundt, det går fint an å kle på seg litt mer når vær og årstid tilsier det)
- Slår av apparater som står i stand-by-modus
- Slår av lyset i rom som ikke brukes, og stenger dører
- Ikke setter på vaske- og oppvaskmaskin unødig
- Lader bilen smart (når og hvis de får sin egen bil)
- Tar korte dusjer og er bevisste på vannforbruket (for vann krever også energi)
- Velger rett strømleverandør (sjekk gjerne denne artikkelen på huseierne.no)
Gode strømvaner handler også om brannsikkerhet
Vi ønsker alle at barna våre får et trygt liv. Samtidig som vi lærer ungene å være bevisste når det gjelder energiforbruk, kan vi gi dem gode vaner som reduserer risiko for brann. Da vil de forhåpentligvis:
- La være å lade mobilen om natten, og i hvert fall ikke ved siden av sengen.
- Trekke ut ladeenheter fra stikkontakter når de ikke er i bruk.
- Ta godt vare på el-sparkesykkelen sin hvis de har en, slik at batteriet ikke blir skadet.
- Lade sykkelbatteriet på en trygg måte.
- Bare bruke skjøteledninger til midlertidige løsninger, og ikke på apparater som krever mye strøm.
- Vite at skjøteledninger ikke må komme i klem og at de ikke skal ligge kveilet opp når de er i bruk.
- Aldri erstatte en LED-pære med en tradisjonell pære i installasjoner som er laget for LED.
- Installere komfyrvakt hvis de ikke bor i en nyere bolig hvor dette er påkrevd. (Komfyrvakt er ikke bare for gamle. Det er flere enn én under tretti som har sovnet fra pizzaen i ovnen etter en sen fest).
- Sjekke røykvarslerne i boligen sin hvert år.
Kan du lære gode strømvaner av dine barn?
Mange av dagens barn og unge blir tidlig miljøbevisste, uavhengige av hva foreldrene har sagt eller gjort. Heldigvis. Kanskje er det sånn at du faktisk kan lære noe av dine egne barn? De snapper opp informasjon 24/7 og har garantert lest og lært noe enten fra venner, på nettet, i sosiale medier eller på skolen. Ta en prat med dem og hør hva de kan lære deg. Du kan bli overrasket!