Home Fortumbloggen Leie ut hus eller hytte med eller uten strøm?

Du kan gjøre god butikk på å leie ut hytta eller huset ditt om sommeren. Med høye strømpriser er det ekstra viktig å passe på at ikke leieinntektene spises opp av strømutgiftene.

- Nordmenn har nok noe å lære av danskene. Der har strømprisene tradisjonelt vært høye, og når en leier sommerhus i Danmark er det vanlig å betale for strømforbruket i tillegg til selve leien, sier Inge Lirhus, Business Manager i Fortum.

Det har ikke vært like vanlig her i Norge, men det kan nok være smart. De aller fleste har tatt grep privat og redusert strømforbruket i egen bolig etter at strømprisene for alvor begynte å stige i 2021. 

- Men det tar tid å endre vaner, og det er grunn til å tro at folk flest tar litt "fri" fra strømsparingen i ferien, spesielt hvis strømmen er inkludert i leien. Så dersom jeg skulle leid ut om sommeren, ville jeg absolutt avtalt at strømmen skulle betales separat, sier Lirhus. 

Pakking av bil GettyImages
Leier du ut huset når du selv drar på ferie? Det kan være lurt å tenke gjennom om strømmen skal inkluderes i leien. 

Enorm interesse

Sjansen for at du får leid ut til en god pris, er uansett stor. Vi er nemlig veldig klare for ferie, og interessen for Norges-ferie er stor, spesielt med tanke på svak krone og hetebølge i flere populære ferieland. 

– Det er Norge som er det mest populære landet hva gjelder feriehus, med Spania på en andreplass. De aller fleste ønsker hytte ved sjøen på sommeren, sier Linda Glomlien i FINN.  

Bilde_blogg_hytte_ved_vannet
Svært mange ønsker å leie hytte eller hus ved sjøen om sommeren. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Glomlien forteller også at de ser at det er flere som ønsker å leie ut hytta si mer enn tidligere. Det kjøpes betraktelig flere helårsannonser for utleie av hytter på FINN. Noe av årsaken bak dette kan være at det har blitt dyrere å eie hytte enn det har vært tidligere år. Blant annet gis det ikke strømstøtte til fritidsboliger. 

Finn.no fører ikke statistikk over hvor mange som leier ut ferieboliger der strømmen kommer i tillegg, men Lirhus i Fortum anbefaler altså sterkt å gjøre det.

- Men siden det kan være vanskelig å beregne forbruket til feriegjestene på forhånd, blir det mest riktig å regne ut prisen i etterkant basert på det eksakte forbruket, anbefaler han. 

Slik finner du riktig forbruk og pris

1. Les av strømmåleren og dokumenter det med bildet av displayet før gjestene kommer.
2. Be gjestene ta bildet av displayet på strømmåler ved avreise dersom du ikke selv er der og kan gjøre det.
3. Finn differansen og gang denne med strømprisen per kWh.
4. Og like viktig - du må avtale med leietaker i forkant at dette er måten å gjøre det.

– Hvis du ønsker å legge det reelle strømforbruket til utleieprisen i etterkant, er dette den beste måten å gjøre det på. Men det må selvsagt avtales i forkant av leieforholdet, sier til Lirhus. 

Når strømmen er inkludert

Du kan ikke forvente at leietakerne vil ta spesielt mye hensyn til hvor mye strøm de bruker dersom de ikke skal betale for det eksakte forbruket. Men det går likevel an å oppfordre til moderasjon, og det er også enkelte forholdsregler du som utleier kan ta:

  • Skru ned varmekablene og varmen i huset før du drar, så får heller gjestene skru opp igjen etter behov
  • Du trenger gjerne ikke så mye oppvarming inne om sommeren, men minn gjestene på å skru av terrassevarmeren når den ikke er i bruk.
  • Minn dem også på å ikke ha mye strøm på unødig i for eksempel boblebad, badstu eller basseng.
  • Sjekk om gjestene har el-bil, i så fall er det helt innafor å legge til et lite ladetilegg selv om strømmen i utgangspunktet er inkludert. Bare husk å avtal dette på forhånd.
  • Du kan også legge ved en lenke med noen konkrete strømsparetips sammen med utleiekontrakten.

 

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen