13. mars 2015
3 Min

Livsfarlig lading om natten

Når du lader mobiltelefonen mens du sover, utsetter du deg for en livsfarlig brannfare. Les om hva som kan skje dersom du plugger i laderen før du legger deg.

Etter en travel jobbuke er tiden omsider kommet for å slappe av. Bare deg og kjæresten. Endelig en etterlengtet pause fra jobb og hverdagsstress. Det er bare dere to det handler om nå. Tid til hverandre og fredagshygge.

Rødvinen du fikk anbefalt av en kollega er åpnet, det er full fyr i peisen og Gullrekka står for underholdningen – det blir ikke mer perfekt, tenker du. Du ligger godt plantet i armkroken hans. Genseren du ga ham i bursdagsgave, føles myk mot kinnet ditt. Trygt og godt. Dere ler mer og mer av Jon Almaas jo flere centiliter med rødvin som inntas – den felles humoren er tross alt en av grunnene til at du falt for ham. Han er så god, tenker du. Tankene vandrer videre. Kommer han til å spørre snart?

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Under Skavlan merker du at han er trøtt, for du kjenner godt igjen de små rykningene han får i kroppen idet han er i ferd med å sovne. Dere har avtalt en tur til IKEA i morgen tidlig, før rushet begynner, så da er det kanskje like greit at han får hvile. Et fire timers maraton gjennom IKEA kan tross alt være ganske utmattende for en mann uten nevneverdig interesse for interiør, tenker du. Du vekker ham og sier at det kanskje er lurt om dere legger dere. Vel i seng sovner han lenge før deg. Du blir derimot liggende å tenke – tenke på alt mulig. Alt fra det flotte hjørneskapet du har sett deg ut, til hvor stort bryllupet deres skal være.

LES OGSÅ: Slik får du mobilbatteriet til å vare lenger

PIP! PIP! PIP! PIP! PIP!

Brått våkner du til en skjærende, høyfrekvent lyd. Det er brannalarmen. Flammene står oppover gardinene bak nattbordet og er i ferd med å antenne hele rommet. Det er fullt av røyk. I senga ligger fortsatt din kjære, i den samme posisjonen som du så ham sist. Hvorfor våkner han ikke, tenker du, mens du febrilsk prøver å vekke ham. Han rikker seg ikke. Helt uvitende om at han har sluttet å puste fordi lungene hans er fulle av livsfarlig blåsyregass fra den smeltede mobilen på nattbordet, forsøker du å løfte ham. Men han er for tung, altfor tung. Røyken og den brennende heten er ikke til å holde ut. Du kveles. Du må komme deg ut. Ut til frisk luft.

LES OGSÅ: Slik sikrer du deg mot lynnedslag - både inne og ute


Så godt som halvparten av alle branner starter i det elektriske. Med stadig flere duppeditter, mobiler, padder og PC-er som brukes i hverdagen, er det fristende å ta natten til hjelp når disse må lades. En mobiltelefon som lader om natten, kan imidlertid være en livsfarlig brannfelle.

Likevel lader syv av ti nordmenn mobiltelefoner og nettbrett om natten. Lad i stedet mobiltelefon, PC-er, barbermaskiner og andre elektriske produkter om dagen når du er våken og til stede. Oppladbare batterier er dessuten ikke ment å skulle lades mer enn nødvendig, og vil bli ødelagt over tid. Mobiltelefoner har innebygde sikkerhetsmekanismer som gjør at laderen slutter å tilføre strøm når mobilen er fulladet, men av og til kan denne funksjonen svikte og føre til at den tar fyr. Gassene som avgis i smelteprosessen, er svært giftige og kan sette deg ut av spill lenge før brannalarmen reagerer.

  • Lad telefonen og andre elektriske produkter mens du er våken
  • Ikke ha laptopen/mobiltelefonen i senga eller sofaen under lading
  • Avslutt ladingen når batteriet er fullt
  • Ta laderen ut av støpselet når mobilen ikke lader
  • Bytt batteri umiddelbart dersom du merker at mobilen blir unormalt varm under lading
  • Bruk kun originale deler

 

Last ned gratis sjekkliste: 10 tiltak for en tryggere bolig Last ned nå

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner