Home Fortumbloggen Myte eller fakta: Man kan ikke forutsi strømpristopper

Kristian Fossum er porteføljeforvalter i Fortum og ansvarlig for å kjøpe inn strøm fra strømbørsen Nord Pool på vegne av kundene våre. Her gir han deg svaret på noen vanlige spørsmål og svar om pristopper.

– Ettersom det er enkelt å forutsi morgendagens pristopp, er dette først og fremst en myte. På den nordiske kraftbørsen, Nord Pool, blir nemlig morgendagens strømpris satt dagen før. Dette har du tilgang til i både Fortum-appen og på Fortums nettside.

– Likevel er det nesten umulig å forutsi den faktiske spotprisen lengre inn i fremtiden. Det er naturligvis mulig å prøve å gjette seg frem, men kraftmarkedet er komplisert. Derfor er det vanskelig å si hva strømmen vil koste om noen uker eller måneder frem i tid.

Kan man bruke værvarselet til å forutsi strømprisen?

– Det gir bare en pekepinn på hvilken retning strømprisene kan ta. Værvarselet er vanligvis pålitelig i omtrent en uke fremover, så det kan kun betraktes som en indikasjon på kort sikt. Det finnes langtidsvarsler, men de er som oftest ikke treffsikre. Vær som gir høy kraftproduksjon, som regn, vind eller mye sol, behøver ikke være en garanti for at strømprisen blir lav, selv om det mest sannsynlig blir slik.

”Det er enkelt å forutsi morgendagens pristopp.”  

Hvordan kan man forberede seg på strømpristopper? 

– I Fortum-appen kan du se morgendagens strømpriser som ofte er klare rundt kl. 14 dagen før. På den måten kan du enkelt se hvilke timer du bør minimere strømforbruket ditt. Planlegg hvilke aktiviteter som krever strøm, som du kan flytte til andre tidspunkter på dagen. Likevel bør du prøve å fordele disse aktivitetene, ettersom de fleste netteiere har et fastledd i nettleien som blir bestemt ut ifra de tre timene i måneden som du bruker mest strøm. Strømprisene er også lavere om natten og i helgen, men skal du flytte strømforbruk til nattestid, bør du være helt sikker på at det ikke er brannfarlig.

Hvilke tidspunkt og dager skal jeg droppe for å unngå de dyreste timene?  

– Det pleier å være lavere strømpriser om natten. Morgentimene er dyrere, siden de fleste står opp på dette tidspunktet. Da lager vi frokost, dusjer og noen lader bilen. Deretter faller prisen frem til en ny topp på ettermiddagen, da flere kommer hjem fra jobb. Helgene følger samme mønster, men da er prisnivået generelt litt lavere. 

 

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen