Home Fortumbloggen Myte eller fakta: Du sparer penger hvis du flytter strømforbruket ditt

Øyvind Bratlie har ansvar for utvikling av strømavtaler i Fortum, og arbeider med prissetting, prognoser og kundeanalyser. Dette er hans svar på påstanden.

– Hvis du vet når og hvordan du bør flytte strømforbruket ditt, er dette fakta. Å være godt kjent med når på dagen strømprisen pleier å være høy, er et godt utgangspunkt for å holde nede strømregningen. Er du oppdatert på dagens og morgendagens strømpris er det enda bedre. Men husk at den rimeligste strømmen er den som ikke blir brukt. Derfor er det også lurt å vite hvor mye strøm dine elektriske apparater bruker og å bytte ut eldre elektronikk. 

Hva bør man være oppmerksom på ved flytting av strømforbruk?

– Med strømstøtten unngår du å måtte betale like mye for høye pristopper enn du ellers ville gjort, men vær klar over at nettleien kan øke hvis du bruker mye strøm på en gang. Prøv heller å fordele strømforbruket enn å flytte alt av strømforbruk til rimeligere timer. De fleste netteiere bestemmer nemlig fastleddet i nettleien ut ifra de tre timene i måneden du bruker mest strøm. Flytter man for mange aktiviteter i huset til timer med lavere strømpris, og gjør dem samtidig, kan man altså ende opp med et høyere fastledd i nettleien. Men er du flink til å fordele strømforbruket ditt, vil nettleien bli lavere enn den ellers ville blitt. Vi anbefaler å gjøre deg kjent med din lokale netteiers fastleddstrinn.  

”Den rimeligste strømmen er den som ikke blir brukt.”  

Jeg ønsker å bli god på å bruke strøm når prisen er lav. Hva bør jeg gjøre?

– Strømprisene for morgendagen publiseres dagen før. Dermed har du anledning til å planlegge neste dags strømforbruk. Har du strømavtale hos Fortum kan du følge strømprisene gjennom appen Mitt Fortum eller Min side på fortum.no. Dessuten har du alltid anledning til å følge strømprisene på Fortums nettsider.

Får jeg betalt når jeg bruker strøm dersom strømprisen er negativ?

– Som forbruker blir man betalt for forbruket, men man må også være oppmerksom på at det koster å få strømmen levert gjennom strømnettet. Dessuten må man også betale avgifter på strømmen man bruker. De gangene vi har hatt negative strømpriser i Norge, har ikke strømprisene vært så lave at man har fått utbetalt penger. Selv om mange har fått lavere strømregninger i periodene med minuspriser, så har sannsynligvis ingen fått noe utbetalt.

”De gangene vi har hatt negative strømpriser i Norge, har ikke strømprisene vært så lave at man har fått utbetalt penger.”  

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen