Jul 9, 2021 12:00:00 AM
2 Min

Nå er sommeren her – vær beredt på lynnedslag

60 % av alle lynskader inntreffer i sommermånedene juni, juli og august. Strømledningene inn til huset ditt er gode lynledere. Det skjer sjelden personskader, men elektronikk er spesielt utsatt og du bør beskytte deg før det braker løs.

I 2014, som så langt er det året flest lyn traff bakken og gjorde skader i Norge, ble det utbetalt erstatninger for 550 millioner kroner. I 2020 gjorde lynnedslag skader for «bare» cirka 100 millioner kroner.

Beskytte verdier

I tillegg til at lynet gjør skader så følger det ofte også med kraftige regnbyger som fyller kjellere og oversvømmer hus. Det er ikke tatt med i denne statistikken, men alt i alt handler det om å beskytte seg selv og sine verdier på en best mulig måte.

Som regel er det elektronikk det går ut over, men ryker fryser og kjøleskap så forsvinner også endel verdier i form av mat og drikke som må kastes. Dette dekkes av forsikringen.

Mennesker rammes hvert år

Lynnedslag kan selvsagt forårsake brann og langt større skader på hus og hjem, men heldigvis er det sjeldent. Hvert år blir rundt 35 mennesker truffet av lyn i Norge, men de færreste dør eller får alvorlige skader av det. Mellom 2000 og 2017 døde kun fire av de som ble truffet av lynet. Det er smått utrolig siden lynets indre temperatur blir opptil fem ganger så høy som solens overflate (30 000 grader) og har en strømstyrke på opptil 200 000 ampere som tilsvarer 3000 bilbatterier, ifølge forskning.no.

Gode råd når det tordner

Oddgeir Rokseth er seniortekniker i SINTEF og har laget en oversikt med gode råd for hvordan du bør forholde deg når Tor er på besøk med hammeren. Generelt er det tips om ikke å oppholde seg utendørs med metall i hendene som en golfkølle eller paraply, men også inne i huset skal man ta sine forholdsregler. For eksempel bør man holde seg unna metalliske føringer som strøm- og vannledninger.

Her kan du følge med når tordenværet nærmer seg: Lyn.met.no

Unngå badekaret og sikre PC-en

Du skal helst ikke ligge i badekaret når det tordner og lyner fordi lynets elektriske ladninger kan følge vannrørene og tilføre badevannet langt mer enn behagelige bobler. Skal du ringe noen gjør det med en mobiltelefon som ikke er koblet til laderen fremfor en som står og lader eller en ordinær fasttelefon. Du bør også trekke ut stikkontakter fra elektrisk utstyr du er redd for, og har du et modem så koble det fra. Modemet er det som ryker først når lynet slår ned i nærheten.

Tenk også på all viktig data du har lagret i din PC som kan bli ødelagt av lynet dersom det treffer. Et godt tips er at du monterer et overspenningsvern for å beskytte både elektronikk og data.

I Fortum lever vi med og av strøm og det betyr også at vi har stor respekt for den og hva som kan skje når strøm kommer på avveie. Naturen rår vi ikke over, men vi ønsker at du skal ha et trygt hjem og beskytte dine mest verdifulle gjenstander. Forsikringen Trygg hverdag fra Fortum dekker blant annet strømskader i hjemmet forårsaket av lynnedslag eller elektriske fenomen.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen