Home Fortumbloggen Vær beredt på lynnedslag i sommer

60 % av alle lynskader inntreffer i sommermånedene juni, juli og august. Strømledningene inn til huset ditt kan være gode lynledere. Det skjer sjelden personskader, men elektronikk er spesielt utsatt, og du bør beskytte deg før det braker løs.

I 2014, som så langt er det året flest lyn traff bakken og gjorde skader i Norge, ble det utbetalt erstatninger for 630 millioner kroner (KPI-justert) ifølge Finans Norge. I 2022 gjorde lynnedslag skader på bygninger og innbo for vesentlig mindre, cirka 66 millioner kroner. 

Beskytte verdier

I tillegg til at lynet gjør skader, så følger det ofte også med kraftige regnbyger som fyller kjellere og oversvømmer hus. Det er ikke tatt med i denne statistikken, men alt i alt handler det om å beskytte seg selv og sine verdier på en best mulig måte.

Som regel er det elektronikk det går ut over, men ryker fryser og kjøleskap, så forsvinner også en del verdier i form av mat og drikke som må kastes. Dette dekkes av forsikringen.

Mennesker rammes hvert år

Lynnedslag kan selvsagt forårsake brann og langt større skader på hus og hjem, men heldigvis er det sjeldent. Hvert år blir rundt 35 mennesker truffet av lyn i Norge, men de færreste dør eller får alvorlige skader av det. Mellom år 2000 og 2021 døde kun seks av de som ble truffet av lynet. Det er ganske utrolig, siden lynets indre temperatur blir opptil fem ganger så høy som solens overflate (30 000 grader) og har en strømstyrke på opptil 200 000 ampere – som tilsvarer 3000 bilbatterier, ifølge forskning.no.

Gode råd når det tordner

Oddgeir Rokseth er seniortekniker i SINTEF og har laget en oversikt med gode råd for hvordan du bør forholde deg når Tor er på besøk med hammeren. Er du utendørs, bør du unngå å stikke deg ut. Unngå åpne sletter og høye fjell, kom deg opp av badevannet, og dropp paraply. Søk heller ikke ly under høye trær – de er mer utsatt for lynnedslag.

Du skal helst ikke ligge i badekaret når det tordner og lyner, fordi lynets elektriske ladninger kan følge vannrørene og tilføre badevannet langt mer enn behagelige bobler. Skal du ringe noen, gjør det med en mobiltelefon som ikke er koblet til laderen, fremfor en som står og lader. Tenk også på all viktig data du har lagret i din PC, som kan bli ødelagt av lynet dersom det treffer.

Her kan du følge med når tordenværet nærmer seg: Lyn.met.no

Risikoen avhenger av hvordan du bor

Risikoen for lynrelaterte skader i hjemmet er svært avhengig av hvordan du bor. Om du bor midt i et etablert bystrøk der strømkablene ligger i bakken, er risikoen meget lav. I mer landlige omgivelser, for eksempel i rekkehusområder, er risikoen noe større. Størst risiko er det imidlertid utenfor tettbebygde strøk, eller overalt der strømmen fordeles til abonnentene via luftlinjer på stolper.

Slik sikrer du hjemmet ditt

Trekk ut støpslene fra stikkontaktene

Dette er et godt, gammeldags triks som fungerer. Trekker du ut støpslene, er apparatene helt trygge. PC, TV, modem, rutere og ladere til mobiltelefoner og nettbrett er eksempler på utstyr som er ekstra utsatt.

Overspenningsvern er viktig

Du bør ha et overspenningsvern i sikringsskapet i huset og på hytta. Dette leder eventuelle store overspenninger bort fra det elektriske anlegget og reduserer faren for skader på elektrisk utstyr. Overspenningsvern ble påbudt i 2012, så vær spesielt oppmerksom på boliger som er bygget før dette.

Etter et tordenvær med lynnedslag i nærheten bør du alltid sjekke overspenningsvernet. Vernet består av to eller tre moduler som sitter ved siden av sikringsautomatene. Modulene har et lite vindu som skal være grønt når alt er ok. Ved rødt eller svart må vernet skiftes av fagfolk.

Finvern – for enda bedre beskyttelse

Overspenningsvernet er et grovvern som tar den største delen av en eventuell overspenning på strømnettet. Dette er ikke alltid tilstrekkelig. Elektroniske apparater i hjemmet kan sikres bedre med overspenningsvern for stikkontakt, et såkalt «finvern». Finvernet plugges inn i en jordet stikkontakt, og så kan du plugge støpselet til følsomt eller kostbart utstyr inn i finvernet.

Finvern finnes som enkle nettplugger og som skjøteledning med flere kontakter som beskytter flere apparater. Alle store elektroforhandlere kan skaffe finvern i forskjellige utførelser.

Lykke til med sikringen av din bolig!

I Fortum lever vi med og av strøm. Det betyr også at vi har stor respekt for den, og hva som kan skje når strøm kommer på avveie. Naturen rår vi ikke over, men vi ønsker at du skal ha et trygt hjem og beskytte dine mest verdifulle gjenstander. Forsikringen Trygg hverdag fra Fortum dekker blant annet strømskader i hjemmet forårsaket av lynnedslag eller elektriske fenomen.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen