Home Fortumbloggen Når er strømprisen rimeligst?

Markedsprisen for strøm forandrer seg fra time til time, og enkelte tider på døgnet koster ofte mer enn andre. Det påvirker de med spotprisavtaler i størst grad. Her får du en rask innføring i hvordan strømprisen beveger seg og hva du kan gjøre for å utnytte de lave tidspunktene.

Egentlig er svaret på spørsmålet i overskriften veldig logisk, fordi strømprisene er basert på tilbud og etterspørsel. Mellom 7 og 9 om morgenen er nesten alle familier oppe og lager frokost, brygger kaffe, dusjer og tørker håret. Strømnettet er anstrengt, etterspørselen er høy og prisene stiger.

Midt på dagen synker strømprisene igjen, ettersom mange reiser hjemmefra. Fra 17 til 19 er det en ny pristopp når vi gjenforenes hjemme etter skole og jobb. Ovnen slås på, noen tar et bad etter trening, klærne vaskes og hjemmeelektronikken blir tatt i bruk igjen. Resultatet er økt etterspørsel etter strøm, og dermed høyere priser.

Strøm er billigst om natten mellom 2 og 4. Betyr dette at du kan spare mye penger hvis du vasker,  tar oppvasken og dusjer når andre sover? I prinsippet kan du det, men å snu døgnet fullstendig for å redusere strømfakturaen er vanskelig å forsvare. Da er det bedre å sjekke Fortum-appen for å se når pristoppene er forbi. Alt med måte!

Flytte strømbruken til rimeligere tidspunkt

Å fordele strømforbruket jevnere er lurt på flere måter. Strømprisen på fakturaen blir lavere, nettleien blir lavere, og den totale belastningen på strømnettet blir mindre.

Når man har en spotprisavtale er strømprisen man ser på faktura et gjennomsnitt av forbruk og timespris for hele måneden som har vært. Det betyr at man vil få en lavere oppgitt spotpris, dersom man unngår pristoppene og heller fordeler forbruket til lavere tidspunkt på døgnet.

I fjor bestemte nasjonale myndigheter å endre nettleien, med formål å belaste strømnettet mindre. Nettleien kan deles inn i energiledd og fastledd. For å endre energileddet kan man spare penger ved å flytte strømforbruket til etter 22 på hverdager eller til helgen. Fastleddet blir bestemt ut ifra gjennomsnittet av de tre timene du bruker mest strøm i løpet av en måned. Dette gjennomsnittet bestemmer hvilket fastleddstrinn man havner på.

Hvis mange flytter strømbruken til rimeligere tidspunkt, vil belastningen på strømnettet bli mindre. Etterspørselen vil bli lavere på topppunktene som fører til lavere strømpris på disse tidspunktene.

Hva kan jeg gjøre for å flytte strømbruken min?

Det er mye du kan gjøre for å redusere redusere strømkostnadene. Her er noen forslag:

  • Prøv ut Fortum Smart varmestyring slik at du kan sette ønsket temeratur på ønsket tidspunkt i boligen din gjennom appen. 
  • Dusj før du legger deg i stedet for å dusje om morgenen.
  • Sett på vaskemaskinen på et tidspunkt der du kan henge opp klærne rett før du legger deg.
  • Har du elbil? Prøv Fortum Smartlading så bilen lades når prisen er lav. Gjerne på natten!

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen