Strømprisen varierer fra time til time gjennom dagen, og noen tidspunkt er ofte dyrere enn andre. Dette er fordi spotprisen er basert på tilbud og etterspørsel. Her er en kort forklaring på hvordan prisene svinger, og hva du kan gjøre for å dra nytte av lavere priser.
Morgen (7-9): De fleste familier starter dagen med å dusje og lage frokost. Ofte setter du kanskje på en oppvaskmaskin. Etterspørselen etter strøm øker, og dermed stiger prisene.
Midt på dagen: Strømprisene faller når mange er borte fra hjemmet.
Ettermiddag/kveld (17-19): Når folk kommer hjem fra jobb og skole, øker etterspørselen igjen. Vi lager middag, tar en dusj etter trening, vasker klær, bader barna og bruker hjemmeelektronikk. Resultatet er høyere strømpriser.
Natt (2-4): Strøm er oftest billigst om natten når de fleste sover.
Strømprisen er ofte høyest om morgenen og ettermiddagen når flest bruker strøm.
Å snu døgnet helt for å spare penger er kanskje ikke realistisk, men du kan justere strømforbruket litt for å unngå de dyreste timene. Her er noen tips:
Lad elbilen om natten når strømprisen som regel er lavest.
Å fordele strømforbruket jevnere er lurt på flere måter:
Lavere strømpris: Sluttsummen på fakturaen din bestemmes av hvor mye strøm du har brukt og hvor mye strømmen kostet i de timene du brukte den. Ved å unngå pristoppene kan du få en lavere gjennomsnittspris.
Redusert nettleie: Nettleien består av et energiledd og et fastledd. Ved å bruke strøm etter kl. 22 på hverdager eller i helgene, kan du redusere energileddet ditt. Fastleddet på nettleien avhenger av gjennomsnittet av de tre timene du bruker mest strøm i løpet av en måned. Derfor er det også lurt å ikke bruke mye strøm samtidig.
Redusert belastning på strømnettet: Når flere flytter strømforbruket til rimeligere tidspunkt, reduseres presset på strømnettet, og det blir lavere priser på de travleste tidene.