Januar markerer starten på et nytt år – en tid for blanke ark og gode forsetter. Samtidig er januar også en måned med lave temperaturer og ofte høyt strømforbruk.
For mange kan det være en ekstra belastning på økonomien, spesielt etter en julefeiring og alle utgiftene som hører med til den. Når de første regningene dukker opp i det nye året, kan det derfor være en god anledning til å ta grep om strømforbruket. Her er noen praktiske tips til hvordan du kan begynne året med smartere og mer økonomiske strømvaner.
Få kontroll og oversikt
Det første du bør gjøre er å få oversikt over strømforbruket ditt. Noe av det du bør se på er:
- Hvor mange kWh har du brukt i 2024?
- Hvor mye betalte du for strøm måned for måned?
- Hva var strømutgiftene dine totalt i 2024?
Alt dette finner du enkelt i Fortum-appen eller på Min Side. Gå gjennom fakturaene dine fra fjoråret og sammenligne gjerne med tidligere år.
- Har strømforbruket endret seg?
- Har du betalt mer eller mindre enn før?
- Og hvordan er fordelingen mellom strøm og nettleie? Svært mange netteiere har satt opp prisen på nettleie i løpet av året, så du vil antakeligvis se at du betaler en større andel til nettleie enn tidligere.
Når du har fått oversikt blir det enklere å se om de tiltakene du gjør har effekt.
I Fortum-appen får du enkelt oversikt over strømforbruk og tidligere fakturaer.
Følg med på strømprisen og planlegg forbruket ditt
Strømprisen endrer seg time for time og kan variere veldig gjennom døgnet. Det kan derfor være lurt å sjekke strømprisene daglig for å kunne se når det er rimeligst å bruke strøm. Legg energikrevende aktivitet som lading av elbil til nattestid, da er som regel strømprisene lavest.
Fordel ellers strømforbruket jevnt utover døgnet. Bruker du for mye strøm samtidig innenfor en time vil du kunne få høye effekt-topper, noe som kan øke nettleien din. I Fortum-appen får du oversikt over effekt-toppene dine.
Sjekk effekttoppene dine i Fortum-appen.
Lag deg en strømbuffer
Husk at strømforbruket og -kostnadene varierer gjennom året. Om vinteren er normalt sett både forbruket og strømprisene høyere enn om sommeren. Det kan derfor være lurt å sette av samme beløp til en egen konto gjennom året slik at du opparbeider deg en buffer til å betale regningene som kommer i vinterhalvåret.
Optimaliser oppvarmingen hjemme
Oppvarming utgjør en stor del av strømforbruket i de kalde vintermånedene. Et enkelt sparegrep er å senke temperaturen i boligen med én grad – dette kan redusere strømforbruket med opptil 5 %.
Har du varmepumpe? I så fall har du gjort noe av det smarteste du kan gjøre når det kommer til å redusere oppvarmingskostnadene dine. Dersom du ikke har varmepumpe bør du vurdere å skaffe deg en. Det koster litt, men du sparer investeringen inn på mellom 3-5 år. Ikke råd akkurat nå? Lag deg en sparekonto og sett av penger hver måned fremover. Da har du råd til varmepumpe kanskje allerede til høsten?
Utette lister kan utgjøre et betydelig varmetap. Sjekk om det trekker ved å tenne en fyrstikk inntil vinduet. Dersom flammen blafrer, bør du kjøpe nye tettelister. Disse er heldigvis rimelige og vil fort være tjent inn igjen.
Med en varmepumpe sparer du mye på oppvarmingskostnadene dine.
Lys som lønner seg
Selv om en lyspære i seg selv ikke trekker all verdens med strøm, har vi ofte svært mange av dem. I snitt utgjør belysning omtrent 10 % av boligens energiforbruk. Her er noen tips til hvordan du kan spare strøm ved å ha fokus på belysning:- Skift til LED-pærer om du ikke allerede har gjort det – disse bruker betydelig mindre strøm og varer lenger enn tradisjonelle lyspærer.
- Slå av lyset når du går ut av et rom.
- Utnytt dagslyset.
- Bruk dimmere for å justere lysstyrken etter behov.
- Installer sensorer eller tidsinnstilling på utelyset.
Bytt til LED-lys og bruk gjerne tidsstyring for enkelt å kunne skru av lyset. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com
Reduser unødvendig strømforbruk
Gjør små justeringer i hverdagen slik at du eliminerer unødvendige strømtyver. Dette gjør du enkelt ved å innarbeide små vaner som å:- dra ut ladere som står i veggen uten å være i bruk.
- slå av elektriske apparater heller enn å la dem stå i standby-modus.
- lufte kort og effektivt, ikke la vinduene stå åpne for lenge.
- fylle vaskemaskin og oppvaskmaskin helt opp før du setter den på.
- tørke klærne på stativ hvis du har anledning.
- installere sparedusj og ta kortere dusjer.
Fyll vaskemaskinen helt opp før du setter den på. Illustrasjonsfoto: mostphotos.com
Kortere dusj gir kutt i kostnadene
Oppvarming av varmtvann krever mye energi, men du kan enkelt kutte kostnader med noen enkle og rimelige tips:
- Installer sparedusj for å halvere vannmengden.
- Dusj kortere; eventuelt skru av vannet mens du såper deg inn.
- Dusj med lavere temperaturer. Altfor varmt vann kan tørke ut huden din.
- Dusj om kvelden for rimeligere oppvarming av vannet om natten.
- Sjekk temperaturen på varmtvannsberederen. Den trenger ikke å være høyere enn 70-75 grader, men lavere temperaturer øker faren for legionella.