Home Fortumbloggen Så mye er et normalt strømforbruk

Lurer du på hva som er et normalt strømforbruk i Norge? Og hvordan du selv ligger an? Slik får du oversikten.

En norsk husholdning har et gjennomsnittlig strømforbruk på 16 000 kilowattimer strøm i året.  De aller fleste bruker mer strøm om vinteren når det er kaldt enn om sommeren når behovet for oppvarming ikke er like høyt.

Hvor høyt strømforbruket ditt er avhenger selvsagt også av hva slags type bolig du bor i, hvilke oppvarmingskilder du bruker, når på døgnet du bruker strøm og hvor god du er til å drive med effektive strømsparetiltak. 

Ikke sammenlikne deg med naboen

Selv om dere bor i like store hus eller leiligheter, kan strømforbruket være totalt forskjellig. Noen liker å ha det varmt inne og bruker mer strøm til oppvarming, mens andre er mye borte og skrur ned varmen i disse periodene. Noen har installert varmepumpe eller smarte duppedingser som styrer strømforbruket til billigere timer, mens andre bruker strøm ukritisk.

Er det flere mennesker i boligen, går det gjerne mer strøm til oppvarming av varmtvann og det blir ofte mer klesvask. Kanskje naboen din alltid lader elbilen sin om natten når strømprisen er lavest, mens du setter bilen på lading med en gang du kommer hjem fra jobb når strømprisene som regel er på det høyeste?

Alt dette vil påvirke hvor høy strømregningen din blir. Det er derfor svært vanskelig å sammenlikne seg med naboen. 

Middag-mobil-Fortum
Sjekk strømpris og forbruk i Mitt Fortum-appen for å få bedre oversikt over ditt eget strømforbruk. 

Gode grunner til å få oversikt over eget strømforbruk

Vi anbefaler at du skaffer seg oversikten over ditt eksakte strømforbruk. Det er nyttig dersom du skal bytte strømavtale, men det bidrar også til å øke bevisstheten og gjøre det enklere å holde kontroll på strømforbruket ditt. Er du kunde hos Fortum får du full oversikt over strømforbruk og strømpriser på Min side eller i Mitt Fortum appen

Det kan også motivere deg til å teste ut nye strømsparetiltak og følge med på hva slags effekt de har i kroner og øre.

Gjør tiltak ved endringer

Skulle du oppdage at strømforbruket de siste månedene har vært uforklarlig høyt sammenlignet med tidligere bruk, kan det være en indikator på at noe trenger ettersyn.

Kanskje tetningslistene rundt vinduer og dører har blitt dårlige, og slipper inn mye mer kald luft enn ellers? Eller kanskje varmepumpen har dårligere effekt enn den skal og trenger vedlikehold?

Har du oversikten, er det mye enklere å legge merke til endringene og eventuelt utføre nødvendige strømsparetiltak

Ung dame som sitter i vinduskarmen mens hun ser på mobilen sin

Slik sjekker du strømforbruket ditt

Dersom du lurer på hva det eksakte strømforbruket ditt er, finnes det flere måter å finne ut av det på. Du kan for eksempel ta en titt på den siste strømregningen du fikk. 

Da vil du se at forbruket ditt står oppført i kWh, en forkortelse for kilowatt hour, eller kilowattime som det heter på norsk. En watt er målet på hvor mye effekt som forbrukes eller produseres; eller mer presist hvor fort energien omformes.

"En wattime er den energien som 1 watts effekt utvikler i løpet av en time. Det vil si at 1 kilowatts strømforbruk i løpet av én klokketime er det samme som 1 kilowattime."

Strømprisene endrer seg time for time

Selv om du har likt strømforbruk i kWh hver måned, vil beløpet på strømregningen variere. 

Dette er fordi strømprisen endrer seg time for time gjennom hele døgnet. Bruker du mye strøm i de timene der strømprisen er høyest, vil det kunne gi store utslag på sluttsummen på fakturaen.

Les mer om strømpriser og hvordan strømprisen fungerer.

Tre steder du kan finne strømforbruket ditt:

1. Sjekk smartmåleren din hjemme

2. Logg deg inn på "Min Side" eller sjekk i appen

3. Sjekk din siste faktura

Se vår enkle og oversiktelige fakturaforklaring for å finne ut hva de ulike postene på fakturaen betyr. 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen