Home Fortumbloggen Så mye koster det å ha julelysene på i hele desember

Slapp av, du kan lyse opp til jul uten å bli ruinert – særlig dersom du velger LED-julelys.

Dersom du bekymrer deg for strømkostnadene med å lyse opp til jul, enten det er i form av lysslynger og blinkende dekorasjoner i hagen, adventsstaker, julestjerner eller annen type lysende juledekorasjon, er du langt fra alene.

Det er mange som lurer på om de må droppe julelysene eller om det er mye å spare på å dra ut lyslenkene om dagen når det er lyst. Heldigvis er det liten grunn til engstelse, for ifølge et overslag fra Fortum kan du lyse opp til jul uten å bli ruinert.

Selv med høye strømpriser koster julebelysningen ganske lite – i hvert fall ikke hvis du har lyslenker eller lysdekorasjoner med LED-lys. Se hvordan vi har regnet ut eksempler på dette nederst i saken.

Dessuten bidrar strømstøtten til lavere strømkostnader. Nå får du strømstøtte time for time når strømprisen er over 91,25 øre/kWh inkl. moms (73 øre/KWh uten moms.). Du får fremdeles dekket 90 prosent av strømprisen over denne terskelprisen. 

Er du veldig glad i å lyse opp uteområdene til jul, og bestemmer deg for å ha fem lyslenker utenfor boligen, vil strømkostnaden øke til 40 omtrent kroner for hele desember måned.

8 kroner i måneden for lyslenke


Har du for eksempel en hundre meter lang lyslenke med 630 LED-lys i hagen eller på verandaen, og lar denne stå på 24 timer i døgnet gjennom hele desember, vil dette koste deg drøye 8 kroner i strømutgifter, inkludert nettleie og avgifter.

Er du veldig glad i å lyse opp uteområdene til jul, og bestemmer deg for å ha fem av disse lyslenkene utenfor boligen, vil strømkostnaden øke til 40 omtrent kroner for hele desember måned.

 

Lysende julekule

Liker du i tillegg å pynte opp hagen med ulike julefigurer, som for eksempel et lysende julekule eller små reinsdyr trenger ikke strømregningen å øke noe særlig av den grunn. Det er heller prisen på juledekorasjonen som vil koste. For dersom du velger en juledekorasjon med energigjerrig LED-lys, vil du knapt merke på strømregningen at du har den stående på i julemåneden.

Ta for eksempel en stor lysende julekule med 3,6 Watts effekt. Pynter du med den i hagen 1. desember vil den på nyttårsaften ha kostet deg i overkant av 4 kroner, ifølge Fortums overslag.

 

Omtrent 2 kroner for å ha adventsstaken tent i jula

Har du en moderne femarmet adventsstake med LED-lys i vinduet, og lar den stå på fra første desember til og med nyttårsaften, vil det koste deg litt over 2 kroner i strømutgifter om du lar den stå på halve døgnet. Dersom du velger julelys med LED-lys, koster det ikke mye å lyse opp til jul.

Den klassiske sjuarmede adventsstaken er derimot litt dyrere i drift. Den koster deg rundt 12 kroner dersom den står på 12 timer i døgnet hele desember.

 

Slik regnet vi*: 

Julelenke: 7,5 W i effekt, 24 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 1,5 kroner, inkludert nettleie og avgifter = 8,37 kroner

Moderne adventsstake: 0,8 W i effekt per pære (5 stk) = 4 W, 12 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 1,5 kroner, inkludert nettleie og avgifter = 2,23 kroner

Klassisk adventsstake: 21 W i effekt totalt, 12 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 1,5 kroner, inkludert nettleie og avgifter = 11,7 kroner

Juledekorasjon, snøball 50 cm: 3,6 W i effekt, 24 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 1,5 kroner, inkludert nettleie og avgifter = 4 kroner

Adventsstjerne: 1,3W i effekt, 24 timer i døgnet, 31 dager, snittpris 1,5 kroner, inkludert nettleie og avgifter = 1,45 kroner

*Vi har lagt til grunn en gjennomsnittlig strømpris for desember på 1,5 kroner, inkludert nettleie og avgifter. Strømprisene i desember kan selvfølgelig avvike fra dette. Strømstøtte er ikke inkludert. Denne gjelder nå time for time og du får dekket 90% av strømprisen i de timene strømprisen er over 91,25 øre/kWt, inkl. moms. NO4 er unntatt moms, så her er terskelprisen for strømstøtte 73 øre/kWh.)

 

 
 

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen