Home Fortumbloggen Sju tips du bør følge før du drar på ferie i sommer

Det kan være lurt å gå gjennom denne sjekklisten før du drar på sommerferie. Det kan potensielt spare deg for masse unødvendig arbeid - og ikke minst penger. 

Tips 1: Steng av vannet

I sommermånedene juni, juli og august oppstår det normalt mange vannskader i norske boliger. Beregninger fra SINTEF Byggforsk viser at det skjer rundt 20.000 vannskader i perioden, og at kostnadene knyttet til dette ligger på nærmere en milliard kroner. Grunnen til at vannlekkasjene i sommerferien ofte blir ekstra omfattende og dyre, skyldes først og fremst at vannet ofte får flomme utover i dagevis før de blir oppdaget.

Det lureste du kan gjøre for å forebygge at dette rammer ditt hjem, er å stenge av hovedstoppekranen før du reiser. Du bør i det minste skru av stoppekranen til oppvaskmaskinen og vaskemaskinen.

Tips 2: Trekk ut støpselet til husholdningsapparater

Nesten halvparten av alle boligbranner har en elektrisk årsak. Derfor er det smart å trekke ut støpselet til alle de ulike elektriske apparatene du har i hus, før du drar på ferie. Lager du deg en slik vane, trenger du aldri å bekymre deg for om du husket å skru av espressomaskinen før du dro.

En annen fordel med å trekke ut ledningen på el-apparatene, er at du dermed unngår at de blir skadet eller ødelagt som følge av lynnedslag. De fleste lynnedslagene i Norge skjer nemlig om sommeren.

Tips 3: Skaff deg overspenningsvern

Selv om ikke lynet slår direkte ned hos deg, kan det likevel føre til skader i boligen din. Spesielt dersom det slår ned i strømnettet boligen er koblet til. 

Det kan nemlig oppstå overspenninger som forflytter seg og følger strømnettet inn i huset. Blir spenningene høyere enn det anlegget er beregnet for, kan det enten bli ødelagt eller forårsake brann. Overspenningene kan dessuten gi skader på kabler, koblingspunkter og el-utstyr.

Alle boliger som får nye elektriske anlegg, skal ha et overspenningsvern i sikringsskapet. Dette vernet leder overspenningene ned i jorda i stedet for å trekke innover i el-installasjonen og forårsake skade. Men boliger med eldre anlegg, har ikke nødvendigvis dette.

Dersom du ikke allerede har skaffet deg det, så bør du få installert et overspenningsvern i det elektriske anlegget ditt. Det går også an å få installert et finvern nær det utstyret du ønsker å beskytte, som for eksempel datamaskinen eller TVen. 

Tips 4: Skru av varmekabler

Et godt tips er alltid å skru av varmekablene i huset ditt før du drar på sommerferie. Da unngår du å fyre for kråkene, og dermed sparer du også strøm.

Tips 5: Skru av apparater i standby-modus

Du anbefales også å skru av apparater som står på standby-modus, som for eksempel TV og PC-skjermer. En ting er brannsikkerhet, en annen er at disse apparatene bruker unødvendig strøm av å være i standby-modus. Skrur du dem helt av sparer du både strøm og penger.

Tips 6: Få hjelp til å tømme postkassen

Postkasser som bugner av brev, aviser og reklame er et sikkert tegn på at her er det ingen hjemme – noe innbruddstyver ofte ser etter.

Så før du drar på ferie, bør du be en god nabo eller venn om å regelmessig tømme postkassen.

Alternativt kan du bestille midlertidig oppbevaring av post via Postens egen tjeneste.

Tips 7: Klipp plenen

Klipp plenen før du reiser på ferie. Blir du borte lenge kan det være lurt å alliere seg med en nabo eller en ungdom som trenger sommerjobb slik at plenen får jevnlig stell gjennom sommeren. Har du robotgressklipper kan denne tidsinnstilles, men unngå å klippe plenen om kvelden. Da kommer pinnsvinene ut og de kan få store skader dersom de blir påkjørt av en robotgressklipper.

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen