Home Fortumbloggen Pusse opp? Her er 4 tips som ivaretar resultatet og miljøet

Du som skal pusse opp har mange valg å ta stilling til fremover. Jeg pusset opp for noen år siden, og fikk smertelig erfare at planlegging lønner seg.

Når du skal pusse opp er det tre forhold som må opp til vurdering: det estetiske, budsjett og bærekraftige løsninger. I mitt tilfelle var jeg mest opptatt av det første, feilberegnet grovt på det andre, og angrer i ettertid på at jeg ikke brukte ressurser på det tredje. I dette innlegget kan du lære av mine feil.

1. Energirådgivning er lurt dersom du skal pusse opp

Da jeg pusset opp gledet jeg meg veldig til det hvordan huset mitt skulle se ut til slutt. Jeg var mest opptatt av overflatene. Jeg burde vært mer opptatt av det som ikke synes. Hvis du står foran en omfattende oppgraderingsjobb, kan det være en god ide å starte med energirådgivning.

En energirådgiver kartlegger tilstanden på boligen din, gir den et energimerke og lager en plan med tiltak som vil redusere energibruken. Dette kan dreie seg om alt fra etterisolering av vinduer til utbedring av bygningskroppen, eller bruk av fornybare varmekilder som for eksempel varmepumper og vannbåren varme.

Selv om denne type utbedringer på langt nær er gratis, er det verdt å ta med i beregningen at Enova også bidrar noe økonomisk. I 2018 ga Enova totalt 2,1 milliarder kroner i støtte til 987 nye energi- og klimatiltak i norske virksomheter og 14 487 energitiltak i norske hjem.

Med en slik plan blir det lettere å prioritere hvilke energitiltak du bør gjennomføre raskt, og hvilke du kan vente med. Tar du utgangspunkt i en god plan kan du også unngå mange feilkjøp og feilprioriteringer på veien.

Her kan du lese mer om energimerking

2. Velg energimerkede produkter når du skal pusse opp

På mitt kjøkken står kjøleskapet tre centimeter ut i rommet, det er en stor (og støvete) glippe mellom toppen av kjøleskapet og overskapene, og deler av oppvaskmaskinen har blitt byttet flere ganger. Kokeplaten likeså.

Det at jeg har tatt dårlige beslutninger i mitt valg av hvitevarer har for så vidt ikke noe med energimerking eller bærekraft å gjøre. Bortsett fra det faktum at det er mest miljøvennlig å bruke det du har. Alt nytt du kjøper inn belaster miljøet under produksjon og transport. I tillegg kommer avfallet du skaper med det gamle du kaster ut.

Når du kjøper feil, har du lyst til å bytte. Det er et uunngåelig faktum. Ifølge mine (omtrentlige) beregninger, gjennomsnittlig to til tre ganger hver dag, avhengig av hvor mye du er hjemme. Det å gjøre det riktig først gang, er en investering i både miljø og metal helse.

Vær derfor påpasselig med mål. Dette er selvfølgelig elementært, men du kommer til å irritere deg i årevis fremover dersom du slurver. Tro meg.

Dernest gå for kvalitet. Hvis ting holder lenge, er det bra for både lommebok og miljøet. I tillegg kan du glede deg over at diverse maskinerier tikker og går hver dag, og at investeringen var verdt det.

Det er ofte en nær sammenheng mellom energimerkede produkter og god kvalitet. Produktene som har beste energimerking er ofte bedre isolert, de er laget av bedre materialer og har en mer slitesterk motor og lever dermed lenger.

Hvite- og brunevarer står for rundt 15 til 20 prosent av strømforbruket i norske husholdninger. Vit at et A+++ kjøleskap bruker 40 prosent mindre strøm enn et A-kjøleskap og 55 prosent mindre enn et B-skap. Hvis du tenker på at du har minst 5-6 produkter i huset og at alle brukes i minimum fem år, kan bevisste valg av elektriske produkter utgjøre en forskjell for både miljøet og strømregningen.

3. Planlegg for kildesortering hvis du skal pusse opp kjøkkenet

Da jeg pusset opp mitt kjøkken tok jeg ikke med i beregningen hvor mye avfall familien min faktisk produserer hver dag. I gjennomsnitt et halvt tonn i året, for hver og en av oss. Dette søppelet skal kildesorteres og gjenvinnes.

Jeg skulle ønske jeg hadde lagt til rette for et større og bedre sorteringssystem på mitt kjøkken. Nå løper jeg ut med søppelposer mange ganger om dagen. Ifølge en spørreundersøkelse fra Grønt Punkt sier hele 14 prosent av de spurte at de ikke kildesorterer fordi de mangler en god løsning for avfallssortering hjemme. Hvis du skal pusse opp, har du en gylden mulighet til å fikse på dette.

4. Legg enn grønn strategi fra starten når du skal pusse opp

Små bærekraftige tiltak vil kanskje ikke ha så mye å si hver for seg, men tilsammen utgjøre en hel del. Så la derfor en grønn strategi påvirke alle valg du tar i forbindelse med oppussingen. Dette skal inngå i min plan for de prosjektene som står igjen hjemme hos meg:

  • Skifte til LED-pærer når jeg skal gjøre noe med belysningen. En LED pære værer 16 ganger så lenge som en hallogenpære, og de reduserer faren for brann
  • Bytte til sparedusj når jeg skal pusse opp badet. Hvis alle husstander i Norge installerer sparedusj ville de spart miljøet for 750 000 tonn CO2
  • Velge mest mulig miljøvennlig maling, og sørge for at det blir lenge til jeg maler neste gang. Gå for en farge jeg kan leve med lenge og bruke NAAF- eller Svanemerket maling
  • Investere i kvalitet og varige materialer som tre og stein hvis jeg skal gjøre større overflatebehandlinger. Når jeg skal oppgradere interiør skal jeg velge naturmaterialer som ull, lin og bambus. Naturmaterialer eldes med verdighet, mens kunstmaterialer blir slitt og slitent raskere. Videre skal jeg se hvilke møbler jeg kan gjenbruke ved å fornye dem med et strøk maling eller nye stoffer.
  • Når jeg pusser opp skal jeg sørge for at avfallet mitt blir sortert på riktig måte, og at det blir behandlet forsvarlig.

Tenk langsiktig når du skal pusse opp. Egentlig oppsummerer denne overskriften alt jeg prøver å formidle. Spar miljø, penger og unngå år med irritasjon ved å skape et resultat som tåler tidens tann. Det mest miljøvennlige tiltaket du kan gjøre når du pusser opp, er derfor å gjøre det ordentlig – én gang.

Når jeg skal ta fatt på resten av mitt hus, skal jeg planlegge så grundig, at jeg forhåpentligvis slipper å gjøre det igjen. Noensinne.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen