Home Fortumbloggen Slik får du oversikt over strømforbruket på hytta

Mange får stadig økt komfort i fritidsboligen, og da øker gjerne forbruket av strøm. For å unngå overraskende strømregninger kan det være smart å være like bevisst på forbruket og valg av strømleverandør til hytta som hjemme – også med tanke på at strømstøtten ikke gjelder for fritidsbolig.

Peiskos i kveldstimene en langhelg på høsten er trivelig, men mange nøyer seg ikke lenger med denne ene varmekilden på hytta. På vinteren er det godt å slippe at det river i nesa selv en time etter at du har kommet innenfor døren.

Derfor oppgraderer flere fritidsboligen med varmepumpe, panelovner og kanskje en lunk i gulvet på badet. Induksjonstoppen krever effekt, mikrobølgeovnen er fast inventar for mange, og kjøleskapet står muligens på hele året.

Forbruket av hyttestrøm er firedoblet

Denne økte komforten betyr at vi bruker mer strøm, og fasiten er at forbruket har økt betraktelig de siste årene. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser en firedobling av strømforbruket i norske hytter i løpet av 28 år fra 1993. I rene tall er det snakk om en økning fra 0,7 TWh i 1993 til 2,8 TWh i 2021. 

Hyttekomfort koster

Nå skyldes ikke hele denne økningen at «alle» skal ha varmekabler og boblebad på hytta. Det handler også om at flere eldre hytter har fått lagt inn strøm, og at det er bygget flere hytter og fritidshus i denne perioden.

Men mange kan sikkert kjenne seg igjen i at de har økt komforten i fritidshuset, og at det påvirker strømregningen.

Enøk-bevisste hjemme

Derfor kan det være smart å ta noen bevisste valg når det gjelder energibruken der. Hjemme er vi blitt stadig mer oppmerksomme på forbruket. Vi etterisolerer, bytter vinduer og skifter ut til mer energieffektive oppvarmingskilder.

Deretter følger vi med på forbruksgrafen i appen fra strømleverandøren. Klarer vi å holde forbruk og kostnader på stand-by? Les mer og last ned Fortum-appen her.

Egen strømavtale på hytta

Denne oppmerksomheten kan du med fordel gi hytta. Ved å ta noen bevisste valg nå før den kjøligere hyttesesongen, kan du skape mer forutsigbarhet rundt energikostnadene. Ett av tiltakene er å sjekke hvilken strømleverandør som gir deg mest energi for pengene. Dersom du allerede er kunde, spanderer Fortum månedsbeløpet på strømavtale til din sekundærbolig. Les mer om strøm til sekundærbolig her.  Hvis du ikke er kunde, kan du bestille strøm fra Fortum her.

Moderne varmekilder

Andre valg går på kildene til oppvarming. De gamle vegghengte ovnene etter oppussingen av barnerommene fungerer vel greit på hytta? Nei, nye ovner med elektronisk termostat av god kvalitet gir mer kontroll på energiforbruket.

Slike ovner kan styres fra mobilen på samme måte som en varmepumpe, forutsatt at du har internett i fritidsboligen.

Da kan kjøkken med fryseboks og kjøleskap settes på 10 grader som en frostsikring når bygget står tomt, mens soverom ikke trenger annet enn den lille lekkasjen fra andre oppvarmede arealer.

Varm hytte ved ankomst

Sett på varmen et par timer før planlagt ankomst, så er rommene lune når dere kommer frem. Dette kan du gjøre med Fortum Smart varmestyring, ettersom man kan styre ovnen gjennom Fortum-appen. Tjenesten styrer også oppvarmingen automatisk unna pristoppene, og man kan aktivere dag- og nattsenking. Les mer om Smart varmestyring her.

Forutsigbare energikostnader

Poenget er å ta innover seg at strømforbruket på hytta har økt, og da er det fornuftig å være bevisst på både energisparende tiltak og hvilken strømleverandør og strømavtale du velger. Det skaper forutsigbarhet for hyttebudsjettet.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen