Hytteeiere over hele landet har virkelig fått kjent de høye strømprisene de siste årene. Siden strømstøtten fra staten kun gjelder privathusholdninger, kan det være en del å spare på å begrense strømforbruket på hytta.
Her får du seks smarte tips til strømsparing på hytte. Mange av disse tiltakene kan det være en stor fordel å få utført om sommeren.
1. Ikke gå i fredagsfella
Mange hytteeiere har brent seg på å bruke masse strøm fredag kveld når de kommer opp til hytta. Hele hytta skal varmes opp, det skal lages mat og elbilen blir gjerne satt på lading med det samme. Da er det fort gjort å havne i et høyere kapasitetsledd på nettleien.
Dette kan utgjøre flere hundre kroner i måneden, litt avhengig av hvilken netteier du har. Pass derfor på at du ikke bruker masse strøm samtidig på kort tid. Det kan være lurt å spre forbruket litt utover, blant annet ved å utsette lading av elbilen til natten. Les mer om nettleie.
2. Skaff deg et varmestyringssystem
Selv om det kan koste noen lapper å skaffe seg varmestyringssystem og smarte produkter til hytta, vil investeringen bidra til at du får bedre kontroll på energiforbruket — og dermed lavere strømregninger, spesielt om vinteren.
Varm hytte ved ankomst: Sett på varmen et par timer før planlagt ankomst, så er rommene lune når dere kommer frem. Dette kan du gjøre med Fortum Smart varmestyring, ettersom du kan styre ovnen gjennom Fortum-appen. Tjenesten styrer også oppvarmingen automatisk unna pristoppene, og du kan aktivere dag- og nattsenking. Les mer om Smart varmestyring her.
Avansert styring: Det finnes også systemer der du automatisk kan slå av og på lys og koble ut brannfarlig elektrisk utstyr som komfyr, TV og kaffetrakter.
3. Monter tetningslister
I gamle, trekkfulle hytter forsvinner mye av varmen fra panelovner, peisfyring eller andre varmekilder ut av hytta. Monter tetningslister rundt dører og vinduer for å redusere energitapet. Dette er en jobb det er stor fordel å utføre om sommeren.
Effektiv energisparing: Ifølge Enova kan tetningslister redusere energiforbruket med omtrent 25-50 kWh i året per løpemeter.
Enkel installasjon: Tetningslister kan kjøpes for en billig penge i de fleste byggvareforretninger.
Bytt ut slitte tetningslister på vinduer og dører for å unngå unødvendig varmetap. Illustrasjonsfoto: GettyImages
4. Bytt til LED-pærer
Har du gamle energikrevende lyspærer i lampene på hytta, vil du spare strøm på å bytte til LED- eller sparepærer. Disse bruker mye mindre watt og er dermed billigere i drift.
Lavere strømforbruk: LED-pærer har 90 prosent mindre strømforbruk enn tradisjonelle lyspærer og opptil 50 ganger lenger levetid.
Slukk lysene: Bli vant til å slukke lysene i rom du ikke bruker for å spare både strøm og penger. Monter gjerne bevegelses-sensor på utelysene.
Gjør det til en vane å skru av lysene i rom du ikke bruker. Illustrasjonsfoto: GettyImages
5. Bruk Smartlading på hytta
Har du Smartlading i tilknytning til din strømavtale hjemme, kan du også benytte av denne tjenesten på hytta. I Mitt Fortum-appen legger du enkelt til flere ladelokasjoner. Dermed kan du lade elbilen når strømprisen er lavest – også når du er på hytta.
Med Smartlading fra Fortum legger du enkelt til hytta som ekstra ladelokasjon. Illustrasjonsfoto: GettyImages
6. Egen strømavtale på hytta
Er du allerede kunde hos Fortum får du full oversikt i Mitt Fortum-appen over både bolig og hytte. En annen fordel med å samle alle strømavtalene dine hos Fortum er at du kan få alt på en faktura. Les mer om strøm til sekundærbolig her.