Her er interiørarkitektens beste tips til hvordan å pusse opp hjemme mest mulig miljøvennlig.
– Vi kan bli flinkere til å se på potensialet i det vi allerede har. Vi må slutte å kjøpe og kjøpe, kaste og kaste.
Det forteller Synne Bersvendsen, interiørarkitekt og partner i Sane i Oslo.
Tall fra Prognosesenteret viser at nordmenn brukte mer enn 88 milliarder på oppussing av egne boliger i 2020. I gjennomsnitt er det 35 700 kroner per husholdning.
– Det sier ganske mye om klimaet vi bor i. Vi oppholder oss svært mye innendørs, og derfor er det viktig for oss å trives hjemme. Lenger sør i Europa bruker de byen, restauranter og parker mer, sier hun.
Høyt forbruk blant nordmenn
Men selv om vi er opptatt av å ha det fint og koselig rundt oss, må vi tenke annerledes når det gjelder oppussing og utskifting av møbler. Ifølge Bersvendsen ligger det personlige konsumnivået i Norge 26 prosent over gjennomsnittet i Europa.
Og ifølge nettstedet Circularity Gap er det bare 2,4 prosent av økonomien i Norge som er sirkulær.
– Til sammenligning ligger Nederland på 24,5 prosent, og vi har dermed en lang vei å gå, forteller interiørarkitekten.
Unngå plastbasert maling
Heldigvis virker det som en endring er på vei, og at vi som forbrukere har blitt mer bevisste. Og dersom du går med tanker om å pusse opp eller fornye boligen din, kan det enkelt gjøres på en mer bærekraftig måte.
Skal du for eksempel male, bør du unngå plastbasert maling, og heller gå for maling med naturlige pigmenter.
MILJØVENNLIG ARKITEKTUR: Sane har i underetasjen av sine kontorer i Oslo sentrum startet sin helt egen kafé og bar hvor rundt 95 prosent av materialene brukt i oppussingen er gjenbruk. Foto: Kyrre Sundal.
– Å male med plastbasert maling er som å smøre plast på veggene dine. Det er verken bra for miljøet, inneklimaet eller deg selv. Flere produsenter har blitt bedre, men mye maling inneholder fortsatt mye plast.
En maling med naturlige pigmenter koster litt mer, men til gjengjeld dekker den bedre og er drøyere i bruk.
– Maling er uansett ikke så dyrt grep i forhold til den store endringen du oppnår ved å male. Så det lønner seg å gå for en mer miljøvennlig variant, forteller Bersvendsen.
Invester i møbler med kvalitet
Ønsker du å bytte ut møbler, kan du i første omgang prøve å se etter brukte ting. På steder som Finn og Tise finner du mye som nesten er helt ubrukt, og i veldig god stand.
– Jeg har inntrykk av at vi har blitt flinkere til å resirkulere og bruke den type tjenester. I stedet for å kaste ting, selger vi mer, og gir mer til loppemarked og Fretex.
Har du bestemt deg for å kjøpe noe helt nytt, bør du investere i ordentlig kvalitet og klassisk uttrykk som varer lenge. Dette gjelder spesielt for de større innkjøpene – møbler du kan reparere, male, behandle og kanskje bygge om, og ta med deg videre til neste bolig.
– Ta for eksempel en spisestue med bord og stoler. Dersom du legger litt ekstra penger i det, og velger solide materialer, vet du at når bordplaten blir slitt, kan du pusse den ned og olje den.
Dette kan du også gjøre med andre møbler, og på den måten gi de helt nytt uttrykk. Stoler kan trekkes om, kjøkkenfronter kan byttes ut, og møbler kan slipes ned og males. Det finnes også mange muligheter for redesign.
– Kanskje koster det litt mer, men det er bedre å bruke penger på en god håndverker eller i verktøy og utstyr, i stedet for å kjøpe noe nytt og rimelig som kanskje passer trendene der og da, men som kastes igjen om et par år igjen, sier interiørarkitekten.
– Det er mye du kan gjøre med ting av kvalitet. Det er det som ofte er problemet med veldig billige møbler – det er vanskelig å reparere de. Da er det mye bedre med en massiv treplate i stedet for MDF-plater med en plasttopp. Den får du ikke reparert når den først er ødelagt.
Les også: Pusse opp? Her er 4 tips som ivaretar resultatet og miljøet
Tenk kortreist
Det er flere ting du kan tenke på når du kjøper møbler. Du kan velge noe som er produsert av resirkulert materiale, eller tenke på at produktet senere skal kunne resirkuleres. Da må det være mulig å skille de ulike komponentene fra hverandre.
Velger du for eksempel komposittmaterialer, som er sammensatt av to eller flere forskjellige materialer, kan ikke disse separeres senere, og må da kastes.
SPOR ETTER LOKALENES HISTORIE: Bak all gipsen som var i lokalet da Sane tok over, oppdaget de teglvegger, gammel puss og paneler – elementer de tok vare på og fremhevet. Foto: Kyrre Sundal.
– Et annet grep er å tenke kortreist. Det kan være et materiale i seg selv er miljøvennlig, men har det reist fra andre siden av kloden, kan det være vinninga går opp i spinninga. Da er det som blir laget i Møre og Romsdal for eksempel veldig mye bedre.
Du kan heller kjøpe rimeligere varianter av ting som ikke har den samme energikrevende produksjonsprosessen, som puter og lysestaker. De kan hyppigere skiftes ut.
Husk også at det finnes muligheter for å skifte ut deler på visse møbler – som å kjøpe nytt trekk til en sofa. Hos IKEA kan du bestille møbeldeler, for eksempel hvis topplaten på kommoden har fått seg en stor ripe.
Les også: Oppussingen som lønner seg – uansett om du skal selge eller ikke
Still spørsmål
Bersvendsen mener at det beste du kan gjøre som forbruker, er å stille spørsmål. Når du går i en malerforretning eller møbelbutikk, kan du for eksempel spørre om hvor tekstilene kommer fra, hvem som leverer innmaten i sofaputene og hvilken maling som er mest miljøvennlig.
– Jo flere spørsmål du stiller, desto mer må forhandlerne stille spørsmål videre til produsentene. Får de mange spørsmål, skjønner de at det er noe forbrukerne er opptatt av. Sånn sett har man som forbruker ganske mye påvirkningskraft.