Home Fortumbloggen Slik forstår du strømregningen

Blir du forvirret av de mange ulike tallene på strømregningen? Slapp av, du er ikke alene! Vi forklarer deg det du trenger å vite:

Strømregningen varierer fra måned til måned, men hva er det egentlig som gjør at beløpene endrer seg, og hva er utgiftene som til sammen utgjør summen på regningen? Kommunikasjonsrådgiver Stian Mathisen i Fortum har svarene:

– Summen på regningen består av den faktiske strømprisen, påslaget, en eventuell fakturaavgift og moms. Noen har også nettleien inkludert i strømregningen, som Fortums kunder i store deler av Norge, sier Mathisen.

OK. Men dette er fortsatt ganske vanskelig å forstå! Så la oss se nærmere på de ulike delene av strømregningen. Dette kan være litt vrient, men vi håper du henger med.

Dette består strømregningen din av

  • Prisen per kilowatt time (kWh) som står oppført på strømregningen din består av to beløp: spotprisen og påslaget.
  • Spotprisen oppgis i øre per kWh og viser hvor mye strømmen har kostet strømleverandøren din i innkjøp. Dette er prisen strømleverandøren har betalt for strømmen de har kjøpt og solgt videre til deg, og denne prisen er hver måned lik for alle strømleverandører i Norge som tilbyr strømavtaler til spotpris. Merverdiavgiften (MVA) på 25 prosent er regnet inn i denne summen.
  • Påslaget er strømleverandørens fortjeneste. Når strømleverandøren kjøper inn strømmen til spotpris, legger de til et påslag før de selger strømmen videre til deg. Det er slik strømleverandøren tjener penger på å selge deg strøm. Det er påslaget du må sammenligne når du skal undersøke hvilken strømleverandør som har den billigste strømavtalen til spotpris.
    • En andel av påslaget går også til å betale for elsertifikater, en avgift strømleverandører er pålagt av myndighetene å samle inn gjennom påslaget. Pengene går direkte til støtte av fornybar energiproduksjon.
    • MVA på 25 prosent er også lagt inn i påslaget.
  • Dersom du har valgt ikke å motta eFaktura, vil også fakturaavgiften utgjøre en del av regningen. Her kan du lese om hvordan du enkelt skaffer eFaktura
  • Nettleie, som mange strømkunder får på samme faktura som strømregningen, er prisen du betaler for å få strømmen levert til huset ditt.

LES OGSÅ: Derfor er strømmen billigst på sommeren

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen