Home Fortumbloggen Slik kan du påvirke strømprisene

Sommeren er i anmarsj og vinterens skyhøye strømpriser er ute av syne og sinn. Vi kan likevel lære noe av de høye prisene. Smart strømforbruk og kloke valg kan nemlig både lønne seg og bidra til å holde prisene nede.

– Interessen for strømmarkedet er betydelig større enn det vi tidligere har opplevd, og den virker ikke til å avta selv om prisene nå har stabilisert seg.

Det sier porteføljeforvalter i Fortum, Kristian Fossum. Han merket for alvor en økt interesse rundt fagfeltet sitt da prisene skjøt i været, og forbrukerne ville vite hva de kunne gjøre for å reduserer strømkostnadene sine.

Og selv om mange av faktorene som gir utslag på strømprisene er vanskelige for oss forbrukere å påvirke, finnes det absolutt grep vi kan ta, ifølge eksperten.

Vær og vind, temperatur og beholdninger i vannmagasinene får vi ikke gjort noe med. Forbrukermakten er likevel høyst relevant også når det kommer til strøm.

Fortum_innhold-13

– Prisene i strømmarkedet styres av tilbud og etterspørsel, og ditt forbruk kan påvirke prissettingen, forteller Fossum.

Den økte interessen strømselskapene har sett etter prishoppet, har ifølge Fossum også gjort noe med forbruket vårt.

– Vi ser at kundene har justert ned forbruket under energikrisen med opp til 15 prosent, og hvis vi fortsetter å bruke mindre strøm så kan vi bidra til å holde prisene nede, både på kort og lengre sikt, forklarer Fossum

Les videre for å lære mer om hva som påvirker norske strømpriser og se våre 5 strømsparetips for sommerhalvåret.

 

Fortsatt høye priser

Selv om prisene vi så på det verste har stibilisert seg, understreker strømeksperten at vi er langt fra der vi var for noen år tilbake.

Som porteføljeforvalter jobber Fossum med daglige analyser av markedet – nasjonalt og internasjonalt. De siste årene har han fulgt nøye med på de ekstreme bevegelsene.

– Det har vært ganske ekstremt helt siden vinteren 2021. Det har svinget mellom høyt og veldig høyt, uten noen normaltilstand i mellom, sier han. Fossum understreker at det ikke bare er her til lands vi har kjent på prishoppet.

I store deler av Europa opplevde forbrukerne en økning i energikostnad som til tider var det dobbelte av hva vi hadde her hjemme.

Mange ulike årsaker

Hovedårsaken til at strømprisene steg til rekordnivåer er den pågående energikrisen i Europa som eskalerte da Russland invaderte Ukraina. Dette skjer samtidig som at vi her hjemme opplever lite nedbør og relativt kalde vintre. Dette fører til knapphet på vann i magasinene. Og den europeiske krisen importeres hjem til oss.

Som et resultat av krigen har de fleste europeiske land begrenset importen fra Russland til et minimum. Dette har resultert i økt utbyggingstakt på fornybare kraftkilder som vindkraft og solkraft.

– Oppbyggingen av strømnettet vårt har gjort oss sårbare for endringer ute i Europa, men det gir oss også goder. Det mest fordelaktige er at når det nå bygges ut i Europa vil dette kunne hjelpe oss i perioder hvor vi har en anstrengt ressurssituasjon.

– Det er så mye som beveger seg på det internasjonale kraftmarkedet, så det er veldig vanskelig å spå hvor vi er om noen år, sier Fossum. Én ting er han likevel sikker på:

– Lavere strømforbruk bidrar til å forbedre den generelle norske kraftbalansen: Dette vil over tid kunne gi lavere priser.

Med Mitt Fortum-appen kan du følge med på strømforbruket ditt, se hva strømprisen er, få strømsparetips tilpasset ditt forbruk, lade elbilen og varme opp boligen når strømmen er rimeligst og mye, mye mer.

Les mer om appen her!

5 strømsparetips for sommeren

Her er fem gode tips til hvordan du kan justere strømregningen og være med å påvirke fremtiden.

1. Skru ned varmen

Visste du at for hver grad du senker innetemperaturen, sparer du rundt fem prosent av kostnadene til oppvarming? Ta deg gjerne en runde i boligen og sjekk om varmekildene kan skrus ned noen grader – eller kanskje helt av?

Har du varmepumpe, trenger du ikke bruke den til nedkjøling  åpne heller vinduet og få frisk og god luft inn.

2. Dusj smartere

I likhet med oppvarming av bolig, går mye av strømutgiftene til oppvarming av varmtvann. Ta gjerne kortere og kaldere dusjer – det frister kanskje mer om sommeren når det uansett er varmt ute. Et annet godt tips er å senke temperaturen på varmtvannstanken fra standardinnstillingen på 75 grader til 70 grader. Lavere enn det bør du ikke ha, på grunn av faren for legionellabakterier.

3. Skru av krana skikkelig

Visste du at en dryppende kran kan dryppe så mye som 1 liter i timen? Derfor bør du sørge for å skru krana skikkelig igjen etter du har dusjet eller tappet vann. Skru den også gjerne over på kaldt vann. Husk at du heller ikke trenger å la krana stå på når du pusser tennene.

4. Vask på lavere temperatur – og lufttørk

En vaskemaskin bruker like mye energi på å vaske en halvfull maskin som en full maskin, så fyll den opp før du tar klesvasken. Vask også på lavere temperatur – mange plagg kan vaskes på 30 grader og likevel bli helt rene.

Har du for vane å slenge klesvasken i tørketrommelen? Da kan du med fordel tørke klærne ute i det fine sommerværet i stedet  hvis du har mulighet. Da sparer du både penger og miljøet.

Bruker du ofte tørkeprogrammet på oppvaskmaskinen? For å spare strøm kan du heller sette maskindøren på gløtt når vasken er ferdig, og la oppvasken lufttørke i stedet.

5. Unngå standby på elektriske apparater

PC og TV i standbymodus kan bruke nesten like mye strøm som når de er i bruk, så husk å slå dem av. Har du utelamper, trenger ikke disse å stå på når det er så lyst ute.

Skal du reise bort, bør du dra ut støpselet til både PC, TV, stereoanlegg, spillkonsoller og ladere. Da unngår du unødvendig strømforbruk, samtidig som du reduserer brannfare mens du er bortreist. Før du reiser, bør du også skru av varmekilder og lys som ikke må stå på.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen