Om vinteren er strømprisene som regel høyere enn i sommerhalvåret, og vi blir mer opptatte av hvordan vi kan spare strøm. Da er det viktig å være bevisst på hvordan du lader elbilen din. Kulde påvirker dessuten batteriet, det går mer energi til å varme opp kupeen, og kjøreforholdene er mer energikrevende. Heldigvis er det mange smarte grep du kan gjøre for å lade smart og utnytte batteriets kapasitet best mulig.
Lading av elbil hjemme på vinteren
Det aller beste er å lade bilen hjemme og unngå hurtiglading når du kan. Det er bedre for batteriet, det går saktere å hurtiglade i kulda, og det er som regel rimeligere å lade hjemme. Du kan lese mer om hurtiglading lenger ned i artikkelen.
Ladingen hjemme bør du legge til natten, ettersom det som regel er da prisene er lavest. Selv om strømstøtten fra og med 1. september 2023 er timesbasert, slik at du får dekket 90 % av prisen på strøm i alle timer den går over 91,25 kr inkl. mva., så er det alltid lurt å lade når strømprisen er lavest mulig. Smartlading fra Fortum hjelper deg med dette. Du velger selv når elbilen din skal være ferdig ladet, appen leser av strømprisene for opptil 36 timer frem i tid, og bilen lades automatisk når strømprisene er lavest.
En annen fordel ved å lade om natten er at dette kan bidra til å senke prisen du betaler i nettleie. Nettleien består nemlig blant annet av et fast månedlig beløp som bestemmes basert på dine forbrukstopper av strøm. Hvor mye strøm du bruker samtidig på det meste, brukes i beregningen av hvilket pristrinn for fastbeløp du ligger på. Dersom du greier å spre strømforbruket ditt utover døgnet, kan det med andre ord være penger å spare. Det er ikke alltid like lett i praksis, ettersom det ikke er anbefalt å la elektriske apparater gå uten at man er våken og tilstede. Lading av elbil med brannsikkert utstyr er imidlertid et unntak, og det er trygt å gjøre selv når du sover.
Hvis vi ser på prisene hos noen av de største netteierne i Norge, kan du eksempelvis spare mellom 1380–2220 kroner i året på å gå ned fra pristrinn 3 til pristrinn 2. Les mer om nettleie her. Husk å lade på lav effekt slik at du sprer forbruket så mye som mulig utover natten.
Smartlading er aller mest effektivt når strømprisene svinger i løpet av døgnet, noe den har gjort i det siste. I november 2023 har prisforskjellen mellom den dyreste og rimeligste timen flere dager vært over 1 krone/kWh i alle prisområder for strøm. Den 6. november gikk for eksempel prisen i de tre sørligste prisområdene i Norge NO1 Oslo, NO2 Kristiansand og NO5 Bergen fra 64,01 øre/kWh mellom klokken 02–03 til 2,17 kroner/kWh mellom klokken 18–19, en differanse på 1,53 krone. Selv etter strømstøtte ville ladeprisen vært ca. 36 % lavere per kilowattime mellom 02–03 enn mellom 18–19. I de to nordligste prisområdene var differansen enda større mellom den rimeligste og dyreste timen.
Husk å bruke Smartlading på hytta
I eksempelet over ville du i øre spart 36,41 øre/kWh, mens på hytta ville du spart hele 152,66 øre/kWh. Strømstøtten gjelder nemlig ikke for fritidsboliger, så her kan det være mye å spare på å lade når strømprisen er lavest. Når du har Smartlading, trenger du bare å legge til adressen til hytta i appen, så kan du lade smart mens du tenker på helt andre ting. I appen kan du legge til flere adresser du ønsker å smartlade fra, uavhengig av hvilken strømleverandør adressen har. Du kan også legge til flere biler.
Slik utnytter du elbilens strøm best
Om vinteren bruker alle biler mer energi enn ellers, men elbilen kan være ekstra utsatt fordi batteriet er følsomt for kulde. I tillegg må du bruke mer strøm på å varme opp kupeen, og slaps og snø gir økt rullemotstand som krever mer energi. Her kommer noen råd som kan bidra til at batteriet fungerer så godt som mulig, og gi bedre rekkevidde.
-
Parker så varmt som mulig.
-
Tidsinnstill ladingen slik at bilen er ferdigladet rett før du skal kjøre. Da starter du med et batteri som har bedre driftstemperatur – passe temperatur er ca. 20 grader. Dette kan du gjøre med Smartlading fra Fortum.
- Dersom ladeøkten avsluttes en stund før du skal kjøre, kan det være lurt å forvarme bilen, spesielt om du fortsatt er tilkoblet en lader.
-
Varmeapparatet er et rekkevidde-sluk. Reduser temperaturen i kupeen, bruk setevarme og rattvarme.
-
Sett bilen i «eco»-modus. Da blir bilen «sløvere» i alle funksjoner, inkludert varmeapparatet.
-
Sørg for at du har korrekt lufttrykk i dekkene.
-
Kjør mykt, og unngå brå akselerasjoner og oppbremsinger. Når kjøreforholdene tillater det, kan du regenerere så mye som mulig. Når bilen «bremser på motoren», gjenvinnes denne energien til batteriet.
-
Bruk cruisekontroll hvis mulig, og hold alltid fartsgrensen.
Hurtiglading av elbil på vinteren
Når du hurtiglader elbilen, snakker elbilen og hurtigladeren sammen. Når det er kaldt, blir bilen og laderen enige om å lade saktere for at batteriet ikke skal skades. Derfor reduseres automatisk ladeeffekten i kulda.
Slik får du best effekt ved hurtiglading på vinteren
-
Den høyeste effekten får du når bilen er varm og har lite strøm på batteriet.
-
Ikke hurtiglad elbilen rett etter at bilen har stått parkert uten lading over natten eller i lengre tid. Har din elbil mulighet til å forvarme batteriet før lading, så bruk denne funksjonen.
-
Ladingen vil være mer effektiv etter en kjøretur på en times tid eller mer, eller etter lading med en normallader.
-
Ikke lad mer enn du behøver på hurtiglader. Det anbefales å avslutte hurtigladeren innen du har oppnådd 80 %. Jo mer strøm på batteriet, jo saktere går ladingen.