Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Slik lader du elsykkelen din

Er du en av dem som suser til jobb med vind i håret og et smil rundt munnen? Eller uanstrengt klatrer de bratteste bakkene med rak rygg og null melkesyre etter endt arbeidsdag? Er du en av dem som har god samvittighet for både helsa og miljøet, og skal aldri bruke en kalori til på å bekymre deg for parkeringsplass eller kø?

Livet som elsyklist er herlig. Derfor må du ta godt vare på sykkelen din. Batteriet er elsykkelens dyreste komponent og må behandles riktig for å holde lengst mulig.

Slik får du batteriet på elsykkelen til å vare lengst mulig før du må lade

På et fulladet elsykkelbatteri kan du kjøre mellom 50 og 90 kilometer før du må lade på nytt. Hvis du er redd for at batteriet skal gå tomt før turen er over, hjelper det naturlignok å tråkke hardere. Mer bruk av muskler betyr mindre belastning på batteriet.

Start turen med fulladet batteri. For å bruke energien mest mulig effektivt, sørg for å ha nok luft i dekkene. Oljing av kjedet kan også være utslagsgivende. Et godt oljet kjede vil forbedre tråkket og dermed effektiviteten.

Er det kaldt ute, bør du også sørge for at batteriet er romtemperert før du begynner å sykle. Ved temperaturer under frysepunktet kan batteriet miste opptil 20 prosent kapasitet.

Les også: Elsykkel på vinteren

Slik lader du for at batteriet på elsykkelen skal ha lengst mulig levetid

Levetiden på batteriet avhenger av bruk og vedlikehold. Lad helst i romtemperatur, da batteriet best kan nyttiggjøre seg ladingen ved 15-20 plussgrader.

Parkerer du sykkelen ute eller i en kald garasje er det lurt å ta med batteriet inn. Å starte en sykkeltur med nedkjølte batterier betyr redusert rekkevidde og økt slitasje på batteriet.

Hvis sykkelen din er ny bør de tre første ladingen være på tolv timer eller mer. Husk at batteriet først vil nå full kapasitet etter ti ladinger.

Det er bra å lade ofte. Hyppig lading vil forlenge batteriets levetid. Det anbefales å lade umiddelbart etter tur for å bevare batteriets kapasitet. Unngå å tømme batteriet helt da det vil gi mer slitasje.

Slik lagrer du batteriet på elsykkelen din

Dersom du ikke skal bruke elsykkelen din på en stund, bør du ta ut batteriet og lagre dette separat inne. Batteriet bør ikke lagres i temperaturer under – 10 eller over 60 grader, og det bør ligge tørt.

Når batteriet skal lagres bør det verken være fulladet eller helt tomt. Batteriet trives best når det er mellom 50 og 70 prosent ladet. Hvis du skal lagre batteriet over lengre tid, for eksempel om vinteren, trenger det vedlikeholdslading når det bikker under dette. Det anbefales derfor å lade minimum hver andre måned.

Dersom du har batteri med automatisk lader, vil denne sørge for best mulig batterihelse ved hverdagsbruk, men unngå at laderen står på konstant ved langtidslagring.

Les også: Slik kan du lade mobilen med sykkelen

Slik unngår du batteribrann i elsykkelen din Selv om det heldigvis ikke skjer så ofte, vær klar over at det kan oppstå brann når du lader batteriene til elsykkelen din. Litium-ion batterier, som elsykler bruker, har et veldig høyt energiinnhold og kan eksplodere og ta fyr dersom de kortslutter.

Årsaken til kortslutning i denne type batterier er som regel produksjonsfeil eller at batteriet har blitt påført skade ved bruk. Vær derfor forsiktig med batteriet ditt. Ikke utsett det for harde støt eller fall. Dersom batteriet plutselig lader mye raskere eller dårligere enn vanlig, bør du være på vakt. Hvis du er i tvil om batteriet er skadet, bør du levere det på en miljøstasjon.

På grunn av eksplosjonsfare bør du aldri oppbevare skadde batterier hjemme. Hvis du oppdager feil eller skader på batteriet, ta det straks med til utsalgsted eller til et mottak for farlig avfall.

Ifølge Norsk Brannvernforening bør lading skje på steder uten brennbart materiale i umiddelbar nærhet og i rom utstyrt med røykvarsler. Det anbefales ikke å lade når man sover eller dersom ingen er tilstede i boligen.

Relaterte innlegg

Bevegelse

   |   
Vi nordmenn er både et hyttelskende og elbilelskende folk. Med stadig bedre rekkevidde og batterikapasitet på bilene, er det å kjøre elbilen til hytta et foretrukket ...
Les mer

Bærekraft

   |   
Solenergi vokser raskt verden over. I takt med at teknologien blir bedre og billigere, og regelverket endres, vil det å produsere og selge sin egen strøm bli stadig mer ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
FLYTTEKAMPANJE CTA-1
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå