– God belysning kan utgjøre forskjellen mellom et ordinært rom og et rom som sprudler av liv, forteller Marianne Bjerke, lysdesigner hos Lyskonsept AS.
I løpet av et år tilbringer vi nordmenn ganske mange timer innenfor husets fire vegger, og kanskje ekstra mange det siste året som følge av koronapandemien og hjemmekontor. Mange av oss er opptatt av å ha det koselig hjemme, nettopp fordi vi i perioder er mye inne. Det kan belysning bidra mye med.
– Nordmenn er opptatt av god belysning, og ofte skal det være «nok lys». Dette er fordi vi i perioder av året har lite naturlig dagslys. Belysning er svært viktig for hvordan hjemmet tar seg ut og fungerer. Lys kan gi ro, skape intimitet, blikkfang, atmosfære og fremheve interiøret, sier Bjerke.
Dette er årets lystrender
Ifølge lysdesigneren blir stadig flere nordmenn mer bevisst på design generelt, og belysning har blitt en stor del av trendbildet. Belysning henger nøye sammen med interiøret ellers i hjemmet.
– Flere går nå for mer personlig preg og identitet i hjemmet, og gjerne med en varm og lun atmosfære samt naturmaterialer.
Materialer på downlights (lamper installert skjult i taket) og spotlights (ikke innfelt som downlights) var tidligere dominert av hvit og aluminium. Nå ser vi mer varme toner som gylden messing og bronse.
– Vi ser også modulbaserte lamper, hvor man kan tilpasse uttrykk og funksjon etter individuelt behov. Enkelt fortalt går det ut på å kunne sette sammen eller utforme lampen slik man ønsker, som skinner hvor du enkelt kan sette på eller fjerne spotter, pendel og LED-lys i ulike fargekombinasjoner og temperatur på lys.
Lineær belysning med LED-lister er også i vinden. Lineær belysning kan bestå av LED-linjer, eller med integrerte downlights. Ifølge Bjerke brukes disse ofte «feil», og gir motsatt av ønsket effekt.
– Dette gjelder spesielt i private hjem der LED-lister kan oppleves litt sterilt og upersonlig, og gi et litt kontoraktig preg. Linjer med lys i hjemmet er fint når det brukes i kombinasjon med downlights eller lignende.
LINEÆR BELYSNING: Her ser vi et kjøkken med lineær belysning, med en utenpåliggende profil og integrerte downlights og LED-lys over kjøkkenøya.
Faget lysdesign er også på god vei inn i trendbildet, ifølge Bjerke. Hun tror det vil få enda større betydning ettersom kompleksiteten i faget krever stor kompetanse på lys.
– Skal jeg trekke fram en type belysning som er «ut», så er det å fylle hele himlingen eller taket med spotter.
Nye muligheter med dagens lysteknologi
Det skjer også mye innen lysteknologi, som gir mange muligheter til å skape noe unikt og særpreget. Vi har blant annet blitt mer bevisst på å kombinere ulike armaturer, som downlights i kombinasjon med utenpåliggende spotter og/eller skinner.
– Det kan ofte gi rommet et ekstra «løft». Dette, sammen med interiør- eller dekorlamper, kan være med på å gi rommet et personlig preg. Spesielt er pendel et «must», og skaper et blikkfang i rommet.
– Vi ser også en del flerbruksbelysning, som møbler med integrert lys. Dette kan være vegghylle med lys, eller bord med integrert lys, legger hun til.
Det viktigste å huske på
Ifølge Bjerke blir belysning ofte nedprioritert, og er kanskje det siste du bestemmer for deg når du møblerer eller pusser opp et rom. Det resulterer ofte i unødvendige begrensninger i etterkant.
– Det ender ofte da med mange belysningsenheter i form av bord- og gulvlamper samt synlige ledninger i tak og på vegger. Mange velger også belysning utelukkende basert på hvordan lampen ser ut, i stedet for lampens virkning.
– Interiørelementer trenger riktig lys for å vise seg fra sin beste side, og sluttresultatet blir best med en god gjennomarbeidet plan tidlig i prosessen.
Det aller viktigste ifølge Bjerke når det gjelder belysning, er planlegging. Det grunnleggende er å definere rommets funksjon og bruk, og se belysningen i sammenheng med det som skal belyses.
– Tenk over hva slags belysning du ønsker, hvor det skal plasseres og hva det skal brukes til.
KOMBINASJON AV LYS: – Linjer med lys i hjemmet er fint når det brukes indirekte – gjerne i kombinasjon med downlights eller lignende, sier lysdesigner Marianne Bjerke. Her ser vi lys bak speil i kombinasjon med mini-downlights.
God belysning handler om å skape en helhetlig løsning når det gjelder lysets kvalitet, farge, retning og styrke. Ofte handler det om å formidle opplevelse og trivsel, samtidig som det funksjonelle blir ivaretatt.
– Du bør først definere grunnbelysningen, og deretter «spisse» rommet med dekorbelysning som skaper hygge og stemning. Det er fint at den tekniske belysningen og dekorative lamper utfyller hverandre. Det å kombinere ulike armaturer i ulike høyder gir ofte en god dynamikk, tipser Bjerke.
Spar strøm med smarte belysningsgrep:
- Går du for fleksibel belysning der funksjon og behov kan tilpasses, får du en mer langsiktig belysningsløsning.
- I tillegg har også LED-lyset kommet for å bli, som er svært energieffektivt på grunn av den lange levetiden og det lave energiforbruket.
- Det anbefales å montere dimmer som gjør at du enkelt kan justere lyset til ønsket nivå og behov.
- Det har også kommet trådløse systemer som gir muligheten til å styre lyset via smarttelefon uansett hvor du er. Dette er teknologi som gir lite strømforbruk og styring av lyset.
- God planlegging gir ofte vesentlig færre lyspunkter, som jo trekker mindre strøm.