Home Fortumbloggen Slik oppdager du og beskytter deg mot phishing

Phishing er en form for svindel der kriminelle forsøker å lure deg til å gi fra deg personlig og økonomisk informasjon ved å utgi seg for å være en pålitelig enhet. Dette kan skje gjennom e-post, tekstmeldinger, telefonsamtaler og falske nettsider. Svindlerne er ofte dyktige til å etterligne utseendet og tonen til ekte firmaer eller organisasjoner, noe som gjør det utfordrende å skille ekte meldinger fra falske.

Svindelmetoden kommer i hundrevis av varianter, og de beste av oss kan bli lurt. I tillegg har metodene blitt mer avanserte og kunstig intelligens har gjort det enklere for svindlerne å skrive grammatisk korrekt. Kriminelle bruker ulike AI-verktøy både for å lage falskt innhold, men også for å sende ut tusenvis av meldinger samtidig. 

For å beskytte deg mot phishing, bør du være skeptisk til uventede meldinger som ber om personlig informasjon. Sjekk alltid avsenderens e-postadresse nøye, og vær på vakt mot meldinger som inneholder dårlig grammatikk eller språklige feil. Unngå å klikke på lenker eller laste ned vedlegg fra ukjente kilder. Det er også lurt å holde programvaren og sikkerhetssystemene dine oppdatert, og bruke tofaktor-autentisering der det er mulig.

Mann-med-bekymret-mine-som-ser-på-mobil-iStock-Tenerity
Det er lurt å være skeptisk til meldinger som ber deg dele personlig informasjon. Illustrasjonsfoto: istockphoto.com

Phishing er et stadig økende problem


Tietoevry, et selskap som overvåker banktransaksjoner, forteller at de hadde 17.000 svindelsaker i juli i år – som er rekord. De økonomiske tapene er store. Finanstilsynet rapporterte at enkeltpersoner og selskaper tapte 928 millioner kroner til svindel i 2023.

Hva gjør svindlerne med informasjonen din?


Hvis du oppgir brukernavn og passord:
Da kan svindlerne ta kontroll over dine sosiale medie-kontoer. Overtar de Facebook-kontoen din, kan de sende svindelmeldinger på Messenger til dine venner og familie, som tror det er deg.

Hvis du oppgir kortinformasjon: De kan handle online og kjøpe varer på kreditt i ditt navn. Du ender opp med regningen.

Hvis du godkjenner med BankID: Ofte har svindlerne mer informasjon om deg, som fødselsnummer og navn på banken din. Får de deg også til å godkjenne med BankID, kan de i verste fall komme seg inn i nettbanken din og overføre penger ut av kontoen. 

Kvinne-med-ipad
Vær forsiktig med å dele private opplysninger på nett. Illustrasjonsfoto

To utbredte phishingmetoder å passe seg for


På salgssider på nett:
Noen vil kjøpe varen du selger, og ber deg om å sende den via Helthjem. Du får en lenke til et nettsted som ser nøyaktig ut som Helthjem.no. Du logger inn med BankID, men bak står svindlere som kontrollerer alt som skjer på nettsiden og kan derfor få tak i din BankID-innlogging. For deg ser det ut som om det skjer det en ‘feil’ under godkjenningsprosessen, så du prøver en gang til. Det som egentlig skjer, er at du godkjenner en overførsel og kriminelle sitter igjen med pengene dine.

På SMS: Se for deg at du får denne meldingen fra Elkjøp: «Vi holder på å gjøre klar forsendelsen din». Men du har ikke kjøpt noe hos Elkjøp, så du ringer telefonnummeret som står oppgitt i meldingen for å få slettet bestillingen. Personen som svarer, sier at det er registrert tre kjøp hos Elkjøp og at fakturaen er klar for utsendelse. Så blir du koblet videre til banken som skal hjelpe deg med å stoppe fakturaen. 

Neste person du snakker med bekrefter det samme og gjentar de tre spesifikke beløpene, og at de står oppført på en ferdig faktura.

– Vi sletter beløpene slik at du slipper å betale fakturaen, sier personen fra banken, men du må bekrefte dette først. 

Like etter får du et varsel fra BankIDen din som tilsvarer de aktuelle beløpene, som du godkjenner. Hele tiden tror du at du snakker med banken. I virkeligheten har du snakket med to svindlere som lurer til seg pengene dine.

Les hva som skjedde med "Helge" da han ble oppringt av noen som utgav seg for å være banken hans

Fortum-jente-mobil-vindu
Hold deg oppdatert på metodene svindlerne bruker for å kunne avsløre phishing-forsøk. 

Slik beskytter du deg mot phishing

  • Sjekk hvem som sender deg eposten. Noen ganger kan du se på avsenderadressen at den kommer fra en upålitelig kilde.
  • Kjenner du blir engstelig, stresset, redd eller glad etter å lest en melding? Dette kan være tegn på phishing. Undersøk nøye hva meldingen ber deg om å gjøre.
  • Ikke oppgi informasjon om deg selv før du vet at avsender er til å stole på
  • Varsellamper bør lyse hvis du blir bedt om å logge inn med BankID. Undersøk nøye først og oppsøk hovedkilden
  • Ikke stol på alt du ser eller hører. Innhold kan forfalskes, så oppsøk hovedkilden selv.
  • Bruk heller apper på telefonen enn å klikke på lenker.
  • Les hvordan du kan bli lurt. Metodene endrer hele tiden, så hold deg oppdatert!
  • Sikre kontoene dine med totrinns-pålogging.

Ekstra trygghet med ID Vakt

Med den valgfrie tjenesten ID Vakt fra Fortum kan du få hjelp til å overvåke dine personlige opplysninger og få varsel dersom de kommer på avveie. Du får også tilgang til vakttelefonen vår som du kan ringe når som helst på døgnet for å få rådgivning eller hjelp dersom dine opplysninger har blitt misbrukt eller du har blitt utsatt for ID-tyveri. 
Les mer om ID Vakt fra Fortum

Slik fungerer ID Vakt:

 

Les også: Slik kommuniserer Fortum for å bygge tillit og sikkerhet

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen