17. desember 2019
1 Min

Smartlading av elbil er framtidens lademetode

Tenk deg at du har en ladestasjon hjemme, som selv greier å finne ut når strømmen du lader elbilen din med er billigst.

Å lade elbil hjemme er i utgangspunktet veldig enkelt, og som regel gjør man det når man er ferdig med dagens oppgaver. Da plugger du bilen i laderen, og der står den til du skal på jobb igjen i morgen tidlig. Med «full tank» er du da klar til å gjøre unna neste dags arbeidsoppgaver.

Unngå pristoppene med en smart lader

Det geniale med en smart ladeboks er at den henter inn prisen for strøm i forkant, slik at den selv vet når den skal lade elbilen din, og det gjør det både billigere og enklere for deg.

– Det den smarte ladeboksen gjør, er at den på forhånd henter inn priser fra den nordiske strømbørsen Nord Pool. Deretter sørger den for å lade elbilen din når strømmen er billigst. Dette gjør at du unngår pristoppene, og heller lader når strømprisen ligger og koser seg nede i dalene, forteller ansvarlig for hjemmelading i Fortum, Espen Skaar.

En smart ladeboks er også en oppkoblet ladeboks, og en oppkoblet ladeboks er mye enklere å oppgradere i framtiden. Den kan i tillegg feilsøkes eksternt, slik at man for eksempel slipper å booke hjemmebesøk av reparatør. Alt gjøres online.

– Ladeboksen er koblet til internett. Dette gjør at den er fullstendig oppgraderbar, og klar til å oppdateres når som helst og hvor som helst. Den er også mye sikrere enn for eksempel lading via vanlig stikkontakt, og også opptil flere ganger raskere, sier Skaar.

Smart ladeboks – en smart investering

Det har skjedd en god del i strømmarkedet de siste årene, med utrulling av smarte strømmålere (AMS) og timeprising av strøm. Med en timeavregnet strømavtale har man nå muligheten til å flytte strømforbruket sitt til de timene som er billigere. Dette kan gjøre en smart ladeboks til en smart investering.

Det beste med smart lading er at hele prosessen er helautomatisert.

– Smart lading er en komplett automatisk prosess. Det eneste du må gjøre selv er å plugge kontakten i bilen, avslutter Skaar.

For såpass langt har vi ikke kommet enda, at ladeboksen gjør akkurat det for deg, men ingen vet hva framtiden bringer.

Se våre tilbud på hjemmelading.

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér